Ministerul Afacerilor Externe a deschis 4 sectii de votare in toata Canada, pentru alegerile prezidentiale, in conditiile in care acolo sunt circa 100.000 de romani cu drept de vot, se plange, luni, un roman din aceasta tara nord-americana, intr-un mesaj transmis HotNews.ro. MAE a explicat ca legislatia canadiana permite Romaniei organizarea de sectii de votare pe teritoriul canadian doar in misiuni diplomatice romanesti. Un alt cititor, din Germania, se plange ca in aceasta tara MAE a deschis doar 5 sectii de vot, pentru cel putin 338.000 de romani.

Sectiile de votare din CanadaFoto: Google Maps

"Iti scriu din Canada unde MAE nu are decat 4 sectii de votare pentru peste 100.000 de romani cu drept de vot. Pana acum Romanii nu s-au inghesuit ca in Europa deoarece stiau situatia si nu au vrut sa isi piarda timpul la coada atatea ore", afirma cititorul HotNews din Canada.

El se plange ca Ministerul roman al Afacerilor Externe nu a organizat nicio sectie de votare in orase canadiene cunoscute ca avand multi cetateni romani.

"In Calgary, unde traiesc 10.000 de romani, nu este nici o sectie de votare. In Edmonton, aceeasi situatie. Am prieteni care au luat avionul pana la Vancouver sa voteze in primul tur. Asa ceva nu este posibil insa pentru toata lumea", mai arata romanul din Canada.

In context, el considera ca este ineficienta solutia MAE de a suplimenta doar numarul cabinelor de vot si al stampilelor, nu si a sectiilor, pentru turul al doilea al prezidentialelor.

"In Montreal, unde sunt peste 50.000 de romani, cateva sute de mii in restul provinciei Quebec, nu este suficienta o singura sectie de votare. Au adus 2 stampile si 2 cabine in plus si atat, deci in loc de 5 acum sunt 7", mai spune cititorul HotNews.

El spune ca i-a scris si ministrului Titus Titus Corlatean, insa fara rezultat. "Corlatean a spus ca va suplimenta numarul de sectii de votare acolo unde <> in primul tur. Le-am scris Consulului de la Montreal dar si acestui Ministru, in mod direct, dar mi-e teama ca nu vor face nimic".

Potrivit listei publocate de MAE, institutia a deschis in Canada 4 sectii de votare, cate una la Ottawa, Montreal, Toronto si Vacouver.

UPDATE Potrivit MAE, stabilirea numărului și a locului secțiilor de votare ale Romaniei in Canada trebuie să respecte concomitent legea română și normele canadiene în vigoare.

Acestea din urmă, așa cum au fost comunicate de Ministerul Afacerilor Externe, Comerțului și Dezvoltării - Department of Foreign Affairs, Trade and Development – prevăd că un alt stat poate organiza secții de vot pe teritoriul Canadei numai în incinta misiunilor diplomatice (“balloting stations within their recognized diplomatic missions or consular posts”), a precizat MAE.

Abordarea autorităților canadiene față de alegerile organizate de alte state în această țară este prezentată public AICI.

România are în Canada patru misiuni diplomatice - Ambasada de la Ottawa și Consulatele Generale de la Montreal, Toronto și Vancouver, în cadrul cărora s-au putut organiza secții de votare, cu respectarea constrângerilor impuse de normele canadiene, mentioneaza MAE roman.

  • Roman din Germania: O singura sectie de vot la 67.000 de romani

Un alt cititor HotNews, din Germania, atrage atentia ca numarul romanilor s-ar fi dublat in ultii 2 ani in Grmania, mai ales dupa ridicarea restrrictiilor pe piata muncii, dar sectiile de vot deschise de Ministerul roman al Afacerilor Externe a ramas acelasi de la referendumul pentru demiterea presedintelui, din 2012, insuficient.

"Conform datelor oficiale ale autoritatilor germane (surse la final), numarul romanilor aflati oficial in Germania se ridica, in septembrie 2014, la aproximativ 338.000. Aceasta reprezinta o crestere exploziva de la cei 105.000 existenti in 2009 sau 155.000 in 2012. Cu toate acestea, posibilitatile de vot au scazut fata de referendumul din 2012, de exemplu, cand la un numar de votanti potentiali aflat la jumatate fata de cel din prezent, au fost infiintate tot cinci sectii de votare, dar cu program 7-23, nu 7-21, precum pe 2 noiembrie", scrie cititorul HotNews din Germania.

El explica astfel ca autoritatile romane puteau sa obtina o estimare mai exacta a numarului de romani din Germania de la autoritatile germane, in contiile in care aceasta tara dispune de mijloace birocratice exacte.

"O argumentatie de tipul <> este invalida. Conform legii germane, orice cetatean (german, roman) se supune asa-numitei Anmeldepflicht (obligatie de inregistrare), prin care este obligat ca, in termen de opt zile de la sosirea intr-o localitate, daca intentioneaza sa locuiasca acolo, trebuie sa isi declare domiciliul la autoritatile locale. Fara Anmeldung (inregistrare), este foarte dificil (daca nu imposibil) sa traiesti legal in Germania: asigurarea de sanatate este obligatorie si depinde de adresa de rezidenta, deschiderea unui cont bancar este imposibila, nu se pot inmatricula masini si asa mai departe. Este posibil, evident, sa traiesti fara toate cele de mai sus, dar calitatea vietii are de suferit", explica romanul din Germania care s-a adresat HotNews.

"Asadar, numarul de 338.000 romani aflati oficial in Germania in septembrie 2014 este o valoare minima pentru cetatenii care ar fi putut vota. Numarul de alegatori potentiali per sectie a crescut de la 21.000 (in 2009) la 31.000 (in 2012), pentru ca azi sa fie mai mult decat dublu, respectiv peste 67.000. Daca reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe pretind ca au cercetat situatia si nu au constatat nevoia pentru noi sectii de vot, mint cu nerusinare. Numarul romanilor aflati in Germania s-a dublat in ultimii doi ani (in special, de la eliminarea restrictiilor pe piata muncii), iar alegerile prezidentiale atrag intotdeauna mai mult interes din partea votantilor fata de scrutinul pentru Parlamentul European sau cel national", conchide el.

Cititorul precizeaza si sursa datelor sale: pentru 2009 si 2012: http://www.montag-stiftungen.de/fileadmin/Redaktion/Urbane_Raeume/PDF/Projekte/Nachbarschaften_und_Wohnr%C3%A4ume/Kalkschmiede/Zuwanderung_aus_Rumaenien_und_Bulgarien_1MB.pdf (pagina 2, citeaza Biroul Federal pentru Statistica) - pentru 2014: http://doku.iab.de/arbeitsmarktdaten/zuwanderungsmonitor.pdf (pagina 5, citeaza Agentia Federala pentru Munca) .

Potrivit listei oficiale a MAE, in Germania, romanii de acolo pot vota la 5 sectii de votare, cate una la Berlin, Hamburg, Bonn, Munchen si Stuttgart.

Conform unei estimari de la Ministerul roman de Externe, in Germania traiesc circa 236.000 de cetateni romani, inclusiv minori, care, evident, nu au drept de vot.