Peste trei sferturi dintre romani (76%) cred ca exista minuni, iar 65% cred ca exista deochi, potrivit unui sondaj de opinie pentru identificarea superstitiilor romanilor, realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) si citat de Agerpres.

Cercetarea arata ca mai putin de 20% dintre romani se considera superstitiosi, dar 61% recunosc ca urmaresc horoscopul, 46% cred in sfarsitul lumii si 44% spun ca au avut vise premonitorii.

Potrivit studiului, 55% dintre persoanele chestionate cred in existenta blestemelor, 52% in cea a demonilor, iar 46% in ce a duhurilor rele. Doar 19% cred in existenta fantomelor. 95% cred ca exista Dumnezeu, iar 78% cred in existenta ingerilor.

De asemenea, potrivit sondajului IRES, 19% dintre cei chestionati cred in existenta vrajitoarelor care pot prevedea viitorul, iar 4% recunosc ca au apelat la acestea. De asemenea, aproape jumatate dintre romani (49%) cred in vise premonitorii, iar 44% sustin ca au avut acest tip de vise. In cazul a 81% dintre persoanele care au declarat ca au avut vise premonitorii, acestea s-au si indeplinit. 33% dintre participantii la studiu cred ca visele ii pot ajuta pe oameni in viata de zi cu zi.

Aproape o treime (29%) dintre cei chestionati recunosc ca au un numar norocos, iar 7 si 13 sunt numerele norocoase preferate de cei mai multi dintre romani.

Potrivit sondajului IRES, 61% dintre romani urmaresc horoscopul, insa 69% dintre respondenti nu cred in capacitatea horoscopului de a anticipa evenimentele. De asemenea, 46% dintre romani cred in sfarsitul lumii, iar 64% cred in Judecata de Apoi.

De asemenea, potrivit studiului, 64% dintre romani se considera norocosi, insa doar 17% spun despre ei insisi ca sunt superstitiosi. Potrivit datelor IRES, 22% dintre romani recunosc ca joaca la Loto 6 din 49 si 18% la "Loz in Plic", 7% spun ca practica pariurile sportive, 5% jocuri de noroc si alte forme de loterie iar 4% joaca la pariuri in general.

In total, 61% dintre participantii la studiu stiu ce semnifica Halloween-ul, dar 50% dintre ei nu sunt de acord cu sarbatorirea de catre romani si 12% recunosc ca sarbatoresc acest moment. Potrivit studiului IRES, 32% dintre respondenti sunt de acord cu recentele declaratii ale preotilor conform carora aceasta sarbatoare este similara cu practicile sataniste.

Sondajul a fost realizat pe un grup de 1.214 persoane de 18 ani si peste, pe un esantion multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel national, cu o eroare maxima tolerata de ± 2,8%. Interviurile s-au desfasurat, vineri, 31 octombrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice).