Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) dezbate joi exceptia de neconstitutionalitate a senatoarei PSD Gabriela Firea in legatura cu imunitatea sefului statului, ridicata in cadrul procesului in care a contestat decizia Parchetului General de suspendare a anchetarii presedintelui Traian Basescu pentru savarsirea infractiunii de santaj, scrie Agerpres.

CCR discuta exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 312 alin.(2) din Codul de procedura penala "in masura in care se aplica Presedintelui Romaniei".

In 20 iunie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis sa trimita la Curtea Constitutionala o sesizare de neconstitutionalitate ridicata de avocatii senatorului PSD in procesul in care a contestata decizia Parchetului General de suspendare a anchetarii sefului statului.

"Admite cererea formulata de petenta Firea Gabriela, privind sesizarea Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 312 alin.2 Cpp in masura in care se aplica presedintelui Romaniei. Sesizeaza Curtea Constitutionala cu solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.312 alin.2 Cpp in masura in care se aplica presedintelui Romaniei, in raport cu prevederile art.1, art.16, art.84 si art.72 din Constitutia Romaniei", se arata in decizia instantei.

Pe 18 mai, Lucian Bolcas, avocatul senatoarei PSD Gabriela Firea, a depus la Inalta Curte o plangere prin care contesta decizia Parchetului General de suspendare a anchetarii presedintelui Traian Basescu pentru savarsirea infractiunii de santaj.

"Este o plangere procedurala impotriva solutiei pronuntate de procurorul sef din cadrul Parchetului General privind mentinerea solutiei de suspendare a plangerii facute de doamna senator Firea impotriva numitului Basescu Traian, pentru savarsirea infractiunii de calomnie. Avand in vedere ca prim procurorul sef si procurorul de caz au mentinut solutia suspendarii urmaririi penale invocand o imunitate pe care noi o contestam, am facut plangerea adresata Inaltei Curti de Casatie si Justitie", declara atunci Lucian Bolcas.

Ca argumente, avocatul a invocat faptul ca exista o practica constanta a Curtii Constitutionale in a defini limitele imunitatii presedintelui.

In opinia sa, protectia de care se bucura presedintele nu trebuie sa incalce egalitatea in drepturi a cetatenilor unui stat democratic.

Senatoarea PSD Gabriela Firea a depus pe 16 aprilie o plangere penala in care il acuza pe seful statului de amenintare si santaj in legatura cu declaratiile pe care acesta le-a facut intr-o emisiune televizata.

In data de 18 aprilie, Parchetul General a anuntat ca a deschis un dosar penal pentru savarsirea infractiunii de santaj in legatura cu plangerea penala depusa de senatoarea Gabriela Firea impotriva lui Traian Basescu, insa procurorii au dispus suspendarea anchetei, deoarece presedintele se bucura de imunitate. Gabriela Firea a contestat decizia procurorului de caz, insa contestatia sa a fost respinsa de procurorul ierarhic superior.