O schimbare importanta s-a petrecut in ultimii ani in sanatatea romaneasca. Fondurile publice de asigurari de sanatate, administrate de persoane numite politic, au devenit o sursa pentru afacerile private din sistemul medical. Problema apare atunci cand politicieni care detin diferite demnitati sunt implicati in acelasi timp in afaceri medicale private, finantate din fondurile publice. Uneori in asta nu este nimic ilegal. Alteori este.

Dar intotdeauna este dreptul cetateanului, al pacientului obisnuit, sa stie ca acel primar sau parlamentar pe care l-a votat este proprietarul unei clinici care castiga contracte in serie cu statul. Totul din banii lui, ai pacientului care plateste si asigurarea de stat si factura directa in clinica in care se trateaza.

Harta intereselor politice in Sanatate este doar la inceput. Daca aveti cunostinta de cazuri similare, in care un politician sau un demnitar detine direct sau prin intermediari afaceri medicale private aflate in contract cu statul, ne puteti scrie pe redactia@medalert.ro. Vom analiza cazurile si le vom adauga, de-a lungul timpului, acestei harti. E sanatatea noastra, sunt banii nostri si este dreptul nostru sa stim ce se intampla cu ei.

SuceavaIasiMuresSibiuHunedoaraBihorTimisBucurestiBrailaConstanta

judete

X INCHIDE

x

BUCURESTI

Contractele vicepresedintelui

Dumitru-Iulian Popescu este deputat UNPR. Din anul 2012 este membru in comisia pentru sanatate si familie a Camerei Deputatilor. Ulterior, in iunie 2014, a devenit vicepresedintele acestei comisii. Impreuna cu sotia, Geta Monica Popescu, detine firma MedicalES Servicii de Sanatate Premium SRL. Conform site-ului firmei, Centrul MedicalES ofera servicii de radiodiagnostic si imagistica medicala. Potrivit declaratiei sale de interese, deputatul Iulian Popescu a incheiat prin aceasta firma 11 contracte cu statul doar in anul 2014.

Printre clientii firmei MedicalES se numara Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Bucuresti, Institutul National de Fonoaudiologie, Institutul de Penumoftiziologie, CAS Calarasi, Spitalul Sf. Ioan Bucuresti, Casa de Asigurari de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti, Spitalul Bagdasar Arseni si Spitalul Theodor Burghele. Valoarea totala a acestora se ridica la 1.096.918 lei.

In trecut a detinut firma Centrul pentru Managementul Serviciilor de Sanatate dar, conform Pro TV, a iesit din actionariat cand a intrat in politica. Desi nominal nu mai este implicat in firma, pe site-ul acesteia numele sau este mentionat ca facand parte din echipa celor care invata spitalele cum sa codifice diagnosticele pacientilor in sistemul DRG.

Dumitru-Iulian Popescu a ocupat de-a lungul timpului pozitia de secretar de Stat in Ministerul Sanatatii, Director General in Ministerul Sanatatii, Director General si Vicepresedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Director General al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Sanatate.

Afacerile primarului

Investigatii ale jurnalistilor Adevarul si Evenimentul Zilei au prezentat cum un lant de firme conectate intre ele castiga in mod constant contracte cu spitalele bucurestene aflate in subordinea Primariei Capitalei. Interesele acestor firme, abonate la banii spitalelor de stat, se intersecteaza cu afacerile familiei primarului Bucurestiului, doctorul Sorin Oprescu.

Conform investigatiilor media, afacerile pornesc de la o firma offshore din Cipru, Laramed Limited, continua apoi cu Gemedica SRL, companie detinuta de Catalin Aurel Galea, fost asociat, prieten, vecin al lui Sorin Oprescu si continua cu sapte SRL-uri de bloc. Catalin Galea, patronul Gemedica SRL, a fost unul din sponsorii importanti ai lui Oprescu la alegerile prezidentiale din 2009.

Offshore-ul cipriot detine 70% din Anais Medical Center, firma care opereaza una din cele doua clinici Academica Medical ale doctorului Sorin Oprescu. Administratorul afacerii din Cipru este firma Medical Prestige SRL, controlata de familia Oprescu si de Galea Gizella, mama lui Catalin Galea.

Cele sapte SRL-uri au livrat echipamente medicale de 275 milioane lei catre spitalele bucurestene in perioada 2007-2011, afacerile lor crescand dupa ce Sorin Oprescu a ajuns primar general. Printre clientii „Gemedica" se numara Spitalul Universitar de Urgenta si Spitalul Elias. Doar in 2010, „Gemedica" a incheiat 15 contracte cu Spitalul Elias.

Intr-o perioada de doar cateva luni, SRL-ul Galea obtinut contracte si cu alte unitati sanitare din Bucuresti. Cu Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central „Carol Davila”, Gemedica a incheiat un contract pentru furnizare de medicamente, atribuit fara licitatie, prin negociere si fara anunt de participare. Motivul: „situatie de urgenta extrema survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute".

Link util. Adevarul.ro: Oprescu, afaceri de familie pn spitalele bucurestene

Directoarea vesnica

Managerul celui mai mare spital de psihiatrie din Romania, Spitalul Clinic de Psihiatrie “Al. Obreja”, Monica Claudia Boer, este acuzata intr-o ancheta DIICOT, alaturi de un grup de mai multe persoane, de sustragere de fonduri publice de sanatate. In acest grup se mai afla sotul ei, Stefan Bogdan, fost presedinte al Casei de Asigurari de Sanatate Bucuresti intre 2009 si 2012,Robert Serban - administrator impreuna cu sotia lui la SC Gral Medical SRL, Bogdan Paltineanu- managerul Institutului Ana Aslan din Bucuresti, coleg de facultate cu Monica Boer, Cristian Stoinea, consilier la Curtea de Conturi si prieten cu Stefan Bogdan.

Stefan Bogdan este acuzat ca in timpul mandatului sau la CAS Bucuresti ar fi suplimentat lunar bugetul Spitalului Obregia, condus de sotia lui, cu suma de 2.200.000 lei in mod ilegal, rezultand o crestere totala a bugetului cu 26.400.000. Aceste sume erau directionate apoi catre firmele agreate. In urma cercetarilor efectuate de catre DIICOT s-au descoperit sute de contracte atribuite direct unor firme fantoma.

Printre acestea SC BI Euromconstruct SRL, cu un sediu fictiv in Bucuresti, care a primit in 2010 un numar de 106 contracte prin achizitie directa, in 2011 alte 112 contracte, iar in 2012 inca 104, in valoare de 15.000 de euro fiecare, pentru materiale de constructii si reparatii, dar care se pare ca nu au fost livrate sau executate niciodata. Grupul respectiv mai este acuzat ca a decontat la CAS servicii medicale acordate unor pacienti decedati sau bilete fictive pentru analize care nu s-au realizat niciodata.

Monica Claudia Boer a fost avansata si sustinuta in cariera de anumiti membri PDL atat la conducerea Spitalul Sf. Pantelimon, de unde a plecat pentru incompetenta, cat si la cea a Spitalului de Psihiatrie “Al. Obreja”, unde a fost numita in functie in decembrie 2009, chiar in ultima zi de interimat la Ministerul Sanatatii al liderului PDL, Adriean Videanu. Stefan Bogdan este partener de afaceri cu un marcant lider PDL, Dorin Florea. Fiul acestuia, Dan Aurel Florea, a fondat in ianuarie 2013 firma Allianz Events SRL, din Bucuresti, alaturi de Stefan Bogdan.

ORADEA

Fiul ministrului

Csongor Ritli este fiul fostului ministru al Sanatatii, Ladislau Ritli. In prezent Csongor Ritli ocupa functia de consilier local UDMR in Oradea si director la SC Atomedical Vest SRL. Aceasta firma furnizeaza dispozitive medicale destinate recuperarii deficientelor organice sau functionale (carucioare, proteze etc.). Potrivit declaratiei sale de interese, incepand cu 2013, Csongor Ritli a incheiat contracte prin Atomedical Vest cu toate Casele de Asigurari de Sanatate Judetene si cu Casa OPSNAJ.

In anul 2011, la doar cateva luni de la numirea tatalui sau in functia de ministru al Sanatatii, Csongor Ritli a castigat concursul pentru ocuparea postului de manager al Spitalului Clinic Judetean Oradea. El a fost unicul candidat la concurs, dupa ce managerul interimar, Gavril Grebisan, s-a retras cu doua ore inainte de inceperea concursului. Ulterior, Csongor Ritlisi-a anuntat demisia din functia de director al Spitalului Judetean, dupa ce ANI a cerut autoritatilor locale informatii cu privire la modul in care a avut loc concursul pentru postul de manager la unitatea medicala. Potrivit scrisorii sale de demisie, Csongor Ritli a dorit sa renunte la functie, deoarece considera ca reputatia tatalui sau si masurile de reforma propuse de acesta sunt mai importante decat numirea sa la sefia Spitalului Judetean Oradea.

Link util. Oradea.ro: "Declaratie de avere si interese"

Un picior in Ardeal si o mana pe Dambovita

Economistul Dacian Gheorghe Foncea ocupa simultan functia de consilier judetean oradean din partea PNL, de membru in Consiliul de Administratie al Spitalului Clinic Municipal Oradea „Dr. Gavril Curteanu” si este manager al clinicii private Newmedics care activeaza in Bucuresti. Doar in 2014, aceasta clinica are un contract cu Casa de Asigurari de Sanatate Bucuresti in valoare de 328.385 lei. Consilierul a detinut numeroase functii de conducere in sistemul sanitar, fiind membru PNL, partid din care face parte.

In trecut, a ocupat functia de director la Spitalul de Pneumoftiziologie Oradea pana in anul 2009, cand a fost demis. In anul 2010, Dacian Gheorghe Foncea a fost delegat sa reprezinte Consiliul Local Oradea in Consiliile de Administratie ale spitalelor Municipal, de Obstretica si Ginecologie, de Psihiatrie si de Pneumopftiziologie.

Link util. Cjbihor.ro: "Declaratie de avere si interese"

CONSTANTA

Privatizarea pe bucati a unui spital de stat

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta si-a concesionat serviciile de laborator firmei Synevo. Actualul manager al spitalului constantean, Danut Capatana, a fost manager la Synevo. Danut Capatana a fost numit manager al Spitalului Judetean din Constanta de ministrul PSD, Ion Bazac, si mentinut in functie de Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, pe al carui nume este emis un mandat de arestare preventiva.

Externalizarea serviciului de laborator din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta catre firma Synevo este in prezent anchetata de DNA. Dosarul a fost redeschis dupa ce, initial, fata de directorul spitalului, dr. Danut Capatina, acuzat de abuz in serviciu, s-a dispus la jumatatea lunii mai 2013 neinceperea urmaririi penale. Recent, magistratii constanteni au infirmat solutia respectiva, hotarand redeschiderea urmaririi penale si reluarea cercetarilor.

Firma Synevo a castigat concesionarea serviciului de analize de laborator efectuate in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta in 2009. Inainte sa fie numit managerul Spitalului din Constanta, Danut Capatina a fost manager al retelei de laboratoare Synevo - Medicover pentru regiunea de sud-est.

Dupa ce Danut Capatina a anuntat ca a primit neinceperea urmarii penale in cazul externalizarii catre Synevo, publicatia Ziua de Constanta a scris ca serviciul de imagistica al spitalului a fost concesionat catre Centrul medical de diagnostic imagistic Pozimed, care apartine societatii Pozitron Medical Investigation SRL. Firma este detinuta majoritar de un offshore cipriot, Talmage Overseas si are legatura cu Sorin-Gabriel Strutinsky, partener de afaceri al primarului Radu Mazare si al presedintelui Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu.

Conform anuntului de atribuire, criteriul ales a fost acela al ofertei avantajoase din punct de vedere economic, tipul procedurii fiind dialogul competitiv. Firma SC Pozitron Medical Investigation SRL a fost singurul ofertant. Colaborarea dintre spitalul judetean constantean si Pozitron nu constituie o premiera, legaturile dintre cele doua entitati consolidandu-se cu succes imediat dupa ce unitatea medicala a ajuns in administrarea Consiliului Judetean Constanta (iulie 2010).

Conform datelor Oficiului National al Registrului Comertului, SC Pozitron Medical Investigation SRL are punct de lucru chiar in incinta Spitalului Clinic Judetean Constanta, in baza unui contract de inchiriere. Dovada de sediu are valabilitate incepand din data de 07.10.2011 pana la data de 06.10.2026.

Asociat in Talmage Overseas LTD este si Elvira Mihaela Tanase Gherasim, care este si administratorul firmei. Numele ei este asociat cu cel al lui Sorin Gabriel Strutinsky care, in 2010, a fost cooptat de mama Mihaelei Gherasim in actionariatul firmei SC Energy Power Services SRL. Dupa cooptare, mama Mihaelei Gherasim, Niculina, s-a retras din afacere, lasandu-i lui Strutinsky 60% din actiuni. Unul dintre fondatorii Energy Power Services a fost chiar Mihaela Gherasim, actual administrator si la SC Pozitron Medical Investigation SRL – firma care a castigat concesionarea serviciilor de imagistica efectuate in cadrul Spitalului Judetean din Constanta.

SC Pozitron Medical Investigation SRL este si detinatoarea Clinicii Pozimed care se afla la aceeasi adresa cu Organizatia Municipala PSD Constanta.

Paznici scumpi

Managerul Spitalului Judetean din Constanta, Danut Capatana, a privatizat paza spitalului in favoarea firmei SC Zip Escort SRL din Constanta, societate detinuta de Radu Iulian. Firma este abonata la contracte cu institutii locale aflate in subordinea Consiliului Judetean sau a Primariei din Constanta.

Motivarea managerului de a creste calitatea serviciului de paza si de a reduce costurile aferente nu pare sa se justifice deoarece spitalul plateste in acest moment aproximativ 40.000 de euro lunar pentru 30-40 de agenti de paza, in timp ce, cu propriul personal de paza, nu se cheltuiau mai mult de 450 de Euro lunar pentru fiecare paznic adica aproximativ 10.000 de euro pe luna. Presa locala sustine ca agentii companiei SC Zip Escort SRL, cea aflata in contract cu Spitalul Judetean, ar fi incercat sa-i impiedice pe procurori sa-l ridice pe Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean.

Potrivit SEAP, SC Zip Escort SRL a avut sau are in derulare mai multe contracte cu o serie de institutii publice din judetul Constanta. In aprilie 2013 a incheiat un contract pentru asigurarea pazei si protectiei Spitalului Municipal Mangalia, in valoare de 172.500 de lei, fara TVA. In septembrie 2011 societatea a incheiat cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta un contract in valoare de 799.963,35 de lei, fara TVA, pentru „configurare si realizare sistem video de supraveghere“.

SC Zip Escort SRL a derulat un contract si cu Spitalul Municipal Mangalia, incheiat in aprilie 2012, in valoare de 133.497,03 lei, fara TVA, pentru asigurarea pazei si protectiei, precum si unul incheiat pe ianuarie 2011, de 67.551,20 de lei, cu aceeasi unitate spitaliceasca si acelasi obiectiv. SC Zip Escort SRL pazeste si multe alte institutii oficiale din Constanta, castigand bani publici din numeroase contracte.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, SC Zip Escort SRL are doi asociati, respectiv Iulian Radu si Paula Zoe Radu. Firma a fost infiintata in anul 1997. La sfarsitul anului 2012 firma declarase o cifra de afaceri de 23.946.159 lei, un profit net de 3.683.084 lei si 1.000 de salariati. Pe cei doi asociati din SC Zip Escort SRL ii regasim ca asociati si in SC Zip Security Sistems SRL alaturi de Ana Viviana Zamfir si Constantin Cristian Gheorghe, ultimul avand si functia de director in cadrul SC Zip Escort SRL. SC Zip Security Sistems SRL a fost infiintata in anul 2003, iar la finalul anului 2012 a declarat o cifra de afaceri de 4.719.933 lei, un profit net de 887.943 lei si 26 de salariati.

Link util. Ziuaconstanta.ro: "Inspectoratul de Jandarmi Constanta ii face publicitate gratuita poligonului ZIP Escort"

TIMISOARA

Punte intre privat si stat

Un raport al Curtii de Conturi constata ca, in 2010 si 2011, Spitalul Judetean din Timisoara a achizionat aparatura si echipamente medicale destinate imagisticii de la o firma, VFI Medica SRL, care nu detinea toate autorizatiile necesare. Pretul la care ar fi fost achizitionata aparatura a fost mai mare decat cel oferit pe piata. Firma respectiva era in proprietatea lui Vlad Francisc Iman, implicat si intr-o serie de alte firme care au castigat de-a lungul anilor contracte pentru curatenia si deratizarea Spitalului Judetean din Timisoara. Raportul Curtii de Conturi exprima “serioase rezerve cu privire la realitatea operatiunilor facturate de operatorul economic si decontate de Spitalul Judetean Timisoara”.

Consilierul local Ciprian Bogdan, vicepresedintele PNL Timisoara, a fost asociat si director administrativ in firmele lui Vlad Francisc Iman. Ciprian Bogdan a fost numit in 2012 manager general al Spitalului Judetean din Timisoara si, in 2013, a devenit vicepresedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate in perioada cand presedinte al institutiei era Cristian Busoi, actual europarlamentar liberal.

Lupul paznic la oi

Cristian Careba, fost membru PDL, a fost directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Timis in perioada 2010-2012 si, in 2013, a fost numit seful Directiei de Audit Public Intern al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate in mandatul de presedinte al actualului europarlamentar liberal Cristian Busoi. In iulie 2014, Careba a fost arestat la domiciliu pentru implicarea sa intr-un dosar in care este acuzat de implicarea intr-un mecanism de decontari false.

Clinica SelfMed din Timisoara, condusa de Diana Nicoara, sotia liberalului Flavius Nicoara, ar fi raportat catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Timis consultatii inexistente pe numele a 800 de pacienti si consultatii de planning familial pentru persoane in varsta. Procurorii sustin ca clinica condusa de Diana Nicoara ar fi virat diverse sume de bani in contul unei firme controlate de o ruda a lui Cristian Careba. La momentul arestarii si derularii perchezitiilor, presa a scris ca la domiciliul lui Cristian Careba au fost gasite documentele contabile ale acestei firme.

HUNEDOARA

Ginerele

Cristina Rudeanu, fiica liderului PDL Vasile Blaga, detine alaturi de sotul ei, Ionut Rudeanu, firma de ambulante Axis Emergency. Aceasta firma are contracte pentru transport medical si transport de sange cu spitalele din Deva, Hunedoara, Petrosani, Brad si Geoagiu. In 2013, cifra de afaceri a acestei firme a fost de 1.218.817 lei, de doua ori mai mari decat in 2011. Ionut Rudeanu are doar 27 de ani, este absolvent al Facultatii de Stomatologie si este nepotul fostului presedinte al Consiliului Judetean Hunedoara, Mihail Rudeanu, in perioada Adrian Nastase.

Celelalte firme detinute de Rudeanu, in domeniul asigurarii pazei, au castigat in ultimul an contracte cu statul in valoare de peste 4 milioane de Euro. Intr-un interviu acordat in februarie 2014, Vasile Blaga a declarat ca “ginerii nu ti-i alegi. I-am spus-o foarte clar mai ales dupa ultima isprava: nu mai are ce cauta in casa mea. I-am si spus-o intre patru ochi: poti sa-ti dai seama ca nimeni nu crede ca daca n-ai fi ginerele meu ai lua contractele respective?”.

SUCEAVA

Clinica privata in interiorul spitalului de stat

In interiorul Spitalului Judetean Suceava functioneaza, din 2012, un centru de cardiologie interventionala sub forma unui parteneriat public-privat intre Med New Life (acum Centrul Ares) si Spitalul Judetean Suceava, cu sprijinul Consiliului Judetean Suceava. Actionarul principal al Med New Life este Raz Hochman, acuzat in 2013 intr-o ancheta DIICOT de trafic de celule umane recoltate pentru fertilizarea in vitro. Hochman a fost arestat preventiv si, in prezent, are interdictie de a parasi Romania.

Dupa arestarea sa, parteneriatul public-privat a fost preluat de Centrele de Excelenta Ares, al carui actionar principal este o firma detinuta de dr. Oren Iancovici. Iancovici este si administratorul unei alte firme a lui Raz Hochman, Advanced Medical Supplies.

Ideea infiintarii acestei clinici private in interiorul unui spital de stat i-a venit dr. Mihai Creteanu, seful sectiei de cardiologie din cadrul spitalului, care a si prezentat un raport favorabil conducerii Consiliului Judetean Suceava. Creteanu a detinut din partea PSD, de-a lungul anilor, functiile de consilier local, judetean si director al Casei de Asigurari de Sanatate Suceava si a facut parte si din echipa locala de sustinere a candidaturii lui Sorin Oprescu la prezidentiale. In prezent, Creteanu este consilier judetean din partea PDL. Fiul sau, medic intr-un spital bucurestean, lucreaza si in clinica privata infiintata in interiorul spitalului de stat din Suceava. Aici sunt tratati in contul asigurarii lor medicale de stat pacientii veniti in regim de urgenta, pacientii cronici trebuind sa plateasca.

SIBIU

Relatia privat - stat

Medicul Radu Chicea este in prezent director medical la Spitalul Clinic de Urgenta Sibiu, medic primar obstretica si ginecologie la Clinica Privata Polisano din Sibiu, consilier in Consiliul Judetean Sibiu, unde face parte din comisia de asistenta sociala si sanatate, presedinte la Colegiul Medicilor din Sibiu si profesor la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

In anul 2013, in calitate de manager interimar al Spitalului Clinic de Urgenta Sibiu, doctorul Radu Chicea declara ca unitatea medicala privata Polisano a castigat licitatia de inchiriere de servicii de radiologie pe urmatorii 20 de ani. Astfel, intreaga activitate a sectiei de Radiologie din cadul Spitalului Clinic de Urgenta Sibiu a fost preluata de catre Polisano. In baza contractului semnat intre clinica privata Polisano si Consiliul Judetean Sibiu, bolnavii se pot trata atat in regim de stat, cu deconturi la Casa de Asigurari de Sanatate, cat si in regim privat in incinta Spitalului Clinic de Urgenta Sibiu.

In anul in care a fost incheiat acest contract, doctorul Radu Chicea detinea o functie de conducere in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Sibiu, dar era si colaborator al clinicii Polisano ca medic primar in Obstretica-Ginecologie. Contractul a fost aprobat de catre Consiliul Judetean Sibiu, unde medicul Chicea ocupa un post de consilier si activa ca membru in comisia de Asistenta Sociala si Sanatate.

Medicul Florin Cioloboc este membru PSD si directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate din Sibiu, functie pe care o detine din 2009. Inainte de a fi numit director la CNAS Sibiu, Florin Cioloboc a ocupat, timp de 4 ani, functia de director adjunct al Directiei de Sanatate Publica a Judetului Sibiu, ulterior desfasurandu-si activitatea ca director medical in cadrul clinicii private Polisano.

TARGU-MURES

Contractele fratilor

Liberalul Victor Mora, consilier personal al lui Eugen Nicolaescu in mandatele acestuia la Ministerul Sanatatii, este actionar la nu mai putin de patru firme din Mures si Bistrita care au incheiat contracte cu Spitalul Clinic de Urgenta Targu-Mures si Spitalul Municipal Tarnaveni. Trei dintre contracte au fost semnate in anul 2007 si au avut o valoare de aproximativ doua milioane de lei, doua dintre acestea fiind cu spitalul din Targu Mures. Alte trei contracte au fost semnate in 2008, valoarea fiind de peste 3,2 milioane de lei. Cele sase contracte cu spitalele finantate de ministerul la care Victor Mora era consilier au fost pentru reparatii generale si renovari, reabilitare termica sau reparatii instalatii sanitare si electrice. 5,2 milioane de lei este valoarea contractelor dintre firmele lui Mora si spitalele din Mures.

Fostul consilier judetean Daniel Akos Mora a incheiat prin SC Moragroind SRL, societate la care este asociat si director, mai multe contracte cu doua spitale aflate in subordinea CJ Mures (si cu alte institutii publice din judetul Mures). Este vorba despre Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures si Spitalul Gheorghe Marinescu din Tarnaveni. Pentru a se obtine castiguri cat mai mari din dividende, sumele si termenele de predare ale lucrarilor au fost modificate prin acte aditionale. Mora a obtinut cele mai mari venituri de la aceasta firma in timpul celui de-al doilea mandat de consilier judetean, in perioada 2008-2011.

Daniel Akos Mora a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru incompatibilitate dar continua sa fie demnitar, fiind senator PNL. s-a aflat in stare de incompatibilitate in cazul sesizat de ANI in data de 20 aprilie 2011. Intre timp, Akos Mora a devenit senator PNL. Victor Mora, consilier al ministrului Sanatatii, este fratele sau.

Link-uri utile. Integritate.eu: "Comunicat 1" / Integritate.eu: "Comunicat 2"

Boros Raul Alin, consilier judetean PNL este administratorul SC Maradra SRL, in contract cu mai multe spitale de stat: cu IML Mures, cu Spitalul Judetean de Urgenta Targu Mures si cu Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita, toate aceste contracte fiind incheiate prin negociere directa.

IASI

Consilierii sanatatii

Cristian Adomnitei, fost ministru al Educatiei, actual presedinte al Consiliului Judetean Iasi si liderul PNL Iasi, este asociat la SC Centrul Medical Bucovina SRL, care are adresa in Suceava, locul de nastere al lui Adomnitei. Firma are sase contracte cu cinci spitale de stat si o casa de asigurari in judetele Suceava si Botosani.

Mihail Pintilei, consilier judetean PSD, este asociat si administrator la SC Consult Med Iasi. Firma sa are contracte cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatat Iasi si cu Ministerul Sanatatii pentru servicii de spitalizare de zi (in valoare de 720.000) si servicii medicale in ambulatoriu.

Viorel Blajut, deputat din partea PP-DD pana in mai 2013, cand a devenit neafiliat, este asociat unic la SC „IASISTING“ SRL, printre serviciile oferite numarandu-se si medicina si psihologia muncii si un laborator de analize medicale, acesta fiind in contract cu CJAS Iasi. El este si actionar la firme care detin Spitalul Privat Sfantul Sava din Iasi si Centrul de Recuperare Recumedis. Presa locala a scris ca cele doua unitati medicale ar deconta la CAS internari care nu au fost facute vreodata. In prezent, Casa de Asigurari de Sanatate Iasi deruleaza controale la cele doua centre.

BRAILA

Contracte cu spitale

Francisc Iulian Chiriac este secretat de stat la Ministerul Sanatatii incepand cu anul 2013 si a detinut anterior functia de consilier local in Braila, din partea PSD. Este vicepresedinte al organizatiei municipale PSD Braila si conform declaratiei sale de interese a fost angajat la firma SC Medcenter SRL, unde a detinut functia de director zonal. Potrivit site-ului companiei Medicarom, cea care detine clinicile Medcenter, exista contracte intre institutiile CAS Bucuresti, CASJ Iasi, CASJ Focsani, CASJ Braila, CASJ Maramures si CASA OPSNAJ si Medcenter. De asemenea Medcenter a castigat contracte de externalizare ale serviciilor de laborator cu spitale judetene precum Spitalul Judetean Focsani, Spitalul Judetean Braila si Spitalul Judetean Buzau.

Harta intereselor politice in Sanatate este doar la inceput. Daca aveti cunostinta de cazuri similare, in care un politician sau un demnitar detine direct sau prin intermediari afaceri medicale private aflate in contract cu statul, ne puteti scrie pe redactia@medalert.ro. Vom analiza cazurile si le vom adauga, de-a lungul timpului, acestei harti. E sanatatea noastra, sunt banii nostri si este dreptul nostru sa stim ce se intampla cu ei.

Investigatie realizata cu sprijinul Fundatiei Friedrich Ebert Romania. Opiniile autorilor nu exprima cu necesitate pozitia fundatiei si autorii poarta intreaga responsabilitate pentru opiniile exprimate.