Organizatia Romanian Community of Ireland a cerut printr-o scrisoare deschisa adresata Ministrului de Externe si Ministrului delegat pentru Romanii de Pretutindeni infiintarea mai multor sectii de vot in Irlanda, pentru alegerile prezidentiale din 16 noiembrie 2014. "Este inadmisibil ca, in conditiile in care in Irlanda locuiesc peste 40.000 de romani, sa existe doar o singura sectie de votare, la sediul Ambasadei Romaniei la Dublin", se arata in apelul comunitatii romanesti.

Amintim ca Institutul pentru Politici Publice a anuntat ca ofera asistenta juridica gratuita oricarui roman din afara care vrea sa dea in judecata Ministerul de Externe - autoritatea responsabila de organizarea conditiilor pentru votarea in diaspora. Detalii aici

Scrisoarea deschisa trimisa de Organizatia Romanian Community of Ireland catre Ministrul Afacerilor de Externe si catre Ministrul delegat pentru Romanii de Pretutindeni

"In atentia domnului Titus Corlatean, Ministrul Afacerilor Externe

domnului Bogdan Stanoevici, Ministru delegat pentru Romanii de Pretutindeni

Stimate Domn Ministru,

Organizatia Romanian Community of Ireland (Comunitatea Romaneasca din Irlanda) doreste sa isi exprime, prin aceasta scrisoare deschisa, dezamagirea vis-a-vis de decizia Ministerului de Externe de a organiza in Irlanda doar o singura sectie de votare.

Este inadmisibil ca, in conditiile in care in Irlanda locuiesc peste 40.000 de romani, sa existe doar o singura sectie de votare, la sediul Ambasadei Romaniei la Dublin. Multi dintre cei prezenti au asteptat la rand 2-3 ore, in frig si ploaie, cu copii mici. Au facut acest lucru pentru a-si exercita dreptul garantat de Constitutie la vot si din spirit de responsabilitate civica. Sectia de vot si comisia au functionat la capacitate maxima si au facut tot ceea ce se putea, date fiind conditiile (sala destul de mica pentru numarul mare de participanti).

In final, doar 2275 dintre cei care s-au deplasat la sectia de votare au reusit sa isi exprime votul. Multi dintre cei care inca asteptau la coada la orele 21.00, nu au mai putut intra in sectia de votare, acestia fiind rugati de politie sa paraseasca sediul sectiei de votare, dupa indelungi insistente. Unii dintre acestia au calatorit de la distante de peste 300 de km de Dublin. Multi dintre cei care s-au deplasat la sectia de vot au plecat pentru ca nu au mai avut timpul necesar sa astepte 2-3 ore, conditionati fiind de munca si angajamente familiale.

Consideram ca, pentru a-si putea exercita drepturile civice garantate de Constitutia Romaniei, este necesar sa se puna la dispozitia cetatenilor romani rezidenti in Republica Irlanda mai multe sectii de vot, in special in zonele din sudul si vestul tarii (Cork si Limerick) si suplimentarea cu inca o sectie de vot in zona metropolitana Dublin.

Firma Nahoi &Co Law Firm, companie romaneasca de avocatura, cu sediul in 8 New Cabra Road, Phibsborough, Dublin 7 (zona accesibila si cunoscuta multor romani din Irlanda), avand spatiul necesar, doreste sa il puna la dispozitia Biroului Electoral Central, pentru deschiderea unei a doua sectii de vot, cu sprijinul organizatiei Romanian Community of Ireland, cel mai vechi ONG legal constituit in Irlanda. Comitetul Romanian Community of Ireland doreste sa sprijine Ambasada Romaniei la Dublin si Biroul Electoral Central in organizarea sectiei de votare, pentru o mai buna functionare si pentru a facilita accesul la vot al tuturor celor care vor dori sa isi exercite drepturile civice la data de 16 Noiembrie 2014.

Va multumim anticipat!

Cu respect,

Daniela Jurj

Presedintele Comitetului organizatiei Romanian Community of Ireland"

Citeste si:

Vezi mai jos cum si-au batut joc autoritatile de romanii din strainatate care au vrut sa voteze: