Spitalul Judetean de Urgenta Bacau a fost obligat de Curtea de Apel Bacau la plata unei despagubiri de peste jumatate de milion de euro unui fost pacient care a luat stafilococul auriu pe perioada internarii in unitatea medicala, ceea ce i-ar fi provocat infirmitate pe viata, transmite Mediafax.

Curtea de Apel Bacau a acceptat plata unei despagubiri morale si materiale de 521.600 de euro de catre Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau unui tanar in varsta de 27 de ani care, pe perioada internarii in spital, a suferit o infectie nosocomiala care i-ar fi provocat, in final, invaliditate permanenta.

In fapt, magistratii bacauani au mentinut sentinta data de instanta de fond, respectiv Tribunalul Bacau, fiind respinse astfel apelurile formulate, in urma cu aproape doi ani, atat de fostul pacient, cat si de spital.

Tanarul Ovidiu Istrati a fost internat la SJU Bacau pe 25 august 2008, in urma unui accident rutier, in care a suferit multiple traumatisme, inclusiv fracturi la ambele picioare. Dupa ce a fost operat, iar medicii ortopezi i-au montat o tija la genunchi, pacientul a ajuns la Sectia Terapie Intensiva a spitalului bacauan. La o saptamana de la internare, tanarul a fost transferat la Spitalul de Pneumologie Iasi si apoi la Clinica de Ortopedie a Spitalului de Urgenta Iasi din aceeasi localitate, unde, de altfel, s-a constatat infectia cu stafilococul auriu, in urma unor analize de laborator.

"Din raportul de expertiza medico-legal, rezulta ca reclamantul a suferit o interventie chirurgicala la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, iar la 15 zile de la traumatism, pe timpul internarii la Spitalul de Urgenta Iasi, s-a constatat o secretie purulenta confirmata la examenul bacteriologic ca infectie cu stafilococ auriu", se arata in hotararea instantei de fond, respectiv Tribunalul Bacau, mentinuta si de Curtea de Apel Bacau.

In acelasi raport de expertiza al medicilor legisti se arata ca "intreaga evolutie a pacientului a fost influentata de aparitia infectiei cu stafilococ auriu, care s-a cronicizat si a condus la infirmitatea fizica permanenta a tanarului, cu deficienta locomotorie medie si scaderea capacitatii de munca la 60%". Dupa externarea din spitalul iesean, Ovidiu Istrati a suferit numeroase internari si interventii chirurgicale, inclusiv la clinici din strainatate.

"Leziunile pe care pacientul le prezenta (n.r. - fara existenta stafilococului auriu) s-ar fi vindecat in aproximativ patru - sase luni, fara a mai fi necesare internari si interventii chirurgicale ulterioare", se mai arata in raportul de expertiza medico-legala.

In februarie 2011, la doi ani si jumatate de la contractarea stafilococului auriu, tanarul a dat in judecata SJU Bacau, la Tribunalul Bacau, solicitand daune morale si materiale de 750.000 de euro. Instanta bacauana a acceptat "in parte" cererea lui Ovidiu Istrati si a acordat despagubiri materiale si morale de 521.600 de euro, printr-o sentinta data in decembrie 2012.

Hotararea a fost atacata cu apel atat de spital, cat si de tanarul de 27 de ani, insa Curtea de Apel Bacau a respins ambele cereri.

Sentinta instantei bacauane nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs in termen de 15 zile.