Primarul Constantei, Radu Mazare, a mers joi la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde se va judeca cererea sa de revocare a masurii controlului judiciar impusa impotriva lui in dosarul in care este acuzat de coruptie in legatura cu construirea cartierului "Henri Coanda", scrie Agepres.

In data de 8 octombrie, instanta suprema i-a respins cererea lui Mazare, insa primarul a facut contestatie, care se va judeca joi.

Procurorii sustin ca, in anul 2011, omul de afaceri Morgenstern Avraham, reprezentantul SC Shapir Structures SRL, i-a oferit lui Radu Mazare, prin intermediul lui Elan Schwartzenberg, suma totala de 175.000 de euro pentru a facilita castigarea de catre acea societate, in conditii avantajoase, a licitatiei avand ca obiect contractul de construire a Campusului social "Henri Coanda" in valoare de 40.964.030 lei fara TVA (circa 10 milioane de euro).

Banii au fost trecuti prin conturile mai multor societati offshore si au ajuns in final la Radu Mazare si la fratele acestuia, Alexandru Mazare, potrivit DNA.

"Traseul mitei a fost urmatorul: Societatea offshore Larton Consultants Ltd (unic asociat al SC Shapir Structures SRL) transfera in contul societatii Melici Management Inc. (beneficiar real Schwartzenberg Emilian) suma de 109.835 euro la data de 28.07.2011 si suma de 173.012 euro la data de 24.08.2011; Societatea Melici Management Inc. transfera in contul personal al primarului Mazare Radu Stefan deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, suma de 95.000 euro la data de 13.09.2011 si in contul personal al lui Mazare Alexandru deschis la aceeasi banca - Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, suma de 40. 000 euro in aceeasi data; tot in contul personal al lui Mazare Alexandru deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, Melici Management Inc. a transferat suma de 40.000 euro in data de 06.12.2011. Operatiunile prin care fratii Mazare au primit sumele de bani sus-mentionate au avut ca justificare 'fees' - onorariu", se arata in referatul DNA.

Potrivit DNA, aceste sume de bani au fost oferite primarului Radu Mazare pentru ca acesta sa efectueze o serie de demersuri, unele intrand in atributiile sale de serviciu - initierea unor hotarari de Consiliu Local -, altele in afara atributiilor de serviciu, cum ar fi consilierea reprezentantului Shapir Structures, Morgenstern Avraham, in cadrul a numeroase intalniri avute de cei doi pe parcursul desfasurarii procedurii de achizitie.

Anchetatorii afirma ca unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de primar in favoarea societatii Shapir Structures au fost cele prin care, la solicitarea lui Morgenstern Avraham, a fost aprobata cresterea valorii contractului de achizitie cu suma de 3.722.910 lei fara TVA - circa 900.000 de euro, adica de la 37.241.120 lei, cat a fost valoarea estimata de autoritatea contractanta la publicarea anuntului de achizitie publica, la 40.964.030 lei, cat a fost oferta financiara a societatii Shapir.