Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Asztalos Csaba, a anuntat luni ca o decizie in ceea de priveste sesizarile depuse in cazul declaratiilor social-democratei Gabriela Firea ar putea fi luata "cel tarziu saptamana viitoare", potrivit Agerpres.

El a precizat ca din punctul de vedere procedural institutia pe care o conduce a indeplinit cerintele necesare si a aratat ca nici Gabriela Firea si nici avocatul acesteia nu au venit la CNCD, in vederea exprimarii dreptului la aparare.

"Gabriela Firea a anuntat ca va sosi la CNCD, ulterior a spus ca va fi reprezentata de un avocat. Avocatul a spus ca intarzie. Am asteptat si nu a mai venit nici avocatul. E optiunea unei parti sa raspunda sau nu la o citatie care vine de la CNCD. (...) Procedural am indeplinit cerintele, au avut posibilitatea sa-si exprime dreptul la aparare. Au mai sosit inca doua plangeri in acest caz, una de la Andreea Paul si una de la o alta persoana fizica. Acestea se vor conexa si se va face un raport asupra dosarului, care va fi supus dezbaterii Colegiului Director. (...) Sper ca cel tarziu saptamana viitoare sa ne putem pronunta asupra acestei spete. Procedural, Colegiul poate sa ajunga la concluzia ca aceste declaratii sunt in limita libertatii de exprimare si nu constituie o fapta de discriminare sau contrariul (...), caz in care Colegiul poate sa aplice sanctiune incepand de la avertisment sau amenda contraventionala", a explicat presedintele CNCD.

Vicepresedintele PNL Iasi, Alexandru Muraru, a sesizat saptamana trecuta CNCD in legatura cu declaratiile Gabrielei Firea referitoare la Klaus Iohannis, cerand sanctionarea cu 100.000 lei si obligarea acesteia sa-si ceara scuze in mod public. In opinia lui Muraru, declaratiile senatoarei PSD au o gravitate aparte, acestea discriminand o categorie larga de cetateni ai Romaniei care se confrunta cu problema infertilitatii.

Crearea unei stereotipii si aducerea in cadrul public a unei asemenea chestiuni intime, menita sa demonstreze in mod fals o anumita slabiciune sau o calitate negativa, este de natura sa discrimineze grav dreptul la viata privata, drept fundamental consfintit de Constitutia Romaniei', sustinea Alexandru Muraru intr-un comunicat de presa.

Purtatorul de cuvant al campaniei prezidentiale a PSD, Gabriela Firea, a declarat martea trecuta, intr-o conferinta de presa, ca in toate statele civilizate cei care doresc sa ajunga presedinti provin din familii complete, sunt casatoriti, au copii, nepoti, au trecut prin toate etapele vietii.

Ulterior, senatoarea Gabriela Firea a afirmat ca sensul declaratiei sale referitoare la presedintii care au copii a fost denaturat de stafful lui Klaus Iohannis 'pentru a se victimiza si pentru a-i face sa creada pe romanii fara copii' ca s-a referit la ei.