Expert Forum, Institutul pentru Politici Publice si Funky Citizens au solicitat Autoritatii Electorale Permanente sa verifice toate listele suplimentare pentru indicii de vot multiplu, inclusiv prin compararea lor cu celor permanente. Pentru ca toate sectiile de votare au avut regim de sectie speciala, adica au permis exprimarea optiunii electorale pentru alegatorii care nu erau din localitatea respectiva pe liste suplimentare, riscul de frauda electorala prin vot multiplu este unul ridicat, spun reprezentantii societatii civile.

"Chiar daca sunt anumite judete cu pondere mai mare de voturi pe listele suplimentare, cum ar fi Olt, Ilfov, Iasi, Timis, Valcea, Teleorman etc, consideram ca toate listele trebuie verificate. De asemenea, trebuie acordata o atentie crescuta sectiilor din mediul rural unde s-a inregistrat un numar semnificativ al celor care au votat pe aceste liste, in ciuda faptului ca nu reprezinta zone de interes turistic sau universitar, iar aceasta prezenta nu poate fi justificata", se arata intr-un comunicat.

Potrivit acestuia, decizia Biroului Electoral Central de a ingradi accesul la obtinerea de copii dupa listele electorale organizatiilor neguvernamentale si candidatilor independenti este una restrictiva. In acest context, solicitam AEP sa initieze procesul de verificare de urgenta, pentru a se evita ca suspiciunile din turul 1 sa se repete si in turul 2.

Scrisoarea transmisa Autoritatii Electorale Permanente

"In atentia doamnei Ana Maria Patru,

Presedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP)

Va solicitam verificarea de urgenta a tabelelor electorale prevazute la articolul 9 (1) din Legea 370/2014 pentru a identifica indicii de savarsire a unor potentiale infractiuni prevazute la articolul 387 din Codul Penal, referitoare la votul multiplu.

Conform OUG 45/2014 au fost desfiintate sectiile speciale prevazute in legea electorala, astfel ca persoanele care nu se aflau in localitate in ziua votului au putut sa voteze in orice alta sectiile de votare, datele lor personale si semnaturile fiind introduse pe tabelul specificat anterior. Ponderea voturilor pe aceste liste a reprezentat 11.58% din numarul de voturi exprimate in ziua scrutinului, fiind una ridicata. Mai mult, distributia egala a voturilor pe listele suplimentare in centre universitare si localitati rurale care de obicei nu se confrunta cu o afluenta ridicata de turisti in luna noiembrie, ridica reale semne de intrebare. Desi au existat judete cu procent mai ridicat de voturi exprimate pe baza acestor liste (cum ar fi Olt, Ilfov, Iasi, Timis, Valcea, Teleorman etc), va solicitam ca aceasta verificare sa se faca pentru toate sectiile de votare, intrucat toate au avut regim de sectie speciala. De aceea, va solicitam efectuarea de urgenta a acestor verificari pentru a se evita ca suspiciunile din turul 1 sa se repete si in turul 2.

In mod repetat observatorii internationali au solicitat prin intermediul rapoartelor OSCE/ODIHR eliminarea vulnerabilitatilor din cadrul procesului electoral, in special votul la alta sectie de votare decat cea la care alegatorul este arondat si introducerea unor mecanisme de siguranta alternative, precum utilizarea cartilor de alegator sau pre-inregistrarea votantilor.

Reamintim ca Decizia nr 100D/29.10.2014 emisa de Biroul Electoral Central este una restrictiva, in sensul in care nu permite si organizatiilor neguvernamentale sau candidatilor independenti sa faca aceste verificari. In acest context si date fiind antecedentele din referendumul din 2012, precum si alegerile din 2009, consideram intemeiata aceasta masura si credem ca poate fi un pas important pentru securitatea si corectitudinea procesului electoral.

Cu stima,

Septimius Parvu

Manager de proiecte, Expert Forum"