Peste 90 de parasutisti din Brigada 173 Aeropurtata a Fortelor Terestre ale SUA au inceput marti dimineata exercitii romano-americane in cadrul unei operatiuni aeropurtate, desfasurata la Campia Turzii, informeaza Ambasada Statelor Unite.

Parasutistii americani au inceput exercitiul de reactie rapida la doar cateva ore dupa ce au fost informati, parasind aerodromul Fortelor Terestre de la Grafenwoehr, din Germania, pentru a zbura in spatiul aerian al Romaniei la bordul unor avioane C-130 Hercule al Fortelor Aeriene ale SUA.

Parasutarea demonstreaza capacitatea de dislocare a unitatii in 18 ore oriunde in zonele de responsabilitate ale Comandamentului SUA pentru Europa, Comandamentului SUA pentru Africa sau Comandamentului Central.

Parasutistii americani s-au parasutat cu tot echipamentul si proviziile necesare pentru manevre si misiuni in conditii de stres, inclusiv cu somn redus si desfasurare de operatiuni zi si noapte in teritorii necunoscute.

Exercitiile comune care se desfasoara in perioada 21-24 octombrie in contextul angajamentului romano-american fata de Securitatea Colectiva a NATO demonstreaza ritmul alert al exercitiilor din cadrul Operatiunii Atlantic Resolve, menite sa intareasca interoperabilitatea terestra si aeriana a fortelor militare ale aliatilor NATO, se arata in comunicatul ambasadei.

Brigada "Soldatii Cerului" soseste in Romania la doar doua saptamani dupa dislocarea timp de sase luni in Polonia si statele baltice Estonia, Letonia si Lituania, in cadrul Operatiunii Atlantic Resolve.