In istoria poporului roman, ca raspuns la rugaciunile sale pentru a dobandi libertatea si unitatea nationala, adesea Dumnezeu a lucrat chiar si prin oameni straini de neamul nostru, a spus Patriarhul Daniel, in predica rostita duminica, transmite Mediafax.

Patriarhul DanielFoto: Agerpres

Preafericitul (PF) Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a votat in aceasta seara, in jurul orelor 17.00, la sectia de votare numarul 644 din cadrul Scolii Nr. 74 - "Ienachita Vacarescu" din Bucuresti.

In cuvantul de invatatura rostit in paraclisul Resedintei patriarhale, PF Daniel a explicat invataturile ce reies din Evanghelia de duminica - "Pilda samarineanului milostiv".

"Aproapele este omul prin care Dumnezeu ne ajuta cu harul Sau, adesea intr-un mod neasteptat. De multe ori ne vine in ajutor un strain pe care nu l-am vazut vreodata sau de la care niciodata nu am asteptat un ajutor. Prin aceasta, Evanghelia de astazi ne arata, asadar, ca fiecare om din lumea aceasta, indiferent de etnie, stare sociala sau varsta, are o valoare eterna si unica", a spus PF Daniel, potrivit basilica.ro.

El a mai explicat ca "fiecare om poate deveni mainile iubirii milostive a lui Dumnezeu prin care El lucreaza in lume ca sa ridice si sa vindece pe cei raniti trupeste si sufleteste".

"In istoria poporului roman, ca raspuns la rugaciunile sale pentru a dobandi libertatea si unitatea nationala, adesea Dumnezeu a lucrat chiar si prin oameni straini de neamul nostru. De pilda, Romania Mare s-a realizat mai ales si prin conducatori ai Romaniei ca regele Ferdinand si regina Maria, care nu aveau deloc sange romanesc in venele lor. Cand Dumnezeu voieste ca sa se ridice si sa ajute un popor, lucreaza prin cine voieste El, cand voieste si cum voieste, ca noi sa invatam ca nu numai cei de un neam cu noi sau rude apropiate pot sa ne ajute, ci, adesea, chiar si oameni straini de neamul nostru, dar care il iubesc si vor sa il ajute", a mai spus patriarhul in predica.

PF Daniel a mai spus ca, astfel, uneori, aproapele nu este un vecin sau un prieten, ci un strain, un om de la care nu te astepti sa primesti vreun ajutor. "De ce? Ca sa nu ne punem nadejdea prea mult in oamenii cunoscuti, ci mai intai in ajutorul lui Dumnezeu, Care poate face dintr-un strain un prieten pentru noi, in timp ce un prieten al nostru a devenit pentru noi un indiferent sau chiar un dusman. Fiecare dintre noi poate fi aproapele cuiva daca devine mainile iubirii milostive a lui Dumnezeu pentru oamenii aflati in nevoi", a continuat PF Daniel.

Patriarhul a mai spus ca samarineanul milostiv este "chipul lui Hristos in oameni", iar aceasta pilda rostita de Mantuitor este un indreptar pentru viata Bisericii si a fiecarui crestin.