Cultura rusa va avea in luna noiembrie expunere maxima in Bucuresti cu ocazia Zilelor Culturii Ruse si a Targului de cartea Gaudeamus, organizat de Radio Romania, unde Federatia Rusa are statut de invitat de onoare. Gaudeamus are loc in 19 ¬ 23 noiembrie, la Romexpo, cu o serie de invitati de prim rang. Zilele Culturii Ruse (editia a 4-a) au loc in perioada 17- 30 noiembrie, si au ca scop, potrivit Ambasadei Ruse, sa "inlature ferm oblonul nestiintei si ignorantei, redand publicului roman accesul la lumina cunoasterii" culturii ruse. Evenimentele, unul dintre ele organizat de o companie publica - Radio Romania, au loc pe fondul deteriorarii imaginii Rusiei in toata Europa de Est, dar si in paralel cu temerile ca o victorie a lui Victor Ponta ar putea reorienta Romania spre Rusia si China.

"Acest eveniment complex ce cuprinde un numar mare de manifestari urmareste sa introduca publicul din Romania in lumea minunata a culturii ruse, in intregul ei. Un public care, datorita unei politici absurde de izolare fata de Rusia cunoaste foarte putin despre una din marile culturi ale omenirii, are tot dreptul sa cunoasca aceasta cultura. Ei bine, organizatorii acestui eveniment, sprijiniti de sponsori si parteneri, sunt mana care inlatura ferm oblonul nestiintei si ignorantei, redand publicului roman accesul la lumina cunoasterii acestei mari culturi", arata Ambasada Rusiei intr-un comunicat dedicat Zilelor Culturii Ruse si preluat de Vocea Rusiei.

Evenimentul Zilele Culturii Ruse, organizat de Agentia Federala pentru mass-media si comunicare a Federatiei Ruse, Ambasada Federatiei Ruse si reprezentanta Agentiei Rossotrudnicestvo in Romania, este sponsorizat de Gazprom, Lukoil si TMK Artrom. Evenimentul propune o serie de intalniri cu artisti de prim rang ai culturii ruse, precum si vernisaje ale unor expozitii de pictura, fotografie, proiectii de filme si degustari de mancare.

La rindul sau, Targul Gaudeamus prilejuieste venirea in Romania a unor cunoscuti scriitori, critici si dramaturgi rusi: criitorul Zahar Prilepin; scriitoarea Marina Stepnova; pictorul-poet Natalia Ovsienko; criticul de film Maria Kuvshinova; scriitorul si criticul de teatru Margarita Hemlin; artistul Leonid Tishkov; scriitorul Maxim Amelin si filologul Maxim Krongauz.

In plus, Federatia Rusa se pregateste sa deschida la Bucuresti Institutul Cultural Rus, potrivit unui document interguvernamental de cooperare semnat in iulie 2013 la Moscova de Titus Corlatean (ministru de Externe la acel moment) si omologul sau, Serghei Lavrov. Potrivit comunicatului Ambasadei Rusiei preluat de Vocea Rusiei, programul evenimentelor a fost facut public de Natalia Muzhennikova, secretar 1 al Ambasadei Federatiei Ruse in Romania si "reprezentant al viitorului Institut Cultural Rus".