Sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote, recomanda romanilor sa aleaga un presedinte al Romaniei care nu a furat, nu a mintit si "nu a luat in desert statul de drept". In context, ea a remarcat si prezenta serviciilor secrete in spatiul public romanesc.

Angela CristeaFoto: Hotnews

Intr-un interviu publicat in cel mai recent numar al publicatiei "Buletin de Europa", editate sub egida Comisiei Europene, ambasadoarea a spus ca executivul comunitar spera ca romanii sa aleaga un presedinte al Romaniei pro-european.

"In ei sta toata speranta noastra ca vor da Europei un sef de stat membru de incredere", a spus Filote.

Romanii considera ca nu au multe variante bune de presedinte in randul candidatilor, crede ea.

"Stiu ca este inca frecvent acest citat din Caragiale: <>, care implica nu <> (adica indecizia intre mai multi candidati buni), ci opusul lui. Eu cred insa ca e destul de usor, daca aplici o grila de performanta candidatilor", a aratat diplomatul.

Astfel, Angela Filote le recomanda romanilor sa-si selecteze viitorul presedinte tinand cont de cele Zece Porunci biblice.

"Se poate adapta chiar Decalogul: sa nu furi, sa nu ucizi, sa nu ravnesti la bunul altuia, sa nu minti, sa nu iei in desert statul de drept etc.", a spus sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

Angela Filote, care este cetatean roman, a si precizat ca ea va vota "cu cel mai pro-european dintre candidati: care nu a furat, nu a ravnit la bunul altuia, nu a mintit, nu a luat in desert statul de drept etc.".

In context, ea a aratat ca in ansamblu Comisia Europeana asteapta de la viitorul presedinte al Romaniei sa aduca Uniunii Europene "un stat membru de incredere", pe care blocul comunitar sa se poata "baza" si care sa respecte statul de drept.

"Speram ca rezultatul acestor alegeri sa reflecte profunda adeziune a romanilor la valorile europene", a spus Filote.

Ea a mentionat ca un presedinte pro-european al Romaniei "ar aduce Uniunii Europene un stat membru de incredere, adica pe care sa se poate baza".

"Care aplica in mod consecvent valorile europene in politicile sale nationale. Care este solidar cu celelalte state in lupta impotriva somajului, a efectelor crizei economice, a dependentei energetice de state precum Rusia. Un stat membru muncitor, care contribuie activ la solutionarea provocarilor cu care se confrunta Europa, de la combaterea saraciei si a coruptiei la cresterea sprijinului pentru IMM-uri si crearea de locuri de munca bine platite. Un stat membru care respecta statul de drept, suprematia legii si egalitatea in fata legii", a completat ea.

  • E surprinzator ca niste servicii secrete sunt atat de prezente in spatiul public romanesc

Sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania s-a declarat suprinsa de prezenta unor servicii secrete romanesti in spatiul public, in contextul electoral actual.

"Este intr-adevar surprinzator ca niste servicii numite secrete sunt atat de prezente in spatiul public, mai ales intr-o tara ca Romania, unde in timpul comunismului serviciile au fost principalul instrument de represiune", a comenat Angela Filote.

In acest context, ea a subliniat necesitatea ca viitorul presedinte sa aiba capacitatea de a coopera cu celelalte institutii ale statului.

"Revenind la riscul unui presedinte cinstit, dar neputincios, este evident ca un presedinte performant este acela, sau aceea, care va sti sa coopereze cu celelalte institutii ale statului. Pentru ca intr un stat de drept performant, puterile in stat sunt separate, fara a fi in conflict; ele coopereaza in slujba cetateanului/ interesului general", a mai afirmat diplomatul european.