Ceremonia de infiintare si de preluare a comenzii bazei balistice de la Deveselu de catre armata americana a avut loc vineri, aceasta fiind prezidata de comandantul Fortelor Navale pentru regiunea Africa si Asia de Sud-Vest, contraamiralul John Scorby, informeaza ambasada SUA, intr-un comunicat citat de Mediafax. Fortele Navale ale SUA au infiintat, astfel, la Deveselu, o noua Unitate de Sprijin (NSF), a carei comanda a fost preluata de capitanul Bill Garren. Contraamiralul John Scorby a precizat ca ceremonia de infiintare si preluare a comenzii bazei balistice de la Deveselu este un punct de referinta, intrucat astfel se sporeste capacitatea de aparare impotriva rachetelor balistice in Europa.

Moment al ceremonieiFoto: US Navy

"Colaborarea stransa, continua, cu partenerii nostri romani demonstreaza cat de vitali sunt aliatii nostri europeni in construirea sistemului global de aparare antiracheta al NATO", a aratat Scorby.

La randul sau, capitanul Bill Garren, cel care a preluat comanda Unitatii de Sprijin a Fortelor Navale de la Deveselu, a precizat ca mai este mult de lucru, dar ca succesul viitor se afla in mainile membrilor echipei americano-romane: "Este o onoare sa ma aflu aici si sa am prilejul sa lucrez cu aceasta echipa internationala de profesionisti dedicati care construiesc viitorul apararii antiracheta in Europa. Mai avem mult de lucru, dar succesul nostru viitor se afla in mainile membrilor acestei extraordinare echipe americano-romane. Asadar avem tot ce ne trebuie pentru a excela", a spus Garren.

Ceremonia a avut loc dupa ce in octombrie 2013 s-a dat startul oficial al lucrarilor de constructie ale amplasamentului.

Unitatea de Sprijin a Fortelor Navale urmeaza sa devina complet operationala la sfarsitul anului 2015.

Sistemul terestru de aparare antiracheta din Romania va fi aproape identic cu cel folosit pe distrugatoarele si crucisatoarele cu capacitati antiracheta Aegis ale Fortelor Navale.

Sistemul este conceput pentru a detecta, urmari, actiona impotriva si a distruge in zbor rachete balistice.

Unitatea de Sprijin a Fortelor Navale ocupa aproape 174 de hectare.

Amplasamentul va consta dintr-un sistem radar si sistemul de comanda, control si comunicatii aferent.

Separat, va gazdui mai multe module de lansare care contin sisteme de interceptare SM-3, iar personalul va fi reprezentat de circa 200 de militari, angajati civili si personal contractant.