Regimul termic prognozat de catre meteorologi pentru urmatoarele trei luni este unul apropiat de normele climatologice multianuale, cu excedent de precipitatii, mai ales in decembrie si ianuarie in regiunile centrale, arata prognoza meteorologica valabila pentru intervalul noiembrie 2014 - ianuarie 2015, publicata vineri de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) si citata de Agerpres.

Vremea in noiembrie 2014 - ianuarie 2015Foto: ANM

Potrivit estimarilor de specialitate, in luna noiembrie, valorile termice se vor situa peste medii in sud-est si local in sud si vest, iar in restul zonelor acestea pot fi apropiate de limitele normale. Temperaturile medii lunare se vor incadra intre 0 si 5 grade Celsius, in Transilvania si Moldova, si intre 5 si 8 grade Celsius, in Dobrogea.

In ceea ce priveste cantitatile lunare de precipitatii, acestea vor prezenta o tendinta de excedent in regiunile centrale si local in cele vestice si nordice, iar in restul teritoriului vor avea valori apropiate de mediile climatologice. Normele de precipitatii vor fi cuprinse intre 22 litri/mp, in Dobrogea, si 81 litri/mp, in Oltenia.

In ultima luna a anului 2014, estimarile meteo arata ca valorile termice vor fi, in general, apropiate de mediile multianuale in aproape toata tara, local in sud-estul si sudul tarii fiind posibile temperaturi medii lunare mai ridicate decat in mod obisnuit. Astfel, in timp ce in Moldova si in Transilvania temperatura medie a lunii este estimata intre -5 si zero grade Celsius, in zona Dobrogei si a Banatului, valorile pot atinge chiar si 2-3 grade Celsius.

Cantitatile lunare de precipitatii se vor situa, in decembrie, in limitele climatologice in majoritatea zonelor, local in centrul tarii fiind posibile valori peste medii, iar in sud si vest sub norme. In Maramures, Banat, Oltenia si Crisana sunt prognozate precipitatii ce pot ajunge pana la 92 de litri/mp, in timp ce in Dobrogea si Moldova normele medii se vor incadra intre 20 si 40 de litri/mp.

Conform ANM, in luna ianuarie 2015, temperatura aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice in cea mai mare parte a tarii, posibil local mai ridicate decat normalul in vest, sud si sud-est. Temperaturile medii lunare pot cobori pana la -7 grade Celsius in Transilvania, dar pot ajunge si la zero grade Celsius, in zona Munteniei.

Totodata, cantitatile lunare de precipitatii vor fi apropiate de mediile multianuale in estul si sudul tarii, dar vor avea o tendinta de excedent in celelalte regiuni.

Estimarile sezoniere sunt realizate de catre Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%. Distributia temperaturilor medii lunare, precum si distributia cantitatilor lunare de precipitatii este estimata, iar fenomenele extreme cu o durata scurta de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Incepand cu data de 1 August 2014 perioada climatica de referinta este 1981-2010, conform recomandarilor Organizatiei Meteorologice Mondiale.