Premierul Victor Ponta si ministrii Ioan Rus, Nicolae Banicioiu, Mircea Dusa, Gabriel Oprea au primit medalii aniversare in cadrul ceremoniei de aniversare a zece ani de operare aero-medicala SMURD, potrivit Agerpres.

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), secretarul de stat Raed Arafat, a afirmat ca, in cei zece ani de operare aero-medicala SMURD, au fost efectuate peste 12.000 de misiuni de salvare, acesta adaugand ca in 2014 urmeaza sa fie operationalizat si punctul aero-medical pentru regiunea Nord-Vest a Romaniei.

"Semnificatia acestei zile este inceputul activitatii de salvare aeriana, in mod oficial, sub coordonarea MAI si folosind elicopterele care sunt achizitionate de Ministerul Sanatatii si sunt operate de MAI, precum si a altor tipuri de aeronave in slujba cetateanului si pentru salvarea vietilor. (...) Pe parcursul perioadei 2004-2014 au fost infiintate punctele aeriene de salvare din Iasi, Arad, Craiova, Constanta, Galati si cel de prim ajutor aerian pentru zona Deltei Dunarii din Tulcea. In cursul acestui an, urmeaza sa fie operationalizat si punctul aero-medical de salvare SMURD din regiunea Nord-Vest, care urmeaza a fi sub coordonarea medicala a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj, dar tot in colaborare cu Inspectoratul General de Aviatie al MAI", a precizat Raed Arafat, in deschiderea ceremoniei de aniversare a zece ani de operare aero-medicala SMURD.

Raed Arafat a adaugat ca una dintre cele mai complexe interventii SMURD a fost cea in colaborare cu MApN din Muntenegru, in 2013, si care "a dovedit capacitatea sistemului si nivelul de profesionalism atins de componentele sistemului integrat de raspuns la urgente".

"Pe parcursul celor zece ani de activitate (au fost efectuate - n.r.) peste 24.000 de ore de zbor, efectuate cu elicopterele operate de MAI, si peste 12.000 de misiuni de salvare executate, la care se adauga tot ce s-a realizat in colaborare cu fortele aeriene romane din cadrul Ministerul Apararii Nationale", a spus acesta.

Au fost acordare medalii si secretarului de stat Raed Arafat, sefului IGSU, precum si reprezentantilor celor opt puncte aero-medicale de salvare din Mures, Bucuresti, Iasi, Arad-Timisoara, Craiova, Constanta, Galati si ai punctului de interventie aeriana de prim ajutor Tulcea.