Presedintele Traian Basescu a declarat joi, la Aeroportul International "Henri Coanda", ca in cadrul Summitul Asia - Europa de la Milano se vor discuta relatiile economice, cooperarea intre cele doua continente dar si probleme de securitate, precum Ucraina si Orientul Mijlociu, transmite Mediafax.

Seful statului a mentionat ca Summit-ul Asia-Europa va avea trei parti, prima parte fiind destinata relatiilor economice intre Asia de Sud-Est si Europa, iar cea de-a doua sesiune fiind dedicata cooperarii intre Asia si Europa si solutionarea problemelor globale.

Presedintele a mentionat ca va exista si o a treia sesiune dedicata strict sefilor de stat, care va aborda probleme de securitate.

"Aceasta parte nu va fi introdusa in concluziile acestui summit, masura luata pentru ca exista certitudinea dificultatii ajungerii la un consens, avand in vedere ca temele care se vor discuta sunt legate de situatia din Ucraina, procesul de pace din Orientul Mijlociu, situatia din Marea Chinei de Sud, situatia din Coreea si alte subiecte extrem de sensibile", a tinut sa precizeze seful statului.

Traian Basescu a mai anuntat ca la Summit vor participa 21 de state din Asia si 30 de state din Europa, respectiv cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, plus Elvetia si Norvegia.

De asemenea, la summit vor participa presedintele Consiliului European, presedintele Comisiei Europene, precum si secretarul general al Organitiei Statelor din Sud-Estul Asiei.

Seful statului a aratat ca acest summit este important pentru ca abordeaza, pe fond, problema relatiilor economice si a dezvoltarii durabile in cele doua regiuni.

"In opinia mea, cel mai important lucru si care va fi si zona sensibila a primei sesiuni, este legata de liberalizarea schimburilor economice intre cele doua continente, Asia si Europa. In ce ne priveste, vom fi sustinatorii unor solutii de liberalizare cat mai adanci in relatiile economice dintre Asia si Uniunea Europeana, sigur, respectandu-se perceptele Uniunii Europene", a mai afirmat Basescu.

Presedintele a tinut sa mai precizeze ca, in problematica de securitate, in linii mari, pozitiile Romaniei sunt cunoscute, atat in ceea ce priveste Ucraina, cat si situatia din Orientul Mijlociu.

"Vom sustine pe cele pe care traditional sunt pozitiile noastre, cel putin in ultimii zece ani", a adaugat Traian Basescu.

Potrivit programului summit-ului, facut publicitatii de Administratia Prezidentiala, joi dupa-amiaza presedintele va participa, la Centrul de Congrese din Milano, la sesiunea de deschidere a Summitului, apoi la sesiunea plenara cu reprezentantii Parteneriatului Parlamentar Asia -Europa (ASEP), ai Forumului Popular Asia - Europa (AEPF) si ai Forumului de Afaceri Asia - Europa (AEBF).

Tot joi va fi facuta o fotografie de familie, apoi fiind programata participarea la prima sesiune plenara cu tema "Promovarea cooperarii financiare si economice intre Asia si Europa prin intermediul unei conexiuni imbunatatite".

Presedintele are programata o alocutiune, in jurul orei 16.50 (ora Romaniei) in cadrul primei sesiuni plenare cu tema "Promovarea cooperarii financiare si economice intre Asia si Europa prin intermediul unei conexiuni imbunatatite".

Ulterior, presedintele are programata participarea la a doua sesiune plenara cu tema "Abordarea problemelor globale in contextul parteneriatului Europa - Asia si a unei lumi interconectate".

De asemenea, la ora 21.00 (ora Romaniei), la "Palazzo Regale" din Milano, presedintele va participa la dineul oferit de presedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, in onoarea sefilor de delegatii participanti la Summitul ASEM.

Vineri, presedintele va participa la sesiunea restransa "Dialog si cooperare intre Europa si Asia privind viitorul ASEM", apoi la sesiunea de inchidere a Summitului.