Aproximativ 300 de persoane participa, duminica seara, la Galati, la un miting de solidaritate cu romanii din diaspora, indemnandu-i pe trecatori sa mearga la vot pe 16 noiembrie si scandand lozinci impotriva lui Victor Ponta, o actiune similara avand loc si la Suceava, anunta Mediafax.

Oamenii au inceput sa se adune, in jurul orei 17.00, in centrul municipiului Galati, avand pancarte cu mesaje precum "Ieri in Timisoara, azi in toata tara", "Ghinion. Galatiul s-a trezit din somn", "Libertate", "Respect diaspora", "Mai multe sectii de votare" sau "Nu ne cenzurati la vot", potrivit Mediafax.

Ei scandeaza lozinci impotriva premierului Victor Ponta si a Guvernului: "Hotii", "Lasati-i sa voteze", "Ponta nu uita, Romania nu-i a ta". Participantii la actiune, care nu este autorizata, spun ca au aflat despre organizarea acesteia de pe retelele de socializare si au venit de bunavoie, in semn de solidaritate cu romanii din diaspora care nu au reusit sa voteze in primul tur al alegerilor prezidentiale. La un moment dat, unul dintre participantii la miting a fost legitimat de doi politisti locali, care i-au spus, sustine acesta, ca nu are voie sa ramana pe loc daca este vorba despre un protest spontan.

Dupa aproximativ o ora, manifestantii au plecat in mars, pe trotuar, pe una dintre principalele artere de circulatie din Galati, indemnandu-i pe trecatori sa mearga la vot pe 16 noiembrie, ei oprindu-se in fata sediului Prefecturii. Ulterior, ei au plecat din fata Prefecturii Galati, intorcandu-se in mars spre centrul orasului, unde continua mitingul.

La actiune sunt prezenti si lideri ai PDL Galati, printre care presedintele filialei judetene a partidului, Doru Resmerita. El nu a dorit sa discute cu jurnalistii, dar intr-un mesaj postat pe Facebook a anuntat ca va participa la miting dupa ce a primit o invitatie in acest sens.

"Vrem sa traim intr-o Romanie in care statul de drept sa fie respectat, in care Justitia sa ramana independenta, iar romanii din diaspora sa nu mai fie batjocoriti. Vrem un stat aflat in slujba cetatenilor sai, care sa le asigure romanilor din diaspora toate conditiile pentru ca acestia sa voteze civilizat: vot prin corespondenta, mai multe sectii si timp prelungit de votare", au anuntat organizatorii, pe pagina de Facebook a evenimentului.

Organizatorii protestului au mai scris pe Facebook: "Dragi galateni, din solidaritate cu romanii din diaspora care nu au reusit sa-si exercite dreptul democratic de a vota nici dupa 7 ore de stat la cozi interminabile, si fiindca NU dorim sa traim intr-o tara condusa de un presedinte iresponsabil, mitoman si tradator, ne alaturam protestelor din tara si va chemam sa fiti prezenti duminica, 9 noiembrie, ora 17:00, pe esplanada de la Potcoava de aur. Va asteptam alaturi sa aratam ca suntem o voce si putem sa ne decidem soarta. Ghinion, Galatiul nu e rosu!".

Si la Suceava, aproape o suta de persoane au participat, duminica seara, la un miting de solidaritate cu romanii din diaspora, cerand alegeri corecte si scandand mesaje impotriva Guvernului si premierului Victor Ponta.

Oamenii s-au strans in fata Palatului Administrativ, avand pancarte inscriptionate cu mesaje precum "Diaspora s-a unit/Ponta esti mazilit!" sau "Ponta, te cauta DNA". Totodata, manifestantii au scandat "Jos Ponta", "Mincinosii!" sau "Demisia!", dar si o revendicare locala privind finalizarea lucrarilor la soseaua de centura a municipiului.

Ei au plecat apoi in mars spre sediul Primariei Suceava, cantand imnul national, dupa care s-au intors pe esplanada din zona centrala, scandand "Jos comunistii".

Mitingul, care nu a fost autorizat, s-a incheiat dupa aproximativ o ora si jumatate, fara incidente. Manifestantii au spus ca vor continua actiunea si vor protesta in fiecare seara, de la ora 18.00, pana in 16 noiembrie.