Presedintele Traian Basescu a afirmat joi ca serviciile secrete se implica in campania electorala si a avertizat ca nu va pleca de la Cotroceni pana nu va clarifica acest lucru, urmand sa aiba o discutie cu conducerea acestora luni, dupa primul tur ala alegerilor prezidentiale.

Intrebat la B1 TV daca serviciile s-au implicat, Basescu a declarat: "Raspunsul meu categoric e da".

Seful statului a precizat ca in 10 septembrie a chemat sefii politici si operativi ai SRI si SIE pentru a-i atentiona sa nu se implice in campania electorala.

In opinia sa, aparitia pozelor cu Elena Udrea la Paris "e din nou o proba ca serviciile secrete sunt implicate si va asigur ca voi analiza cu toata seriozitatea" aceasta situatie.

El a precizat ca nu este vorba de un esec al reformarii serviciilor secrete, dar acestea au devenit extrem de puternice si nu exista un sistem de control al lor.

"Tentatia serviciilor e sa iasa din statutul de instrument. E tentatia normala in orice tara cand nu are un sistem eficient de control", a declarat presedintele, inainte de a adauga:

"Eu in mandatul meu i-am controlat. Imi e clar ca s-au angajat unii care stiu le-a si transmis Victor Ponta, daca ajung, aveti inaltimea cu un cap mai putin, si atunci s-au canalizat pentru sustinerea lui Iohannis, altii pentru Ponta, dar amandoi vor fi niste marionete", a continuat Basescu, mentionand insa ca serviciile au ramas "perfect loiale" in relatia cu el, dar "in acelasi timp s-au bagat niste jocuri care nu sunt ale lor".

In opinia sa, serviciile secrete "isi cauta noul stapan, dar pana cand noul stapan invata sa fie stapan risca sa fie ele stapanul lui".

"Isi fac treaba dar s-au bagat unde nu le fierbe oala, e un semnal rau", a continuat Basescu, subliniind insa ca nu va pleca de la Cotroceni "lasand acest lucru neclarificat".

Presedintele a precizat ca nu este vorba de serviciile secrete in ansamblul lor, ci "cativa oameni din conducerea serviciilor care neprivind la interesul de neutralitate al serviciului au sarit calul".

"Eu le-am strunit cat cat am fost presedinte acum catre sfarsitul mandatului la varf se fac niste jocuri care nu imi plac", a mai spus Traian Basescu, adaugand: "Vorbim de cativa lideri care desi au fost atentionati au zis ca nu o sa imi dau eu seama pana la urma. M-au subestimat (...) Si in societate a ajuns aceasta perceptie, ca serviciile se implica, eu confirm, dar voi avea o discutie luni, dupa primul tur".