Corpul de Control al premierului Victor Ponta informeaza sambata, intr-un comunicat difuzat de biroul de presa al Guvernului, in replica la unele informatii "gresite" aparute in presa, ca a transmis inca din data de 5 septembrie catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA) raportul de control privind restituirea unui teren forestier de 43.277 Ha si a unui teren agricol in suprafata de 50 Ha, in judetul Bacau. Retrocedarea mosiilor lui Dimitrie Ghica, pentru care Ilie Sarbu, socrul lui Victor Ponta, este cercetat penal, in timp ce pentru Viorel Hrebenciuc se cere arestarea, a fost investigata de catre Corpul de control al premierului, potrivit informatiilor dintr-un referat al procurorilor DNA in acest dosar. Surse judiciare citate de Gandul au afirmat insa ca, desi a constatat nereguli, institutia nu a depus o plangere la parchet.

"(...) Corpul de Control al Primului-ministru informeaza ca, in urma controlului efectuat in baza dispozitiilor prim-ministrului Victor Ponta, Corpul de Control al Primului-ministru a transmis, inca din 05.09.2014, catre Directia Nationala Anticoruptie, Raportul de Control privind restituirea unui teren forestier de 43.227 Ha si a unui teren agricol de 50 ha, in judetul Bacau, precum si documentatia aferenta", se arata in comunicat.

Corpul de Control al premierului precizeaza ca, de asemenea, "in vederea valorificarii aspectelor constatate in Raportul Corpului de Control, acesta a fost transmis, pe langa DNA, si la urmatoarele institutii: Regia Nationala a Padurilor Romsilva, Regia Nationala a Padurilor - Directia Silvica Bacau, Prefectura Bacau, Tribunalului Sibiu, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, Ministerul Afacerilor Interne".

Guvernul ataseaza totodata in comunicat si adresa transmisa de Corpul de Control al primului-ministru catre DNA (vezi documentul atasat).

Astfel, in adresa transmisa procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, si semnata de Ion Lazar, seful Corpului de control al primului-ministru, datata 05.09.2014, institutia anunta ca "a efectuat o actiune de control privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier in suprafata de 43.227 ha si a unui teren agricol in suprafata de 50 ha din judetul Bacau in favoarea lui Elie Vlad Sturdza si succesorului sau, Paltin Gheorghe Sturdza".

"Avand in vedere faptul ca prin adresa nr. 461/P/2013 din data de 06.05.2014, Directia Nationala Anticoruptie a solicitat Regiei Nationale a Padurilor Romsilva inscrisurile prin intermediul carora au fost sustinute interesele legale ale Romsilva privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor suprafete de teren aflate in administrarea acesteia si corespondenta dintre Regia Nationala a Padurilor Romsilva si Paltin Gheorghe Sturdza, transmitem alaturat Raportul de control privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier in suprafata de 43.227 ha si a unui teren agricol in suprafata de 50 ha din judetul Bacau (40 de file), in completarea documentatiei la adresa nr. 461/P/2013, impreuna cu copii ale documentelor care au stat la baza constatarilor (1 biblioraft, continand un numar total de 434 de file", se arata in document.

Gandul.info a relatat vineri ca retrocedarea mosiilor lui Dimitrie Ghica, pentru care Ilie Sarbu este cercetat penal, in timp ce pentru Viorel Hrebenciuc se cere arestarea, a fost investigata de catre Corpul de control al premierului Victor Ponta. Informatia apare intr-un referat de arestare al DNA. Potrivit publicatiei citate, Corpul de control a constatat nereguli in procesul de retrocedare. Insa, surse judiciare au explicat pentru Gandul ca institutia nu a depus o plangere la parchet. De altfel, in referatul de arestare se arata ca cei care au depus plangere au fost angajatii Directiei Silvice Bacau.