Magistratii Curtii de Apel Iasi au respins propunerea de arestare preventiva inaintata de procurorii DIICOT pe numele lui Constantin Corduneanu, liderul celui mai mare si periculos clan de interlopi din zona Moldovei, el urmand sa fie cercetat sub control judiciar, transmite Agerpres.

Constantin Corduneanu si Ovidiu Ranzburg au fost retinuti joi seara pentru 24 de ore pentru constituire a unui grup infractional organizat, contrabanda in forma calificata si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Inainte de expirarea ordonantelor de retinere, judecatorii Curtii de Apel Iasi au decis sa nu emita mandate de arestare preventiva pe numele acestora si au dispus cercetarea lor sub control judiciar.

In acelasi dosar a fost retinut si avocatul vasluian Neculai Horobet, acuzat de constituire a unui grup infractional organizat si favorizare a faptuitorului. Neculai Iarca si Florin Nicolae Ghinea, cunoscut sub numele de Ghenosu, sunt anchetati pentru complicitate la contrabanda, cel din urma fiind arestat in alta cauza. In dosar este anchetata si Laura Iuliana Dumitrescu, concubina lui Ovidiu Ranzburg, pentru complicitate la nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

In cursul lunii iulie 2014, Corduneanu a initiat un grup infractional cu scopul introducerii in mod ilegal in Romania de armament si a munitiei aferente. Pentru punerea in aplicare a intentiilor sale, Corduneanu a luat legatura cu Ovidiu Ranzburg, care se afla in Italia, pentru a-i aduce un pistol si munitia aferenta. La intrarea in tara, Ranzburg a fost prins cu un revolver de productie spaniola si 19 cartuse calibru 9 mm. In autoturismul care a fost oprit in trafic de politistii vasluieni se afla si Neculai Iarca.

"Din investigatii a rezultat faptul ca arma si munitia gasite asupra inculpatului Ovidiu Ranzburg erau ale inculpatului Constantin Corduneanu, acesta fiind cel care i le inmanase in cursul lunii august 2014. De asemenea, aceasta arma si munitie au fost procurate anterior de inculpatul Constantin Corduneanu de la persoane neidentificate care le-au introdus in mod ilegal in Romania. Inculpatii Constantin Corduneanu si Ovidiu Ranzburg au fost pusi in legatura de inculpatul Ghinea Florin Nicolae zis Ghenosu, persoana care a intermediat introducerea in tara de catre Ranzburg Ovidiu a unui pistol si a munitiei aferente", se mentioneaza intr-un comunicat remis Agerpres.

Clanul Cordunenilor a fost constituit initial pe criteriul apartenentei familiale. Structura "clanului" a devenit treptat o retea de tip mafiot, in care elementele de comanda apartineau membrilor familiei, iar palierul de executie era asigurat de ceilalti membri ai grupului.

Fost sportiv de performanta, Costel Corduneanu si ceilalti sapte frati ai sai s-au facut remarcati, in perioada 1990-2004, in Franta, Italia, Germania si Polonia, pentru infractiuni ce au variat de la hotii la drumul mare in Germania la jafuri, batai, acte de vandalism, spargeri si furturi de masini in Franta si Italia. Unii dintre ei au ajuns in atentia politistilor, procurorilor si judecatorilor pentru vatamare corporala, santaj si trafic de droguri si de carne vie.