Suprafete agricole extinse din sud-estul, estul si local sudul, centrul si vestul tarii se vor confrunta cu deficite de apa in sol, releva prognoza agrometeorologica valabila pentru perioada 13 - 19 noiembrie, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie.

Estimarile specialistilor arata ca, in urmatoarea saptamana, in cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-50 cm se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim, in majoritatea regiunilor agricole.

Totodata, pe suprafete agricole extinse din sud-estul, estul si local sudul, centrul si vestul tarii se vor inregistra deficite de apa in sol, seceta pedologica fiind moderata, puternica si local extrema.

In ceea ce priveste starea de vegetatie a culturilor agricole, aceasta se va mentine buna si medie in semanaturile efectuate in perioada optima, iar in culturile infiintate tardiv, precum si pe arealele agricole cu deficite de umiditate in sol, uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi medie si slaba.

La cerealierele de toamna (orz si grau) va fi posibila definitivarea fazei de germinare (90-100%) si va continua rasarirea si aparitia frunzei a treia (10-100%), mai avansate fenologic fiind culturile din sudul, estul si vestul tarii aflate la infratire (10-30%). De asemenea, rapita isi va continua in bune conditii rasarirea (50-100%) si dezvoltarea aparatului foliar (6-14 frunze), la nivelul intregului teritoriu agricol, in timp ce pomii fructiferi si vita-de-vie vor parcurge fazele de maturare a lemnului, ingalbenirea si caderea fiziologica a frunzelor, in toate plantatiile.

Din punct de vedere meteorologic, in intervalul 13-19 noiembrie, regimul termic al aerului va fi, in general, mai ridicat decat in mod obisnuit, in aproape toata tara, cu temperaturi intre 1 si 15 grade Celsius, mai mult cu pana la 7 grade Celsius, comparativ cu mediile multianuale, in majoritatea regiunilor agricole.

Maximele termice se vor situa intre 7 si 18 grade Celsius, la nivelul intregii tari, iar minimele vor oscila intre -5 si 11 grade Celsius.