Forumul Civic al Romanilor din judetele Covasna, Harghita si Mures (FCRCHM) a adresat luni o scrisoare deschisa premierului Victor Ponta prin care ii solicita sa nu cedeze autoritatilor locale poligonul militar al Armatei Romane din municipiul Sfantu Gheorghe. Conducerea Forumului apreciaza ca mentinerea acestui poligon in administrarea Ministerului Apararii Nationale este necesara pentru siguranta nationala si pentru pastrarea stabilitatii acestei 'regiuni cu potential separatist pe criterii etnice', potrivit Agerpres.

In scrisoarea deschisa se arata, printre altele, ca 'extremistii maghiari' au facut in ultimii ani numeroase demersuri pentru 'scoaterea Armatei Romane din oras', respectiv pentru preluarea de catre autoritatile locale a terenurilor si cladirilor aflate in patrimoniul armatei, fiind demarata inclusiv o campanie de strangere de semnaturi in acest scop in randul cetatenilor din municipiul Sfantu Gheorghe. Potrivit conducerii Forumului, eliminarea structurilor si bazelor militare la presiunile UDMR, in speta a poligonului din Sfantu Gheorghe ar putea fi considerata 'un act de inalta tradare'.

'Ca reprezentanti ai zecilor de organizatii romanesti, care reprezinta pe cei 400.000 de romani din cele trei judete, consideram ca prin cedarea poligonului Armatei Romane catre un Consiliu local care nu respecta si nu reprezinta interesele celor circa 12.000 de romani care locuiesc in municipiul Sfantu Gheorghe vor fi afectate atat interesele romanilor din Sfantu Gheorghe, cat si siguranta nationala. Consideram ca prin cedarea si desfiintarea structurilor militare din aceasta regiune cu potential separatist, intr-un moment in care experienta Ucrainei arata cand de importanta este pentru integritatea teritoriala si pentru stabilitatea zonei pastrarea si intarirea structurilor militare in zone cu potential de conflict nationalist-extremist, este o grava eroare care nu se justifica decat prin interese/complicitati politicianiste de care domnule prim-ministru nu va credem capabil' se arata in documentul citat.

Conducerea Forumului ii cere premierului sa ia in considerare 'interesul national, dar si al romanilor din cele trei judete' in luarea unei decizii.

'(...) va rugam sa luati in considerare interesele nationale, dar si interesele romanilor din cele trei judete si sa cereti ministrului Apararii, Mircea Dusa, sa renunte la initierea hotararii de Guvern prin care se cedeaza Poligonul Armatei Romane de la Sfantu Gheorghe, care pentru noi romanii din cele trei judete este mai mult decat un poligon, el reprezentand la nivel simbolic prezenta statului roman intr-o zona in care simbolurile romanesti si ale statului sunt din ce in ce mai putin prezente', se mai arata in scrisoarea deschisa.

Consiliul director al forumului precizeaza ca terenul pe care este amplasat poligonul MApN de la Sfantu Gheorghe, infiintat prin decret regal, nu a fost nationalizat in perioada comunista, el fiind constituit prin exproprieri dupa 1921 si platit in totalitate de statul roman.

Scrisoarea deschisa este semnata de prof. univ. dr. Ioan Sabau, in calitate de presedinte al Forumul Civic al Romanilor, care reuneste aproape 30 de ong-uri romanesti din judetele Covasna, Harghita si Mures.

Conducerea Primariei Sfantu Gheorghe a inceput in urma cu mai multi ani demersurile pentru transferarea poligonului militar din proprietatea statului si administrarea Ministerului Apararii Nationale in domeniul public al municipiului. In acest scop, autoritatile locale au adoptat un document pentru a fi adresat Executivului in vederea promovarii unei hotarari de Guvern.

Primaria Sfantu Gheorghe vrea ca din cele aproape 65 de hectare cat masoara poligonul, 12 hectare sa fie atribuite cultelor religioase pentru infiintarea unor cimitire, cinci hectare sa fie destinate extinderii cimitirului comun si amenajarii unui parc memorial al eroilor, iar restul terenului sa fie folosit pentru construirea unor 'stabilimente socio-medicale'. In parcul memorial dedicat eroilor cazuti in cele doua razboaie mondiale ar urma sa fie mutat si obeliscul sovietic din centrul municipiului Sfantu Gheorghe.

In urma cu patru ani, autoritatile locale din Sfantu Gheorghe au strans aproape 5000 de semnaturi de sustinere din partea cetatenilor municipiului pentru mutarea poligonului militar si transferarea terenului in proprietatea orasului.