Fratii lui Omar Hayssam, Mukhles si Mahmoud, au fost dati in urmarire, spre a fi incarcerati in urma condamnarii la cate cinci ani de inchisoare pentru ca l-au ajutat pe Omar Hayssam sa fuga din Romania, surse din Politie declarand, pentru Mediafax, ca ei au plecat din tara inainte de verdict. Potrivit surselor citate, Mukhles si Mahmoud Omar au fost dati in urmarire in seara zilei de 8 octombrie, dupa ce magistratii au emis mandatele de executare a pedepsei pe numele lor. Dupa ce au aplicat procedura si i-au cautat pe cei doi in Timisoara, unde se afla resedinta lui Mukhles, respectiv la adresa din Bucuresti a lui Mahmoud Omar, politistii i-au dat pe cei doi in urmarire.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, ca tot pe data de 8 octombrie s-a solicitat Curtii de Apel Oradea emiterea unor mandate de urmarire internationala pe numele celor doi, deoarece exiata informatii potrivit carora acestia au pararit teritoriul Romaniei inainte ca instanta sa se pronunte.

Potrivit politistilor, exista date conform carora Mukhles se afla in Israel, in timp ce Mahmoud a iesit din tara la 3 octombrie, cu patru zile inainte sa fie condamnat, pe la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu Rutier.

Odata cu Mukhles si Mahmoud Omar, a fost condamnat definiv, la sapte ani de inchisoare, Mustafa Tartoussi, proprietarul navei la bordul careia ar fi fugit Omar Hayssam. Tartoussi a fost insa prins de politisti si incarcerat la Penitenciarul Poarta Alba.

Instanta suprema i-a condamnat definitiv, marti, pe fratii lui Omar Hayssam, Mukhles si Mahmoud, la cate cinci ani de inchisoare cu executare si pe Mustafa Tartoussi la sapte ani de inchisoare, pentru ca in 2006 l-au ajutat pe sirian sa fuga din tara, desi stiau ca este acuzat de terorism.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au schimbat sentinta primita de cei trei in prima instanta, la Curtea de Apel Oradea, care a dispus achitare lor, in 8 octombrie 2012.

Decizia de condamnare a celor trei la pedepse cu executare este definitiva, acestia urmand sa fie incarcerati.

La sfarsitul lunii noiembrie 2007, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) i-au trimis in judecata pe Mustafa Tartoussi, proprietarul navei la bordul careia ar fi fugit Omar Hayssam din tara, si pe Mukhles si Mahmoud Omar, pentru ca, in perioada 23-30 iunie 2006, au planificat si inlesnit iesirea frauduloasa din Romania a lui Omar Hayssam, desi cunosteau ca sirianul a fost trimis in judecata pentru acte de terorism, prin organizarea si finantarea operatiunii de rapire in Irak, in martie 2005, a jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian.

Potrivit procurorilor, Omar Hayssam a parasit Romania pe cale maritima, ajutat de cei trei, Tartoussi avand ca justificare "considerente de ordin material", iar fratii sirianului, "considerente de ordin familial".

In 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost retinut si, desi Presedintia anunta atunci ca este acuzat de implicare in rapirea celor trei jurnalisti, sirianul a fost arestat preventiv pentru infractiuni economice, intr-un alt dosar.

La aproape un an si o luna de la plasarea lui in arest, instanta a acceptat sa il elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse si arestarea sirianului. Eliberarea a fost ceruta pe motiv ca starea de sanatate a lui Hayssam s-a degradat, dupa operatia pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat in 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.

In 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din Romania la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din functii a sefilor SRI, SIE si DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean, dar si a procurorului general al Romaniei Ilie Botos, in 20 iulie 2006.

Omar Hayssam a fost dat in urmarire generala la nivel national si international, in baza unui mandat de arestare preventiva emis in lipsa de catre Curtea de Apel Bucuresti, in iulie 2006.

Sirianul a fost adus in tara in 19 iulie 2013, dupa sapte ani de la fuga acestuia din Romania. Omar Hayssam a fost atunci incarcerat, pentru a executa pedepsele definitive primite in trei dosare, respectiv 20 de ani de inchisoare pentru rapirea celor trei jurnalisti, 16 ani de inchisoare pentru inselaciune, in dosarul "Volvo" si trei ani de inchisoare pentru fraude, in cauza "Foresta Nehoiu".