Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat marti ca institutia pe care o conduce a primit o sesizare prin care se solicita verificarea modului in care au fost organizate alegerile prezidentiale in strainatate.

El a precizat ca este vorba de o sesizare care a fost adresata nu numai Curtii Constitutionale, ci mai multor institutii ale statului.

"Am primit o sesizare, dar nu o cerere de anulare a scrutinului, ci doar o sesizare care a fost adresata mai multor institutii ale statului in care se cere sa se verifice modul in care au fost organizate alegerile", a spus Zegrean. El a adaugat ca aceasta verificare va fi facuta de Curte in limita posibilitatilor sale.

Totodata, Augustin Zegrean a anuntat ca la Curtea Constitutionala au venit mai multe contestatii prin care se cere anularea alegerilor.

"Au venit cred ca sapte (contestatii - n.r.). Si aici e o problema, pentru ca legea spune ca pot face astfel de contestatii numai cei care au candidat in alegeri sau partidele care au propus candidati. Deocamdata un singur candidat a depus o astfel de cerere (Gheorghe Funar - n.r.). Toate cererile adresate cu acest obiect le vom analiza. Majoritatea le-am primit pe internet", a aratat Zegrean.

El a explicat insa ca alegerile nu pot fi anulate decat in masura in care se demonstreaza ca au avut loc fraude care au influentat rezultatul.

"Legea este foarte clara in privinta asta. Pot fi anulate alegerile numai in masura in care s-au comis fraude care au influentat rezultatul final al alegerilor. Deci, daca prin fraudele care se invoca s-ar stabili ca s-a influentat ordinea castigatorilor, ar fi o posibilitate. La noi, de cand se organizeaza alegeri, a doua zi se reclama deja fraudarea lor. Pana acum n-am auzit sa se fi anulat alegeri pentru asa ceva", a afirmat Augustin Zegrean.

Potrivit acestuia, dovezile care sa arate ca a fost vorba despre frauda trebuie furnizate de cel care a facut contestatia, nu de judecator.

"Asa, faptul ca se spune la televizor sau in presa sau pe strada ca s-a fraudat, asta auzim de fiecare data. Unii dintre candidati chiar au anuntat dinainte ca vor fi fraude", a spus presedintele Curtii Constitutionale.

  • Curtea Constitutionala a Romaniei urmeaza sa discute exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor referitoare la incompatibilitatea alesilor locali cu functia de reprezentant in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local si sesizarea presedintelui Traian Basescu in legatura cu Legea pentru abrogarea articolului 276 din Legea 286/2009 privind Codul penal, prin care se elimina infractiunea "presiuni asupra justitiei".

Zegrean a mai spus ca CCR are termen pana vineri sa valideze primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale.

"Dupa calendarul electoral stabilit prin hotarare de guvern, ar trebui sa le primim maine si pana vineri avem termen sa ne pronuntam, sa validam sau sa nu validam rezultatele alegerilor", a spus Zegrean, intrebat cand primeste de la Biroul Electoral Central (BEC) rezultatele alegerilor, pentru a putea fi validate.

El a afirmat ca vor fi primite de la BEC "o multime de dosare", care vor fi verificate.

"Avem deja practica, stim cum se face, suntem pregatiti", a adaugat presedintele Curtii Constitutionale.