Deputatul PSD Ioan Adam facea in 2012 o declaratie care pare acum premonitorie. La o masa la care se mai aflau Dorin Lazar Maior, in prezent condamnat la 7 ani de puscarie si fugit din tara, si deputatul PC Ion Dinita, pentru care DNA cere arestarea preventiva in dosarul Aristotel Cancescu, Ioan Adam le cerea brasovenilor sa voteze cu USL si le prezenta ca argumente "somitatile" aflate alaturi de el.

Maior, Dinita si AdamFoto: Captura YouTube

"Uitati-va la noi, si le spun brasovenilor, sa se uite dom'ne cine suntem noi, uitati-va la masa asta, ce somitati, sunt, in profesia lor dom'le, ca asa trebuie sa vedem lucrurile.

Noi avem in spate o profesie, avem un nume, avem titluri, avem valoare. Uitati-va la noi: avem rezultate si noi venim cu un proiect sanatos, noi nu venim cu minciuni si cu promisiuni desarte", spunea atunci avocatul Ioan Adam, cerandu-le brasovenilor s avina la vot si sa nu fie "meteodependenti".

Deputatul PSD Ioan Adam este acuzat in dosarul retrocedarilor de paduri, alaturi de Viorel Hrebenciuc, de instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si constituire a unui grup infractional organizat si trei infractiuni de cumparare de influenta.

Concret, in cursul anului 2012, Ioan Adam le-ar fi solicitat judecatorilor Ordog Lorand Andras si Uta Gabriel sa admita o cale extraordinara de atac, pronuntand o hotarare judecatoreasca (decizia nr. 231/R/17.04.2012 a Tribunalului Covasna) in favoarea lui Paltin Gheorghe Sturdza (nasul de cununie al inculpatului), in contradictie evidenta cu principiile de drept, cu starea de fapt reala si cu practica anterioara a acelorasi judecatori si a tuturor celorlalte instante care solutionasera cauza, prin care au dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru 43.227 de ha teren forestier si 50 de ha de teren agricol pe raza judetului Bacau, creand un prejudiciu in sarcina RNP ROMSILVA de 303.888.615 euro.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au cerut vineri avizul Camerei Deputatilor pentru arestarea deputatului PC Ion Dinita, cercetat pentru complicitate la abuz in serviciu si dare de mita in dosarul lui Aristotel Cancescu, dupa ce Consiliul Judetean Brasov ar fi fost prejudiciat, in urma platilor nelegale facute firmei parlamentarului, cu peste 7,6 milioane de euro.

Potrivit unor documente din dosar, citate de Mediafax, firma SC Gotic SA, a deputatului Dinita, era una dintre firmele "de casa" ale Consiliului Judetean (CJ) Brasov, "calitate" rezultata din numarul contractelor atribuite, modalitatea de atribuire - cu modificarea ulterioara a pretului -, precum si din continutul convorbirilor interceptate cu autorizarea instantei in cauza.

Liderul Blocului National al Revolutionarilor, Dorin Lazar Maior, a fost condamnat in toamna lui 2013 la sapte ani de inchisoare cu executare pentru santaj, in dosarul "Romexterra", dar a fugit din tara si este dat in urmarire internationala.

In acelasi dosar, au mai fost condamnati si omul de afaceri Ovidiu Tition - la patru ani de inchisoare cu executare si Florina Aprofirei - la trei ani de inchisoare cu suspendare.

Dorin Lazar Maior este fost deputat ales in 2000 din partea PRM, iar in 2001 a trecut la PSD. El este presedintele Asociatiei Luptatorilor, Ranitilor si Urmasii Eroilor "Brasov Decembrie 1989" si presedintele Blocului National al Revolutionarilor, unde presedinte de onoare este Ion Iliescu, precum si Teodor Draghici, presedintele Sindicatului Revolutionarilor din Romania.

Maior s-a numarat printre conducatorii revoltei din august 2012 din Piata Universitatii si de la Curtea Constitutionala, cand circa 800 de protestatari anti-Basescu au fortat gardurile metalice si cordoanele de jandarmi si au blocat carosabilul fara ca fortele de ordine sa intervina.

Dorin Lazar Maior, Ovidiu Tition, Florina Aprofirei au fost trimisi in judecata in 2006 de procurorii DNA Brasov, fiind acuzati ca ar fi santajat doi oameni de afaceri brasoveni, printre care si pe fostul director adjunct de la Romexterra Bank Brasov Mihai Matepiuc, pentru modul ilegal in care se acordau credite la banca respectiva. Maior i-ar fi amenintat pe cei doi oameni de afaceri ca ii va denunta daca nu primeste de la fiecare cate un milion de lei.

"Din probele administrate pana in prezent a rezultat ca inculpatul Maior Lazar Dorin si inculpatul Tition Ovidiu au exercitat in cursul lunilor noiembrie - decembrie 2006 mai multe actiuni de intimidare fizica si psihica, inclusiv amenintari cu darea in vileag a unor fapte reale, asupra a doi administratori de societati comerciale si a unui director de banca, sprijiniti fiind de invinuita Aprofirei Florina, in scopul obtinerii unui fals material injust", se preciza intr-un comunicat al DNA Brasov.