Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis vineri noaptea arestarea preventiva pentru 30 de zile a presedintelui Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, intr-un dosar in care este acuzat de DNA pentru fapte de coruptie, informeaza Agerpres. Instanta a admis o contestatie a DNA, dupa ce pe 8 octombrie un alt complet tot de la ICCJ respinsese propunerea procurorilor de arestarea preventiva. Decizia este definitiva, iar Aristotel Cancescu va fi dus in arestul Politiei.

Aristotel CancescuFoto: PNL

Aristotel Cancescu este acuzat de luare de mita, trafic de influenta, cinci infractiuni de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, instigare la tentativa la abuz in serviciu.

Potrivit unui comunicat al DNA, obiectul dosarului il reprezinta fapte desfasurate in perioada noiembrie 2006 - noiembrie 2014, fiind legate de activitatea lui Aristotel Cancescu si Radu Ispas, care si-au folosit functia publica pentru interesele proprii si ale firmelor SC Gotic SA si SC Ramb Sistem SRL, respectiv ale persoanelor care reprezentau aceste firme de casa, Ioan Pascu si Gabriel Bagiu.

"Aceste doua firme detineau cvasi-totalitatea contractelor derulate cu CJ Brasov, intrucat le erau acordate preferential prin incredintare directa, ca urmare a dispozitiei inculpatului Cancescu. (...) Infractiunile de abuz in serviciu in dauna CJ Brasov comise in favoarea SC Ramb Sistem SRL, prin acordarea preferentiala a doua contracte in 2007 si 2008, firma reprezentata de inculpatul Bigiu Gabriel, au fost posibile prin abuzul in serviciu exercitat de catre inculpatul Cancescu. Din probele administrate pana in acest moment al cercetarilor a rezultat banuiala rezonabila ca, in schimbul decontarii abuzive a sumelor de bani in cuantum total de 664.180,54 lei catre SC Ramb Sistem SRL, aceasta societate ar fi realizat un teren de tenis la resedinta presedintelui Consiliului Judetean Brasov situata in localitatea Rasnov", se arata in referatul DNA.

CJ Brasov si SC Ramb Sistem au incheiat in perioada 2007 - 2008 contractele: "Reabilitare, amenajare refunctionalizare Complex de agrement Tampa", in valoare de peste 8 milioane lei, suplimentata prin act aditional cu inca peste 5,5 milioane lei, pentru care 'in realitate datorita actiunii infractionale abuzive a lui Cancescu" s-a achitat din bugetul public al CJ Brasov suma de aproximativ 264.000 lei, ce reprezinta plata nejustificata; si "Amenajare suprafete de joc - terenuri sportive la Liceul "Andrei Saguna", in valoare de peste 1,7 milioane lei, pentru care 'in realitate datorita actiunii infractionale abuzive a lui Cancescu' s-a achitat din bugetul public al CJ Brasov suma de peste 400.000 lei ce reprezinta plata nejustificata.