Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat sambata, la Zalau, ca strategia nationala de sanatate va fi aprobata de Guvern saptamana viitoare, aceasta incluzand, in premiera, un capitol special dedicat bolilor rare, informeaza Agerpres.

"Ce vreau sa va spun insa, ca element de noutate: saptamana viitoare practic intra in sedinta de guvern si strategia de sanatate care are chiar un capitol special pentru bolile rare. Este un element de noutate, dar in momentul de fata atingem normalitatea practic. M-au asigurat si colegii mei ca este pregatit sa intre in urmatoarea sedinta de guvern. Asta inseamna ca va fi si aprobat si, sper eu, cat mai repede publicat si, pentru prima oara, avem o strategie in domeniul sanatatii coerenta", a afirmat Nicolae Banicioiu, dupa o vizita la Centrul pilot de referinta pentru bolile rare NoRo din Zalau.

El a adaugat ca bolile rare sunt o prioritate din punctul sau de vedere, o parte din medicatia necesara fiind inclusa de la 1 iunie in lista de medicamente compensate.

"Cat despre bolile rare, stiti foarte bine ca eu le consider o prioritate. Trebuie sa fie o prioritate bolile rare, asa cum sustin de fapt si ONG-urile care gestioneaza si lucreaza cu pacientii din aceasta sfera. (...) Mai sunt multe lucruri de facut, de aceea suntem intr-o permanenta discutie si cu ONG-urile, dar si cu specialistii, mai ales cu specialistii si, sper eu, ca in scurt timp sa imbunatatim lucrurile astfel incat sa ajungem la nivel european", a subliniat ministrul Sanatatii.

Nicolae Banicioiu a precizat ca spera ca Centrul NoRo din Zalau sa devina un model pentru alte astfel de centre, care ar putea fi realizate inclusiv cu fonduri europene, la Bucuresti sau la Timisoara.

Ministru Sanatatii a vizitat sambata Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, Serviciul Judetean de Ambulanta si Centrul pilot de referinta pentru bolile rare NoRo.