Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri un proiect de Ordonanta de Urgenta care prevede majorarea alocatiei privind sprijinul familiei cu 42 de lei pentru fiecare copil, a anuntat ministrul muncii Rovana Plumb. Aceasta a spus ca de majorarea alocatiei vor beneficia 284.000 de familii cu un venit net lunar de pana la 530 de lei pe membru de familie. In aceste familii se afla 500.000 de copii. Rovana Plumb a precizat ca nu este vorba de marirea indemnizatiei de stat pentru copii, ci a alocatiei de sprijin a familiilor sarace. Proiectul de Ordonanta de Urgenta va fi aplicat incepand cu 1 noiembrie 2014. Guvernul a mai aprobat printr-o Hotarare si dublarea alocatiei de hrana pentru copiii aflati in sistemul de protectie speciala si adultii cu dizabilitati sau aflati in centre de ingrijire.

"Toti ceilalti copii vor primi cate 42 de lei, asa cum este stipulat in legislatie in ceea ce priveste alocatia de stat", a spus ministrul Muncii in legatura cu majorarea alocatiilor pentru sprijinul familiei.

Impactul bugetar pentru cei 500.000 de copii va fi de 20 de milioane in 2014 si 245 de milioane in 2015.

Proiectul de Ordonanta de Urgenta mai prevede si aplicarea unui tratament egal pentru toti copiii care se afla in sistemul special de protectie, respectiv pentru copiii care se afla in ingrijire la familii, in plasament, a mai spus Rovana Plumb. Acestia primesc acum 97 de lei, iar de la 1 noiembrie vor primi 440 de lei, exact cat primesc si copiii care sunt in grija asistentilor maternali. Sunt vizati 20.000 de copii, efortul bugetar urmand sa fie de 6,5 milioane de lei pe luna.

Guvernul a mai aprobat printr-o Hotarare si dublarea alocatiei de hrana pentru copiii aflati in sistemul de protectie speciala si adultii cu dizabilitati sau aflati in centre de ingrijire. "De la 1 decembrie, dublam alocatia de hrana zilnica pentru totii copii care se afla in sistemul de protectie speciala, respectiv 60 de mii de copii", a declarat ministrul Muncii.

Pentru persoanele adulte cu dizabilitati sau aflate in centrele de ingrijire, alocatia de hrana creste incepand cu 1 ianuarie 2015. In acest caz vor beneficia 43 de mii de persoane.

Impactul bugetar pe lunile ramase din 2014 va fi de 4,5 milioane de lei pe luna, iar pentru 2015 de 45 de milioane de lei, a precizat Rovana Plumb.