Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, a fost adus luni dimineata cu mandat la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, transmite Digi24. Omul de afaceri este suspectat de fapte de coruptie in dosarul Microsoft.Acum mai putin de doua saptamani procurorii au facut perchezitii de amploare la firmele si locuinta acestuia, iar el nu a fost gasit. Ulterior Cocos a spus ca este plecat in Dubai si ca va reveni in tara.

Dorin CocosFoto: AGERPRES

Ora 12.46 Fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu a fost adus cu mandat la DNA pentru audieri in dosarul Microsoft.

Ora 12.43Avocatul lui Gheorghe Stefan a declarat ca DNA i-a informatii pe reprezentantii liderului politic ca e posibila retinerea lui Gheorghe Stefan

Ora 10.51 Primarul din orasul Piatra Neamt Gheorghe Stefan Pinalti a fost adus cu mandat la DNA pentru audieri

Ora 10.00Impotriva celor doi oameni de afaceri a inceput urmarirea penala, anunta Digi 24.

Ora 09.33 Si omul de afaceri Nicolae Dumitru Niro (cunoscut ca patron al complexului comercial Dragonul Rosu) a fost adus luni dimineata la DNA, transmite Agerpres

  • Urmareste pe HotNews.ro evolutia evenimentelor in cazul Microsoft

Numele omului de afaceri Dorin Cocos apare in declaratiile date de mai multi martori in acest dosar. Potrivit acestora, el ar fi fost intermediarul unor sume de bani pentru prelungirea licentelor Microsoft care au ajuns la oficiali ai statului. Nicolae Dumitru a aparut si el in declaratiile unor martori din dosarul Microsoft drept intermediar al spagilor catre ministri.

Unul dintre martori le-a declarat anchetatorilor ca omul de afaceri Dorin Cocos si primarul orasului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, au primit "opt-noua" milioane de euro, respectiv "circa trei milioane de euro", pe durata derularii contractelor.

In declaratia martorului, redata de procurori in documentele mentionate, se arata: "In cursul anului 2008 sau 2009, in contextul finalizarii contractului dintre Guvernul Romaniei si Microsoft, Florica Claudiu (fostul sef al Fujitsu in Romania, n.r.) a apelat la Dinu Pescariu, despre care era cunoscut ca avea o relatie buna cu Dorin Cocos pentru a-l sustine in cadrul licitatiei ce urma a se realiza. Stiu ca Pescariu Dinu a intermediat legatura dintre Florica Claudiu si Dorin Cocos. In perioada respectiva au fost organizate diverse intalniri intre Florica Claudiu si Gabriel Sandu, fie la Ministerul Comunicatiilor, fie in alte locatii.

Aceste intalniri au fost intermediate de Dorin Cocos. La unele dintre intalniri a participat si Gheorghe Stefan, despre care se discuta ca avea o oarecare autoritate asupra lui Gabriel Sandu. Ulterior adjudecarii licitatiei de catre firma D.Con.Net., Dorin Cocos a stabilit modul in care trebuie distribuite sumele transferate de la D.Con.Net catre Barringwood Investment Ltd. Cred ca aceasta societate era controlata de Dinu Pescariu.

Stiu ca printre beneficiarii acestor sume se regaseau Gabriel Sandu, Gheorghe Stefan, Dorin Cocos, Pescariu Dinu, Nicolae Dumitru. Firmele in care urma sa se faca plata i-au fost indicate lui Florica Claudiu de fiecare dintre persoanele mai sus mentionate, la fel si persoanele de contact. Din discutiile purtate am inteles ca plata efectuata catre Nicolae Dumitru (sau firma acestuia) a fost facuta in considerarea faptului ca dansul a emis o scrisoare de garantie absolut necesara contractului. Tot din discutiile purtate am inteles ca sumele remise lui Dorin Cocos au fost in cea mai mare parte remise in numerar, banii fiind retrasi numerar din Elvetia de Pescariu Dinu si inmanati personal de acesta lui Dorin Cocos.

Din cate am auzit, Dorin Cocos a primit aproximativ 8-9 milioane euro, iar Gheorghe Stefan circa 3 milioane de euro. Tot in jur de 3 milioane a primit si Gabriel Sandu. Cred ca banii pentru Gabriel Sandu au fost virati in off-shore. Din cunostintele mele Dorin Cocos, Dinu Pescariu si Gheorghe Stefan nu aveau firme prin intermediul carora sa presteze servicii IT. Cred ca in privinta lui Dinu Pescariu se discuta despre o suma de circa 3.000.000 euro" .

In acest dosar, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a cerut avize pentru inceperea urmaririi penale impotriva a noua ministri din guvernele Nastase si Boc pentru fapte de coruptie in dosarul cumpararii de licente Microsoft. Sefa DNA a cerut procurorului general sa sesizeze presedintele Romaniei si conducerea Senatului, a Camerei Deputatilor si a Parlamentului European pentru a putea incepe urmarirea penala fata de cele 9 persoane. Cei noua fosti ministri suspectati de DNA ca ar fi savarsit infractiuni de coruptie sunt: Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Serban Mihailescu, Dan Nica, Adriana Ticau, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu si Mihai Tanasescu. La toti exista multiple acuzatii, printre care si luare de mita, cu exceptia lui Daniel Funeriu si Valerian Vreme - acuzati doar de abuz in serviciu.

Procurorii sustin ca mai multi ministri din Guvernul Nastase si Guvernele Boc 1, 2 si 3 au savirsit fapte de coruptie pentru a incheia sau a prelungi contracte cu preturi umflate, care au dus la pagubirea bugetului de stat. E vorba despre contracte de achizitionare a unor licente Microsoft in unitatile scolare din Romania, de contracte pentru produse educationale Microsoft si de contracte aferente derularii Programul "Sistem Educational Informatizat" (SEI). Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.