Programa educationala va include, incepand cu anul scolar 2015-2016, o ora de fotbal pe saptamana, pentru scoala primara, gimnaziala si liceu, in planurile Guvernului figurand si constructia a 400 terenuri de fotbal la nivel national, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Promisiunea lui Victor Ponta e similara cu cea facuta in urma cu zece ani de mentorul sau, Adrian Nastase, care anunta demararea unui prgram faraonic de construire a 400 de sali de sport.

Victor Ponta si Adrian NastaseFoto: Agerpres

Masurile au fost anuntate, miercuri, de premierul Victor Ponta, in timpul discutiei cu primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Razvan Burleanu, si ministrul Sportului, Gabriela Szabo, pe tema organizarii la Bucuresti a unor partide din cadrul Campionatului European de fotbal din 2020, relateaza Mediafax.

Desi Ponta spune ca programa educationala va include o ora de fotbal pe saptamana inca din scoala primara, noile planuri cadru si programe scolare puse in dezbatere de Ministerul Educatiei pentru clasele a III-a si a IV-a si care trebuie sa intre in vigoare exact in 2015 nu prevad explicit nicaieri introducerea sau efectuarea unei ore de fotbal pe saptamana. Potrivit planului-cadru pentru invatamantul primar, elevii fac cate 2 ore pe saptamana de Educatie fizica, incepand de la clasa pregatitoare si pana in clasa a IV-a.

La intalnirea de miercuri au participat si antrenorul echipei nationale de fotbal, Anghel Iordanescu, vicepremierii Liviu Dragnea si Gabriel Oprea.

Premierul a aratat ca intalnirea a avut ca scop discutarea planului de implementare a angajamentelor pe care Romania, prin Federatia Romana de Fotbal, si le-a asumat pentru Campionatul European din 2020.

Ponta a sustinut ca trebuie realizat, in primul rand, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, un program de constructie a 400 terenuri de fotbal la nivel national, la care se adauga modernizarea stadioanelor Steaua, Dinamo si Rapid, precum si a celui din vecinatatea Arcului de Triumf, din Bucuresti, unde terenurile vor fi folosite pentru antrenament. Partidele de fotbal vor fi organizate doar pe Arena Nationala din Capitala.

Ponta a mai aratat ca infrastructura rutiera va fi pregatita conform Master Plan-ului de Transport convenit cu oficialii Comisiei Europene.

"Ceea ce inseamna ca, in 2020, din Europa Occidentala, Ungaria, incoace pana la Bucuresti se va merge pe autostrada", a adaugat Ponta.

Vor fi derulate si programe de integrare sociala prin sport, pe care le va gestiona Ministerul Tineretului si Sportului impreuna cu Federatia Romana de Fotbal.

Ponta a anuntat totodata un program de competitii la nivelul corpului diplomatic, pe care Ministerul de Externe il va gestiona impreuna cu celalalte 12 tari care vor organiza partide din cadrul Campionatului European de fotbal 2020.

Guvernul va sprijini totodata Primaria Capitalei pentru realizarea cat mai rapida a salii de sport polivalente, Ponta estimand ca, dupa rezolvarea contestatiilor depuse la licitatia de atribuire a contractului, lucrarile ar putea incepe in primavara anului viitor si pot fi finalizate in termen de 18 luni, astfel incat noua sala sa poata gazdui Cmapionatul European de gimnastica din 2017, dar si alte competitii, precum Campionatul European de fotbal in sala, la care Romania si-a depus candidatura.

In luna septembrie, orasul Bucuresti a fost desemnat, la Geneva, de membrii Comitetului Executiv al UEFA, sa gazduiasca, pe Arena Nationala, patru meciuri, trei din faza grupelor si unul din optimile de finala, in cadrul turneului final al Campionatului European de fotbal din 2020, alaturi de alte 12 orase.

In decembrie 2012, UEFA a decis sa organizeze, sub sloganul "EURO pentru Europa", un turneu final de-a lungul intregului continent, pentru a marca 60 de ani de la prima editie a Campionatului European, care a avut loc in 1960.

Citeste si: