Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, Marilen Gabriel Pirtea, explica de ce a vrut sa gazduiasca dezbaterea electorala dintre cei doi candidati la presedintie. "Am avut in minte cand am adresat aceasta invitatie, seria de trei intalniri dintre cei doi candidati la functia de Presedinte al Statelor Unite ale Americii in 2012", a sustinut rectorul. Acesta a precizat ca modul in care invitatia a fost interpretata "de anumiti actori politici si apoi de unele institutii de presa (...) risca sa denatureze bunele noastre intentii".

Marilen PirteaFoto: Agerpres

Universitatea de Vest din Timisoara a lansat invitatia catre candidatii Klaus Iohannis si Victor Ponta in urma cu o saptamana. Klaus Iohannis, candidatul ACL la alegerile prezidentiale, a declarat: "Mi s-ar parea o solutie foarte buna, la 25 de ani dupa Revolutie, dezbaterea finala intre candidatii la presedintie sa se faca la Timisoara". Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC la prezidentiale, a refuzat insa invitatia si a declarat: "la fel de bine pot fi invocate Academia Romana, Uniunea Scriitorilor, o unitate militara, un camin cultural dintr-un sat, un spital, un camin de batrani sau o fabrica".

Citeste comunicatul integral al Universitatii de Vest din Timisoara:

"Universitatea de Vest din Timisoara isi urmeaza cu fidelitate misiunea cu care a fost incredintata la infiintare de catre Maiestatea Sa, Regele Mihai al Romaniei, in urma cu 70 de ani, anume de a fi principala institutie de invatamant superior din zona de vest a tarii. Rolul unei universitati nu se limiteaza insa strict la activitatea didactica si de cercetare, orice universitate are in acelasi timp si misiunea de a interactiona cu societatea in ansamblul sau, de a se pune in slujba valorilor impartasite de societatea din care face parte integranta. Ramanand fidela ideii de nepartizanat politic, Universitatea de Vest din Timisoara este un spatiu al dialogului deschis pentru gasirea de solutii la diferitele probleme ale lumii contemporane.

In acest sens, in ultimii ani, Universitatea de Vest din Timisoara a oferit cadrul de dezbatere apolitica pentru institutiile cu responsabilitati in diverse sectoare ale societatii si s-a constituit ca o platforma pentru dezvoltarea de politici publice care sa vina in intampinarea nevoilor societatii. Mai mult, in timpul campaniilor electorale, UVT a organizat in Aula Magna a Universitatii, prin Facultatea de Stiinte Politice, Filosofie si Stiinte ale Comunicarii, o serie de dezbateri intre candidatii in alegerile locale, parlamentare si europarlamentare.

'Acesta este contextul in care ne-am exprimat disponibilitatea ca, in perioada electorala premergatoare alegerilor prezidentiale, sa gazduim o dezbatere intre candidatii la functia de Presedinte al Romaniei. Evident, dezbaterea de la Timisoara nu presupunea ca alte intalniri nu pot fi organizate in alte locuri din tara. Am avut in minte cand am adresat aceasta invitatie, seria de trei intalniri dintre cei doi candidati la functia de Presedinte al Statelor Unite ale Americii in 2012. Formatul intalnirilor a fost asigurat de o institutie independenta, Commission on Presidential Debates, care inca din 1988 este implicata in organizarea unor astfel de intalniri in toate alegerile prezidentiale din SUA, dar si pe alte continente, oferind expertiza si un cadru independent si obiectiv de dezbatere. Cele trei intalniri din 2012 au fost gazduite de trei universitati acoperind zone geografice diferite din SUA: University of Denver (Denver, Colorado), Hofstra University (Hempstead, New York), Lynn University (Boca Raton, Florida). Modul in care gestul nostru a fost ulterior interpretat de anumiti actori politici si apoi de unele institutii de presa este regretabil si risca sa denatureze bunele noastre intentii. Universitatea noastra a fost si va ramane o gazda echidistanta pentru orice dezbatere de idei, inclusiv pentru dezbaterile intre proiecte politice diferite, in spiritul pluralismului democratic si al argumentatiei civilizate', a declarat Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, prof. univ. dr. Marilen Gabriel PIRTEA."

Citeste si: