Cercetare IRES: Cata scoala au si unde traiesc votantii lui Ponta, Iohannis, Udrea, Macovei. Compatibilitatile din turul II

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Luni, 3 noiembrie 2014, 19:09 Actualitate | Esenţial

Profilul votantilor lui Victor Ponta (IRES)
Foto: IRES
Circa o treime dintre alegatorii care s-au prezentat la urne duminica, la prezidentiale, au urmat cel mult 10 clase sau scoala profesionala, iar mai putin de un sfert aveau studii superioare, potrivit sondajului la iesirea de la urne realizata de Institutul Roman de Evaluare si Strategie (IRES). Potrivit sursei citate, candidatul care s-a clasat pe primul loc, Victor Ponta, s-a bazat intr-o mai mare masura decat cel de pe locul secund, Klaus Iohannis, pe votul alegatorilor mai batrani, cu studii mai reduse, din mediul rural. Profilul de alegatori atras de Iohannis pare mai apropiat de caracteristicile votantilor lui Tariceanu, Udrea si Macovei. Independenta Monica Maconei, de pe locul V, are cea mai mare pondere, in randul propriilor votanti, de alegatori tineri, cu studii inalte, din mediul urban.

documente
(3 Nov 2014) PDF, 842KB
In primul tur al alegerilor prezidentiale, 34% dintre alegatorii care s-au prezentat, duminica, la urne au cel mult 10 clase sau scoala profesionala, 44% au urmat liceul sau cel mult scoala postliceala, iar 22% au studii superioare

Pe de alta parte, dintre alegatorii cu cel mult 10 clase sau scoala profesionala, 34% s-au prezentat la urne. In randul celor cu liceul sau scoala postliceala, prezenta la vot a fost de 78%, iar in cazul celor cu studii superioare - 71%.

In functie de varste, 27% dintre cei care s-au prezentat la vot au varste intre 18 si 34 de ani, 29% au 35-49 de ani, 27% au 50-64 de ani, iar 17% au cel putin 65 de ani.

Pe de alta parte, alegatorii intre 18 si 34 de ani s-au prezentat la urne in proportie de 51%, cei de 35-49 de ani - 57%, cei de 50-67 de ani - 58%, iar alegatorii de peste 65 de ani - 44%.

Profilul alegatorilor, pe candidati:

 • Alegatorii lui Victor Ponta (PSD-PC-UNPR): cel mai mare procentaj (44%) il au cei care au urmat cel mult 10 clase sau scoala profesionala, iar cei cu studii superioare sunt in proportie de 15%. 42% dintre votanti sunt din mediul rural si 58% de la oras. 31% au varste cuprinse intre 50 si 64 de ani, iar 24% au 65 de ani si peste. Victor Ponta a fost cotat de exitpoll-ul IRES cu 40,2% (40,33 - rezultate oficiale la numararea a 98,3% dintre voturi).
 • Alegatorii lui Klaus Iohannis (ACL): cea mai mare pondere o au cei cu liceul sau maximum scoala profesionala (48%), urmati de votantii cu studii superioare (29%). 70% dintre alegatorii lui Iohannis sunt de la oras. 35% au varste intre 18 si 34 de ani, iar 31% au 35-49 de ani. Klaus Iohannis a fost cotat cu 31,8% (30,44% oficial).
 • Calin Popescu-Tariceanu (PLR): cel mai mare procentaj (49%) au terminat liceul sau scoala post-liceala, iar 36% au studii superioare. 79% dintre alegatorii lui Tariceanu sunt din mediul urban. 29% sunt cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani, 28% au 35-49 de ani si 29% au 59-64 de ani. Calin Popescu-Tariceanu a fost cotat cu 5,6% (5,4%, oficial).
 • Elena Udrea (PMP): 51% au absolvit liceul sau cel mult scoala postliceala, iar 26% au studii superioare. 73% sunt din mediul urban. 34% dintre alegatorii Elenei Udrea au intre 18 si 34 de ani, iar 31% au 35-49 de ani. Elena Udrea a fost cotata cu 5,4% (5,18%, oficial).
 • Monica Macovei: este singurul, dintre primii cinci candidati, care are alegatorii cu cea mai mare pondere din randul celor cu studii superioare (47%). 45% dintre votantii ei au liceul sau cel mult scoala postliceala, iar 8% au urmat cel mult 10 clase ori scoala profesionala. 87% sunt din mediul urban. Alegatorii cu ponderea cea mai mare (46%) au varste intre 18 si 34 de ani, iar 31% au 35-49 de ani. Monica Macovei a fost cotata cu 4,5% (4,46%, oficial).


Citeste mai multe despre   106747 vizualizari

 • +33 (49 voturi)    
  Bre, da' o lege electorala (Luni, 3 noiembrie 2014, 19:27)

  derblauereiter [utilizator]

  care sa pondereze nr. de voturi cu anii de scoala nu se poate?

  ca iesea a noastra presedinte din primul tur si nu mai statea acum pe rudotel toata intelectualitatea patriei.

  aa.. aia cu blonda nici macar sa nu incercati, ca "universitatea" crestina Dimitrie Cantemir nu se pune la studii superioare - hai cu minusurile.
   #showComment#showComment#showComment#showComment
 • +14 (18 voturi)    
  ??? (Luni, 3 noiembrie 2014, 19:42)

  nickart [utilizator]

  Multi si prosti sau prosti da multi?
   #showComment#showComment
 • +23 (31 voturi)    
  pe ponta (Luni, 3 noiembrie 2014, 19:54)

  kripton [utilizator]

  l-a votat prostimea. era de asteptat.lor nu le pasa ca au votat un tip care a copiat la doctorat.
   #showComment#showComment
 • +9 (21 voturi)    
  Moldova (Luni, 3 noiembrie 2014, 20:11)

  Jar [utilizator]

  si Tzara Romaneasca sunt rosii.
  Ardealul e albastru.
  Ponta,ia-ti hotii si pleaca!
  Ponta,fie-ti mila de noi si nu ne lasa fara Ardeal!
 • -8 (22 voturi)    
  Si... (Luni, 3 noiembrie 2014, 20:36)

  VictorDragos1 [anonim]

  ...unde, ma rog, scrie ca cei cu scoli si studii inalte stiu mai bine ce i-ar trebui tarisoarei noastre? Ce va face sa credeti ca, daca ati facut o facultate, sau v-ati plimbat prin tari straine, sau v-ati amanetat viata pe la vreo corporatie multiextrameganationala, sunteti mai intelepti si stiti voi mai bine decat un om simplu de la tara, fara scoala, ca parintii nu au avut posibilitatea sa-i ofere acest deziderat, care si-a luat soata din sat, a facut 4 copii (nu 0 ca multi de azi, ca au cariere de crescut) si a muncit cu palmele goale si cu calul din batatura ca sa-i intretina???
  Aduceti-va aminte...
  https://www.youtube.com/watch?v=3M68wcB6L0s
   #showComment#showComment#showComment
 • +9 (15 voturi)    
  Piata Universitatii1990 - Miscarea M.Macovei! (Luni, 3 noiembrie 2014, 23:03)

  hotnewsfil [utilizator]

  Miscarea oamenilor cinstiti, responsabili, infiintata de Monica Macovei se defineste, si prin rezultatele cifrice ale alegerilor de ieri, a fi 'o soa, cvasi-identica (o clona) a Pietei Univversitatii - 1990).
  Atunci a invins 'Spiritul oamenilor cinsti', al luptatorilor pentru democratizarea tarii, pentru inlaturarea de la putere a neo-comunistilor lui Iliescu'. Aparent, atunci au invins rezultatele cifrice ale alegerilor, cifre dirijate strict de neo-comunisti. Aparent, fiindca, in esenta, spiritul Pietii Universitatii a ramas viu, a intretinut flacara luptei de eliberare a tarii.
  Acel spirit s-a transferat in 'Miscarea Macovei'. Acest spirit a invins ieri. Este viu, viguros, extrem de puternic, de prolific, va creste rapid, va limpezi mintea si sufletele majoritatii romanilor, va genera o noua Romanie.
  Spiritul Pietii Universitatii a invins (reinviat) prin 'nasterea' DNA infiintat de Macovei.
  'Spiritul DNA' este parte a 'spiritului Pietii Universitatii'!
   #showComment#showComment
 • +4 (4 voturi)    
  Câteva calcule (Marţi, 4 noiembrie 2014, 9:45)

  Razvan S. [utilizator]

  Pe baza cifrelor din sondajul IRES am făcut câteva calcule:
  Rezultatele votului pe segmentul 18-34 ani: Iohannis 41%, Ponta 28%, Macovei 7.7%, Udrea 6.8%, Tăriceanu 6%.
  Rezultatele votului pe segmentul cu studii superioare: Iohannis 42%, Ponta 27%, Macovei 9.6%, Tăriceanu 9.2%, Udrea 6.4%.
 • +2 (4 voturi)    
  aroganta (Marţi, 4 noiembrie 2014, 10:16)

  jackalphonse [utilizator]

  bine ca nu se stie unde si cand s-a furat si apar articole speculative, dar stiti ca numai prostii nu voteaza cu "ai nostri". ei, uite din cauza asta se pierd voturile, pentru canumai voi stiti cine sunt prosti si care sunt destepti.
 • +2 (2 voturi)    
  Era utila o prexentare a (Marţi, 4 noiembrie 2014, 12:25)

  Dr.Man [utilizator]

  proportiei segmentelor definite in populatia generala. Toti alegatorii sunt egali intre ei si au un vot. Semnificativ este mesajul candidatilor care stiu care este structura bazinului lor electoral. Ponta, social-democrat cu un bazin electoral din zone sarece si defavorizate, trebuie sa propuna si sa promoveze masuri social-democrate adecvate nevoii reale de ridicare a standardului populatiei din bazinul sau electora. Transilvania, Banatul si Crisana sunt mai urbanizate, electoratul este ceva mai autonom fata de stat, este apt si interesat de politici liberale. Romania in ansamblu, neunitara, are nevoie concomitent si URGENT d politici liberale care sa ridice economic Romania si de politici social-democrate existand un mare numar de persoane la limita saraciei. Social-democratii au nevoie de bugete mari din care sa redistribuie prin programe de stat bani pentru ridicarea standardului de viata din zonele defavorizate, bani care vin la buget daca politicile liberale genereaza afaceri viabile , in conditii de creditare si fiscalitate prietenoase. Fapt - bani nu exista potrivit nevoilor de dezvoltare unitara a Romaniei, deci mai multa atentie la generarea de bani prin economie nu bani la buget prin cresterile de taxe. Firesc in vest interesul este mare pentru politici economice favorabile antreprenorilor romani. Iohannis ete un exponent verificat favorabil antreprenoriatului romanesc si bine orientat privind investitiile straine profitabile pentru bugetul Romaniei, si unii si altii generand locuri de munca. Si ponta va trebui sa fie atent la economie si Iohannis la subzistenta saracilor, multi, si unul si altul trebuie sa aiba in vedere dezvoltarea durabil ( transportudi, irigatii, conservarea resurseor). Exista o diferenta stilistica cronica intre tipul de politica dimboviteana si vestica. Tensiunile de rupere pot creste. O solutie poate fi regionalizarea si autonomia locala reala, cu scaderea centralizarii prin subsidiaritati spre regiuni.
 • -1 (1 vot)    
  niet cultura (Marţi, 4 noiembrie 2014, 15:43)

  LazarGheorghe [anonim]

  Inca ne mai hotarasc soarta analfabetii reali cat si cei politici din partea rosie . Vorba lui Stefan cel mare multi, multi dar prosti , acum se potriveste prosti,prosti dar multi.
   #showComment
 • -1 (1 vot)    
  naspa (Miercuri, 5 noiembrie 2014, 11:58)

  MariusArmanchi [anonim]

  Ba fratilor dar ce relevanta are cata schoala au uni atata timp cat au drept de vot la vot toti suntem egali
 • 0 (0 voturi)    
  mircea (Sâmbătă, 8 noiembrie 2014, 0:21)

  MurarusMircea [anonim]

  Eu ma intreb de unde se stiu chestiile astea cand votul e de fapt secret?


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri