Patriarhia Romana considera ca, sub pretextul distractiei, de Halloween elevii sunt invitati si chiar indemnati la practici oculte si recomanda cultivarea si incurajarea cunoasterii culturii si traditiilor romanesti.

'In ultimii ani, in scolile romanesti sunt tot mai des organizate o serie de activitati pe tema 'nonviolentei', insa la astfel de manifestari ca aceea de Halloween, sub pretextul distractiei, elevii sunt invitati si chiar indemnati la practici oculte si la adoptarea unui comportament nefiresc, adesea violent', se afirma intr-un comunicat al Patriarhiei Romane, citat, joi, de Agerpres.

Patriarhia Romana 'impartaseste ingrijorarea a numerosi parinti, elevi si profesori din intreaga tara fata de organizarea in tot mai multe institutii publice de invatamant din Romania (de la gradinite pana la liceu) a unor serbari de Halloween, o traditie care isi are originea in adorarea pagana a spiritelor si a unui zeu celtic al mortii, straina de cultura, credinta si spiritualitatea romaneasca'.

'Desi specialistii avertizeaza asupra cresterii violentei in societate si agresivitatii tinerei generatii in special, iar mass-media relateaza tot mai multe cazuri de acest gen in scoli, paradoxal sunt incurajate tocmai activitatile cu efecte negative asupra formarii si educatiei copiilor si tinerilor, uneori chiar incluse in programul de invatamant extracurricular', se mentioneaza in comunicat.

In opinia Patriarhiei Romane, 'Familia, Scoala si Biserica trebuie sa conlucreze pentru formarea si educarea generatiilor viitoare in spiritul valorilor autentice din societate, prin cultivarea si incurajarea cunoasterii culturii si traditiilor romanesti, a stimularii creativitatii si iubirii de frumos, a discernamantului intre bine si rau, adevar si minciuna, dreptate si nedreptate etc'.

Halloween este o sarbatoare de origine celtica, preluata astazi de multe popoare din lumea occidentala, care s-a raspandit in secolul al XIX-lea prin intermediul imigrantilor irlandezi din Statele Unite ale Americii. Halloween este sarbatorit in noaptea de 31 octombrie, desi in unele tari data sarbatorii variaza - de exemplu, in Suedia este marcat in prima sambata din noiembrie.

Numele provine din limba engleza, de la expresia All Hallows' Even, numele sarbatorii crestine a tuturor sfintilor, sarbatoare cu care Halloween-ul a devenit asociat in tarile unde predomina crestinismul occidental - catolic si protestant, deoarece in aceste culte crestine ziua tuturor sfintilor este sarbatorita pe 1 noiembrie.

Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat, care reprezinta Lanterna lui Jack.

Cu ocazia acestei sarbatori, copiii se mascheaza in vrajitori, mumii sau alte personaje si colinda pe la case intreband 'Trick or Treat?' ('Pacaleala sau dulciuri?'), ca o amenintare ca, daca nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsa. In alte tari, Halloween este serbat prin parade si carnavaluri.

In timp, sarbatoarea a fost preluata de multe popoare din lumea occidentala, iar in Romania a fost adoptata dupa anul 1989.