Profesorul inginer Gleb Dragan, membru titular al Academiei Romane si presedintele Sectiei de Stiinte Tehnice al forului academici, a murit pe 24 octombrie, la varsta de 94 de ani, informeaza institutia, citata de Mediafax.

"Cu stingerea din viata a academicianului Gleb Dragan, Academia Romana pierde pe unul dintre cei mai distinsi dintre membri sai, un cercetator remarcabil, un profesor de vocatie, un om de o aleasa structura intelectuala si morala. Opera sa ramane pentru totdeauna in istoria stiintei, dupa cum va ramane insotit de respect si recunostinta in sufletele discipolilor si colaboratorilor sai", spune Academia Romana.

Gleb Dragan s-a nascut in anul 1920, la Tatar Copceac - Cahul, in prezent in Republica Moldova. Dupa studiile liceale la Comrat si Tighina, Gleb Dragan a urmat cursurile Facultatii de Electromecanica - Scoala Politehnica din Timisoara, pe care le-a absolvit cu mentiunea "magna cum laude".

Intre anii 1941-1943 s-a inscris la cursurile sectiei de matematica a Facultatii din Cluj si, in 1958, si-a luat doctoratul in specialitatea tehnica tensiunilor inalte, in care s-a consacrat cu excelenta. Dupa absolvire, a lucrat rand pe rand, la Societatea "Astra Romana" din Campina, Societatea de gaz si Electricitate, Centrala Industriala a Energiei Electrice, Institutul de Studii si Proiectari Energetice si Ministerul Energiei Electrice.

Incepand cu anul 1958, a intrat in invatamantul tehnic superior, urmand toate treptele ierarhiei universitare, pana la decan al Facultatii de Energetica.

Intre 1951-1967 si-a desfasurat activitatea la Institutul de Energetica al Academiei Romane. A creat o adevarata scoala a tensiunilor inalte in tara noastra, infiintand la Institutul Politehnic un laborator de specialitate, unul dintre cele mai modern utilate din aceasta parte a Europei.

Activitatea sa de cercetare s-a finalizat in contributii notabile in domeniile electrostatica, descarcarea corona, trasnet, supratensiuni atmosferice si de comutatie. Toate sunt prezentate pe larg in paginile celor 12 carti si peste 230 de lucrari publicate, dintre care 80 in strainatate. A fost coautor la lucrarea "Tehnica tensiunilor inalte", primul tratat de acest pe plan international.

Recunoscut pe plan mondial, Gleb Dragan a fost membru al unor societati stiintifice, al unor cunoscute reviste de specialitate si a fost invitat sa sustina cursuri de specialitate la Universitati de peste hotare.

Cu un interes deosebit pentru istoria si filosofia stiintei si tehnicii, Gleb Dragan s-a implicat activ in activitatea Diviziei de Istoria Stiintei a Comitetului Roman pentru Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii, al carei presedinte a fost.

Intre numeroasele titluri primite de Gleb Dragan se numara cel de doctor honoris causa al Universitatii Tehnice din Moldova si al Universitatii din Oradea. In 1991 a fost decorat cu Ordinul National "Pentru Merit" in grad de Cavaler.

In acelasi an a publicat si cartea autobiografica "Deportatii. Tragedii basarabene". Totodata, 1991 a fost anul in care Gleb Dragan a fost ales membru corespondent al Academiei Romane. In 2004 a fost ales membru titular al Academiei Romane.