Federatia asociatiilor de romani din Europa ii cere premierului Victor Ponta destituirea de urgenta a Ministrului Titus Corlatean, pentru votul din diaspora in turul I al prezidentialelor, solicitand si formarea unui Comitet de criza care sa se ocupe de turul 2, sau chiar amanarea acestui tur.

"FADERE, Federatia asociatiilor de romani din Europa, solicita Domnului Prim-Ministru al Romaniei destituirea de urgenta a Ministrului de Externe, Titus Corlatean, care a fost incapabil sa gaseasca o solutie concreta pentru a garantiza votul romanilor din diaspora pentru turul doi. In acelasi context, solicitam formarea unui Comitet de criza care sa se ocupe de organizarea alegerilor in diaspora. Este evident ca Ministerul Afacerilor Externe continua sa fie departe de a gasi solutii viabile prin care sa se garantizeze votul romanilor din diaspora. Daca nu exista timp pentru organizarea celui de-al doilea tur al Alegerilor Prezidentiale in asa fel incat toti romanii din diaspora sa poata vota, propunem Biroului Electoral Central amanarea acestuia pana cand MAE va oferi garantia ca alegerile se vor desfasura in conditii optime", se arata intr-un comunicat remis, vineri, agentiei Mediafax.

De asemenea, FADERE afirma ca punerea la dispozitia alegatorilor a Declaratiei pe propria raspundere si amplierea in sectii a numarului cu doar doua sau trei persoane nu va imbunatati deloc situatia din diaspora.

"Duminica, 9 noiembrie, romanii din Madrid, Londra, Paris, Dublin, Berlin, Viena si Bruxelles se vor manifesta in fata Ambasadelor pentru a cere MAE solutii viabile pentru votul in diaspora. Cerem inca o data 1.000 sectii de vot pentru diaspora si dublarea numarului personalului si stampilelor din sectiile de vot deja existente", se mai arata in comunicat.

"Domnul Ministru Titus Colatean continua sa dezinformeze opinia publica afirmand ca nu are suficient timp pentru a primi spatiile din partea adiministratiilor locale din tarile UE unde sa se instaleze noile sectii de votare. Informam pe aceasta cale inca o data dispozitia asociatiilor de a media aprobarile locurilor in care sa se amplazeze sectiile de vot", a declarat Daniel Tecu, presedinte FADERE, citat in comunicat.

Ministrul Titus Corlatean a anuntat, vineri, ca intreaga conducere a MAE se va deplasa saptamana viitoare pentru a verifica stadiul organizarii votului, in special in acele locuri unde au existat probleme la turul I al prezidentialelor, si pentru a participa, in ziua votului, la organizare.