Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, insotit de secretarul de stat Raed Arafat, a mers, sambata, la Maternitatea din Ploiesti, pe fondul unui incident petrecut in 15 octombrie, cand o gravida a nascut intr-un taxi, in drum spre Bucuresti, un bebelus mort, dupa ce fusese consultata la Ploiesti, transmite Mediafax.

Ministrul Nicolae Banicioiu, insotit de secretarul de stat Raed Arafat, de sefa Directiei de Sanatate Publica Prahova, Anca Dobrescu, si de prefectul de Prahova, Rodica Paraschiv, a ajuns la Maternitatea din Ploiesti sambata, in jurul orei 15.30, unde este programata inaugurarea unei aripi renovate a unitatii medicale. Cei patru oficiali au intrat in curtea maternitatii fara sa faca nicio declaratie jurnalistilor, al caror acces nu este permis in curtea institutiei.

UPDATE Banicioiu a declarat ca unitatea avea trei linii de garda functionale si ca un astfel de caz putea fi monitorizat aici.

"Din punctul nostru de vedere, spitalul (n.r. - din Ploiesti) ar fi avut capacitatea, avand trei linii de garda functionale, sa monitorizeze si sa duca pana la capat cazul in aceasta maternitate, dar lucrurile trebuie confirmate de comisia de ancheta de la Ministerul Sanatatii care cerceteaza cazul. Evident ca vor fi sanctiuni daca se confirma spusele pacientei. Sigur ca lucrurile nu raman asa si nu le ingropam", a declarat Banicioiu, adaugand ca sanctiunile pot merge pana la sesizarea Parchetului si pierderea dreptului de libera practica.

Ministrul Sanatatii a mai spus ca ministerul a facut recomandarea, in conditiile in care Maternitatea Ploiesti este in subordinea Consiliului Judetean Prahova, ca pe perioada anchetei cadrele medicale care erau de garda in momentul respectiv sa fie suspendate.

"Concluziile le veti citi cand dam publicitatii raportul", a afirmat Banicioiu.

Nicolae Banicioiu a spus ca, cel mai probabil, la inceputul saptamanii viitoare vor fi facute publice concluziile raportului de control.

La randul sau, secretarul de stat Raed Arafat, prezent si el sambata la Maternitatea din Ploiesti, a afirmat ca se puteau gasit solutii in cazul femeii al carei copil a murit in timp ce era nascut in taxi, Arafat spunand ca femeia putea naste la Ploiesti, dupa care se putea face transferul, eventual cu un elicopter, la o unitate medicala din Capitala care ar fi putut asigura nou-nascutului ingrijirile de care avea nevoie in conditiile in care ar fi supravietuit.

"Nu trebuia sa fie trimisa femeia in niciun caz cu taxiul. E de vazut si daca trebuia trimisa cu ambulanta sau cu o ambulanta speciala", a spus Arafat.

Managerul Spitalului de Obstetrica Ginecologie Ploiesti, medicul Calin Boeru, a afirmat, intrebat fiind daca medicul si asistentele care erau de garda si care au asistat-o pe femeie mai lucreaza in spital, acesta a spus ca respectivele cadre medicale nu au fost suspendate din functie pentru ca se asteapta finalizarea anchetei.

Boeru a afirmat, de asemenea, raspunzand unor intrebari, ca nu stie care sunt conditiile in care femeia a plecat din spital, ca nu stie daca telefonul prin care s-a solicitat un taxi a fost dat de cadrele medicale, managerul spunand, totodata, ca pe fisa de observatie a femeii nu exista semnatura acesteia care sa arate ca i s-a recomandat internarea sau ramanerea in spital iar ea sa fi refuzat.

Medicul Calin Boeru a spus ca intr-o situatie ca cea a femeii de la Scorteni "trebuie tinut cont si de clasificarea unitatii sanitare", managerul din Ploiesti aratand ca, potrivit clasificarii pe care o detine in prezent, maternitatea din Ploiesti poate rezolva cu succes nasteri care au loc la cel putin 34 de saptamani de sarcina.

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, secretarul de stat Raed Arafat, sefa Directiei de Sanatate Publica Prahova, Anca Dobrescu, si prefectul de Prahova, Rodica Paraschiv, au participat la inaugurarea unei aripi renovate din Spitalul de Obstetrica Ginecologie din Ploiesti, actiunea avand loc in conditiile in care accesul jurnalistilor in spital nu a fost permis decat dupa plecarea lui Banicioiu si a lui Arafat, declaratiile facute de acestia avand loc la poarta spitalului, la sfarsitul vizitei pe care cei doi oficiali au facut-o in unitatea sanitara.

La inaugurarea aripii renovate a Maternitatii din Ploiesti era asteptat sa participe, sambata, si premierul Victor Ponta. De altfel, masini ale Serviciului de Protectie si Paza au fost vazute la maternitate cu cateva ore inaintea vizitei ministrului Sanatatii, insa acestea s-au retras inainte ca Banicioiu si Arafat sa ajunga la spitalul din Ploiesti.

Familia femeii insarcinate, in varsta de 37 de ani, din localitatea Scorteni, judetul Prahova, ii acuza pe medicii de la Maternitatea din Ploiesti de faptul ca nu au internat-o pe gravida, aflata in ultimul trimestru de sarcina, femeia luand un taxi si nascand in drum spre Bucuresti un copil declarat mort ulterior.

Potrivit reprezentantilor familiei, femeia a fost dusa la Spitalul de Obstetrica Ginecologie din Ploiesti cu o ambulanta in data de 15 octombrie, ea avand o sarcina ce depasise 30 de saptamani. Medicii de la maternitate au considerat insa ca nu este cazul ca femeia sa ramana in spital, motiv pentru care gravida a luat un taxi si a plecat spre Bucuresti, potrivit reprezentantilor familiei.

Pe drum, in dreptul localitatii Ciolpani, ea a nascut un copil care ulterior, la o maternitate din Capitala, a fost declarat mort.

Viceprimarul comunei Scorteni, Ion Barbu, care a discutat cu femeia, a povestit ca, in data de 15 octombrie, gravida si partenerul ei, care urmau sa se casatoreasca civil pe 26 octombrie, au mers la dispensarul din localitate pentru a ridica un certificat prenuptial. In timp ce statea de vorba cu medicul, femeia, a carei sarcina era de 32 de saptamani, a inceput sa simta contractii, in acel moment medicul luand decizia de a solicita interventia unei ambulante. Gravida a fost adusa la Maternitatea din Ploiesti, unde i s-au facut investigatii medicale si i s-a dat un calmant, ea fiind indrumata catre Maternitatea Polizu, din Bucuresti, spunandu-i-se ca acolo ar avea conditiile optime.

"Nu stiu cine a chemat taxiul, daca dumneaei sau medicii de la Ploiesti, cert este ca a plecat de la spital catre Bucuresti cu un taxi, iar pe drum, la Ciolpani, a nascut. Stiu ca era insotita de o ruda, ca s-a sunat din nou la 112 si ca in cele din urma a fost dusa la alta maternitate din Capitala, unde s-a constatat ca bebelusul era mort", a afirmat Viceprimarul Ion Barbu.

Acesta a precizat ca, din cunostintele pe care le are, familia nu a depus o plangere la Colegiul Medicilor, dar ca ii considera responsabili pentru tratamentul de care a beneficiat femeia pe medicii de la Ploiesti, care nu i-au spus care sunt riscurile la care se supune daca paraseste spitalul.

Viceprimarul a precizat ca femeia nu s-a adresat nici institutiilor de presa pentru a mediatiza acest caz.

"Doamna Mihaela (n.r. - femeia gravida) si partenerul ei nu au vrut mediatizarea acestui caz, insa ea mi-a spus ca nu este normal felul in care a fost tratata", a mai spus viceprimarul.

Pana la ora transmiterii acestei stiri, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Prahova nu si-au exprimat un punct de vedere, iar pana acum cazul petrecut in 15 octombrie nu a fost mediatizat.

Cazul a fost prezentat cu o zi in urma de un ziarist local pe un blog personal, fiind apoi preluat si dezbatut de televiziunile de stiri.

Anterior sosirii ministrului Nicolae Banicioiu la Maternitatea din Ploiesti, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore, a declarat pentru Mediafax ca ministrul Nicolae Banicioiu a sesizat Corpul de control al institutiei imediat dupa producerea incidentului, iar la maternitate au fost facute verificari.

"Din primele informatii rezultate in urma controlului, se pare ca in acest caz au fost incalcate protocoalele medicale", a mai spus Grigore.

Potrivit aceleiasi surse, concluziile raportului privind controlul facut la maternitate vor fi facute publice luni. "Tot atunci, raportul va fi transmis si institutiilor competente sa ia masurile legale care se impun - Directia de Sanatate Publica, Consiliul Judetean Prahova, Colegiul Medicilor, Politie si Parchet", a adaugat purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii.

La ora transmiterii acestei stiri, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, se afla, impreuna cu ceilalti oficiali, in Maternitatea din Ploiesti, unde este programata inaugurarea unei aripi renovate a unitatii medicale.