Insarcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, a vorbit vineri despre parteneriatul romano-american, aratand ca tara noastra contribuie la Forta de Raspuns a NATO, "un contingent gata de actiune imediata, care detine o tehnologie avansata si poate fi dislocat rapid oriunde este nevoie".

Dean ThompsonFoto: Departamentul de Stat

Intr-un discurs sustinut cu ocazia vernisajului unei expozitii de fotografii din Afganistan, Dean Thompson, a amintit de contributia Romaniei in cei 12 ani de lupta in Afganistan si de consolidarea Parteneriatului Strategic Americano-Roman.

Diplomatul american a subliniat ca parteneriatul SUA-Romania nu se limiteaza la Afganistan, trecand in revista sistemul comun de aparare de la Deveselu, "contributie a tarilor noastre la apararea antiracheta a NATO" si care urmeaza sa devina operational anul viitor.

"Romania gazduieste un grup de infanteristi marini americani care se antreneaza cu soldati din Romania si din tarile vecine la baza militara Mihail Kogalniceanu. Aceasta baza este si punctul principal de escala a trupelor americane ce se intorc din Afganistan. Fortele noastre navale si speciale se antreneaza constant impreuna. Vom continua sa sustinem obiectivul guvernului roman de a adauga avioane de lupta F-16 la arsenalul dumneavoastra", a mai declarat Dean Thompson.

In final, oficialul american a aratat ca SUA felicita "curajoasele forte armate ale Romaniei pentru contributia valoroasa si plina de onoare din Afganistan. Soldatii romani au stat umar la umar cu noi, riscandu-si vietile impreuna cu noi in momente periculoase, care ne-au pus la incercare, iar pentru acest lucru le suntem recunoscatori".

  • Citeste mai jos discursul integral sustinut de Dean Thompson

Sunt onorat sa particip la vernisajul acestei expozitii. Ne aflam aici pentru a cinsti contributia Romaniei in cei 12 ani de lupta in Afganistan si a sarbatori consolidarea Parteneriatului Strategic Americano-Roman. In timpul petrecut in Afganistan, SUA si Romania au colaborat pentru a oferi poporului afgan speranta si sansa unui viitor mai sigur. Aceasta expozitie de fotografie ne reaminteste eforturile sustinute si sacrificiile facute pentru construirea unui Afganistan mai pasnic.

Fara indoiala, Romania a demonstrat forta, abilitate si curaj extraordinare in cei peste 10 ani de misiune in Afganistan. Asa cum a spus vicepresedintele Biden in timpul vizitei sale in Romania, nicio misiune nu a fost prea periculoasa pentru trupele romane. El a spus ca Romania a dovedit "doar curaj si nici o ezitare".

Aproape 25.000 de soldati romani au fost in Afganistan, dovedind angajamentul ferm al Romaniei fata de aceasta misiune. Acest angajament nu a fost lipsit insa de mari sacrificii. Ii cinstim pe cei 23 de soldati care si-au pierdut vietile si pe cei 129 raniti pentru a se obtine imbunatatirile vizibile azi in Afganistan.

Romania a ajutat la anihilarea unei retele teroriste, la antrenarea fortelor de securitate afgane si la apararea de insurgenta talibana. Salutam angajamentul statului roman de a continua indrumarea si sfatuirea post-conflict si in 2015.

Datorita eforturilor Romaniei, numarul de copii afgani, in special fete, care merg acum la scoala, a crescut cu cateva milioane fata de inceputul razboiului. Numarul de cetateni si companii care au surse de electricitate stabile a crescut cu cateva milioane. Iar accesul cetatenilor afgani la servicii medicale a crescut. Pe scurt, Afganistanul si intreaga lume sunt mai sigure datorita dumneavoastra.

Dar parteneriatul SUA-Romania nu se limiteaza la Afganistan. Sistemul comun de aparare de la Deveselu, contributie a tarilor noastre la apararea antiracheta a NATO, urmeaza sa devina operational anul viitor. Romania gazduieste un grup de infanteristi marini americani care se antreneaza cu soldati din Romania si din tarile vecine la baza militara Mihail Kogalniceanu. Aceasta baza este si punctul principal de escala a trupelor americane ce se intorc din Afganistan. Fortele noastre navale si speciale se antreneaza constant impreuna. Vom continua sa sustinem obiectivul guvernului roman de a adauga avioane de lupta F-16 la arsenalul dumneavoastra.

Romania s-a alaturat NATO in urma cu 10 ani iar acest lucru a intarit nespus de mult Alianta. Fortele aeriene romane vegheaza flancul estic al NATO si contribuie la flota de aeronave de avertizare timpurie si control-observare de ultima generatie. Ajutati la finantarea si intretinerea impresionantei escadrile de transport aerian strategic de mare capacitate. Romania contribuie la Forta de Raspuns a NATO, un contingent gata de actiune imediata, care detine o tehnologie avansata si poate fi dislocat rapid oriunde este nevoie. Si v-ati alaturat aliatilor dumneavoastra pentru a sprijini dezvoltarea capacitatii NATO de asigurare a supravegherii la sol. Fara indoiala, NATO e o alianta mai puternica avand Romania printre membri.

In concluzie, Statele Unite felicita din nou curajoasele forte armate ale Romaniei pentru contributia valoroasa si plina de onoare din Afganistan. Soldatii romani au stat umar la umar cu noi, riscandu-si vietile impreuna cu noi in momente periculoase, care ne-au pus la incercare, iar pentru acest lucru le suntem recunoscatori. Multumesc Radio Romania pentru ca a organizat aceasta expozitie si pentru ca ne reaminteste de activitatea noastra extraordinara din Afganistan.