Patriarhia Romana si Arhiepiscopia Bucurestilor organizeaza in perioada 24 - 28 octombrie o serie de manifestari cu prilejul pelerinajului anual de sarbatoarea Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, praznuit la 27 octombrie, ale carui Sfinte Moaste se pastreaza in Catedrala patriarhala, scrie Agerpres.

Vineri, la ora 12,30, va avea loc procesiunea cu Sfintele Moaste ale Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou de la Catedrala Patriarhala pe bulevardul Regina Maria.

De la aceeasi ora, de la biserica Sfantul Spiridon Nou vor fi aduse in procesiune Sfintele Moaste ale Sfantului Domnitor Martir Constantin Brancoveanu. Cele doua procesiuni se vor intalni la Sfanta Cruce brancoveneasca din piatra de la baza Colinei Patriarhiei, unde va avea loc intampinarea icoanei cu un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, adus la Bucuresti de o delegatie a Patriarhiei Ierusalimului condusa de patriarhul Teofil al III-lea, care va oficia o vizita frateasca in Patriarhia Romana la invitatia patriarhului Daniel, in perioada 24-27 octombrie.

La ora 13,00 va incepe procesiunea Calea Sfintilor pe Colina Bucuriei, de la Sfanta Cruce brancoveneasca pana la Catedrala Patriarhala, in care vor fi purtate icoana cu un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou si ale Sfantului Domnitor Martir Constantin Brancoveanu. Acestea vor fi depuse spre inchinare in baldachinul de pe Colina Patriarhiei, unde vor ramane pana pe 28 octombrie.

Sambata, incepand cu ora 9,00, la Catedrala Patriarhala va fi oficiata Sfanta Liturghie de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi. De la ora 11,00, in Sala Senatului Universitatii din Bucuresti, va avea loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti parintelui Teofil al III-lea, patriarhul Ierusalimului. Ceremonia va fi precedata de intalnirea patriarhului Teofil al III-lea cu profesorii si studentii inscrisi la Programul de Studii Religioase al Facultatii de Limbi si Literaturi Straine a Universitatii din Bucuresti.

La ora 13,00, patriarhul Teofil al III-lea si delegatia Patriarhiei Ierusalimului se vor intalni cu presedintele Traian Basescu, la Palatul Cotroceni, urmand ca la ora 17,30, delegatia Patriarhiei Ierusalimului sa viziteze santierul Catedralei Mantuirii Neamului.

Duminica, la ora 9,30, Sfanta Liturghie va fi oficiata de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi pe podiumul special amenajat in incinta Catedralei Patriarhale.

De la aceeasi ora, delegatia Patriarhiei Ierusalimului va participa la Sfanta Liturghie oficiata la biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti, ctitorie a Sfantului Domnitor Martir Constantin Brancoveanu, sfintita de patriarhul Hrisant Nottara al Ierusalimului la 29 iunie 1707. La ora 12,30, dupa Sfanta Liturghie, patriarhul Teofil al III-lea si patriarhul Daniel vor sfinti si inaugura Centrul rezidential pentru persoane varstnice Sfantul Silvestru, construit in apropierea bisericii parohiei Sf.

Silvestru din Bucuresti, iar de la ora 17,00, delegatia Patriarhiei Ierusalimului va vizita Manastirea Snagov din apropierea Bucurestilor. Luni, de sarbatoarea Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, la ora 9,30, patriarhul Teofil al III-lea si patriarhul Daniel vor oficia Sfanta Liturghie, alaturi de un sobor de ierarhi ortodocsi din tara si strainatate, preoti si diaconi, pe podiumul din apropierea Catedralei Patriarhale.

La ora 17,00, delegatia Patriarhiei Ierusalimului va vizita Palatul Parlamentului iar la ora 19,00, la Sala Radio, va avea loc etapa finala a celei de a saptea editii a concursului coral national de muzica bisericeasca, intitulat 'Laudati pe Domnul', organizat de Sectorul Teologic-Educational al Patriarhiei Romane. Vor concura cele sase formatii corale parohiale mixte castigatoare ale concursurilor desfasurate in fiecare mitropolie din tara.

Delegatia Patriarhiei Ierusalimului cu icoana in care se pastreaza un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci se va intoarce inTara Sfanta luni, la ora 19,45.

Marti, la sarbatoarea Sfantului Ierarh Iachint de Vicina, la ora 7,00, Sfanta Liturghie va fi oficiata de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi in Catedrala Patriarhala. La ora 10,00, in Sala Sinodala din resedinta patriarhala, va avea loc sedinta solemna a Sfantului Sinod cu tema 2014 - Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii si al Sfintei Impartasanii) si Anul comemorativ al Sfintilor Martiri Brancoveni in Patriarhia Romana.

In sedinta solemna vor fi evaluate cele mai importante manifestari cu caracter religios-duhovnicesc, cultural-editorial si mediatic desfasurate de eparhiile Patriarhiei Romane din tara si din strainatate in anul 2014.