Patru case de sondaje care au facut publice rezultatele lor il dau pe Victor Ponta (PSD-UNPR-PC) lider al primului tur al prezidentialelor cu cel putin 10 procente in fata lui Klaus Iohannis (ACL), in timp ce un al cincilea institut vede o diferenta de numai 6 procente intre cei doi. Mai jos in clasament, doua institute de sondaje ii acorda locul III Elenei Udrea (PMP), alte doua lui Calin Popescu Tariceanu (PLR), iar una singura independentei Monica Macovei.

HotNews a trecut in revista cercetarile sociologice pentru primii 5 candidati - asa cum sunt ei cotati in sondaje - cu scorurile si locurile care le sunt atribuite estimativ.

  • Victor Ponta: (locul I ) 43% de la IRES, (I) 36% de la CCSCC, (I) 41% de la CSCI, (I) 41% de la Sociopol, (I) 40,6% de la INSCOP.
  • Klaus Iohannis: (II) 30% de la IRES, (II) 30% de la CCSCC, (II) 27% de la CSCI, (II) 28 % de la Sociopol, (II) 30,1% de la INSCOP.
  • Elena Udrea: (III) 8% de la IRES, (III) 6% de la CCSCC, (IV) 5% de la CSCI, (IV) 6% de la Sociopol, (IV) 6,7% de la INSCOP.
  • Calin Popescu Tariceanu: (IV) 6% de la IRES, (IV) 3% de la CCSCC, (III) 8% de la CSCI, (III) 7% de la Sociopol, (IV) 6,2% de la INSCOP.
  • Monica Macovei: (V) 5% de la IRES, (III) 7% de la CCSCC, (V) 3% de la CSCI, (V) 4% de la Sociopol, (V) 4,6% de la INSCOP.

Rezultatele sondajelor au fost emise astfel: IRES - 23 octombrie, CCSCC - 24 octombrie, CSCI- 24 octombrie, Sociopol-22 octombire, INSCOP -14 octombrie (Sursa: DC News)

Cine a facut sondajele

  • Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) ii are ca actionari pe sociologul Vasile Dancu (85%), si pe Elena Madalina Grigore (15%), potrivit Ziare.com. Dancu a fost ministru al Informatiilor Publice in Guvernul Nastase si senator PSD.
  • Centrul de Cercetari si Studii Calitative si Cantitative (CCSCC) ii are ca actionari pe Cosmina Ioana Foia Ardelean (95%) si Gabriela Cosmina Carare (5%). CCSCC apare in dposarul de coruptie al liberalului Horea Uioreanu, fost presedinte al Consiliului Judetean Cluj, potrivit Mediafax. Procurorii sustineau ca Uireanu a primit mita 5.000 de euro de la omul de afaceri Ioan Bene disimulata in prestarea unui sondaj de opinie realizat de CCSCC, care era insa fictiv.  "In cursul lunii aprilie 2014, presedintele Consiliului Judetean Cluj a contractat cu CCSCC, societate apartinand numitei Cosmina Foia Ardelean, efectuarea unui sondaj de opinie in contextul alegerilor europarlamentare din 25 mai 2014 ", se arata in propunerea de arestare preventiva a lui Uioreanu, inaintata instantei in mai 2014, de procurorii DNA.
  • Centrul de Studii si Cercetari Infopolitic (CSCI) are legaturi stranse cu oamenii din jurul lui Victor Ponta. Director executiv al CSCI este Dan Sultanescu, consilier al lui Ponta. CSCI apartine Fundatiei Multimedia, al carei presedinte de onoare este Bogdan Teodorescu, strateg al campaniei lui Victor Ponta.
  • Centrul de Cercetare Consultanta Sociologica Sociopol il are ca actionar pe Mirel Palada, consilier al premierului Victor Ponta si fost purtator de cuvant al Guvernului. Palada, sociolog de profesie, s-a aflat, anterior, la conducerea altei case de sondaje, CCSB, unde avea 15% din actiuni. La CCSB, actionar majoritar era Camelia Voiculescu, sefa trustului de presa Intact, fiica lui Dan Voiclescu. Un alt actionar al CCSB, Mihai Motoc, a acuzta, la un moment dat, ca Dan Voiculescu ii cerea sa falsifice rezultatele unor sondaje de opinie.
  • Inscop Cercetare ii apartine lui Remus Ioan Stefureac, care e si director general al institutului. Potrivit ziarului Romania Libera, el a fost si consilier al directorului SRI, George Maior. Alti sefi ai Inscop sunt sociologii Cornel Mihali - director de cercetare si Darie Cristea - coordonator proiecte.