Procurorii anticoruptie au descins, luni dimineata, la sediul Consiliului Judetean (CJ) Brasov, la domiciliul presedintelui CJ, Aristotel Cancescu (PNL), si la mai multe firme care ar fi castigat o serie de contracte din banii statului, transmite Digi24.

Aristotel CancescuFoto: PNL

In jurul pranzului, Aristotel Cancescu a fost adus la sediul DNA, pentru a fi audiat. "E vorba de raportul Curtii de conturi de acum doi ani si tocmai acum in campania am fost chemat aici", a comentat Cancescu, in fata ziaristilor, inainte de a intra in sediul DNA.

"Am pus la dispozitie toate documentele. Sunt doua contracte semnate inainte sa ocup acest post. Nu am nicio legatura cu ele", a spus la Digi24, vicepresedintele CJ Brasov, Mihai Pascu. El a adaugat ca stia de aceste contracte care au fost verificate si de Curtea de Conturi care a semnalat nereguli.

Anchetatorii au suspiciuni de coruptie, mai exact doua firme ar fi fost favorizare la licitatii si li s-a acordat ilegal pentru mai multe lucrari autorizate de Consiliul judetean Brasov.

Presedintele Consiliului Judetean, vicepresedintele, functionari ai CJ si mai multi oameni de afaceri vor fi dusi la audieri la sediul Directiei Anticoruptie Brasov.

Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, prejudiciul in acest dosar ar depasi 10 milioane de euro.

Aceleasi surse au precizat ca presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu, este acuzat ca ar controla intreaga activitate de atribuire a contractelor de achizitii publice unor 'firme de casa', de la care primea in schimb bani, sau ca platea lucrari neexecutate ori supraevaluate.

De asemenea, sursele sustin ca unul dintre contracte - pentru firma Gotic - a fost majorat cu peste 1000%.

Ulterior aparitiei primelor informatii, DNA a publicat un comunicat in care anunta ca se "efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie".

"In cursul diminetii de 06 octombrie 2014, ca urmare autorizarii de catre instanta competenta, sunt efectuate perchezitii domiciliare in 15 locatii situate in municipiul Brasov si localitati invecinate, din care doua la institutii publice de interes local, trei la sediile unor societati comerciale si zece la locuintele unor persoane fizice.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei", se mai arata in acest comunicat.

Firma deputatului PC Ion Diniţă, care are contracte cu CJ Braşov, vizată de ancheta DNA

Una dintre firmele vizate de ancheta DNA pentru contracte de achitiţii publice atribuite ilegal de Consiliul Judeţean Braşov este SC Gotic SRL, aparţinând deputatului PC Ion Diniţă şi care are o serie de contracte cu CJ Braşov şi cu primării din judeţ, afirmă surse judiciare, potrivit agentiei Mediafax.

Surse judiciare au declarat că ancheta procurorilor DNA vizează contracte de achiziţii publice atribuite ilegal de către Consiliul Judeţean, una dintre firmele beneficiare fiind SC Gotic SRL.

SC Gotic SRL îi are printre acţionari pe deputatul PC Ion Diniţă, lider al filialei judeţene Braşov a PC.

SC Gotic SA Braşov, înfiinţată în anul 1994, are ca obiect de activitate construcţii civile, lucrări de drumuri, reţele de apă şi canalizare, precum şi închirieri de utilaje.

Alături de deputatul Ion Diniţă, la Sc Gotic mai sunt acţionari şi Răzvan-Ioan Diniţă, în vârstă de 25 de ani, şi Valerica Diniţă. Împuternicit al firmei este Victor Bălăşoiu, conform datelor de la Registrul Comerţului.

Conform declaraţiei de interese depuse în 10 iunie 2014 de deputatul PC Ion Diniţă, SC Gotic SA a încheiat, începând cu 2007, o serie de contracte cu Consiliul Judeţean Braşov, precum şi cu primăriile mai multor oraşe şi comune din judeţ, precum şi cu Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov şi cu CNADNR, prin Direcţia Regională de Drumuri Braşov.

Astfel, firma a încheiat 13 contracte cu Consiliul Judeţean Braşov, începând cu 2007.

Valoarea totală a contractelor încheiate de SC Gotic cu CJ Braşov şi cu primării din mai multe localităţi, între care Făgăraş, Sighişoara, Râşnov, Rupea, Cristian, este de peste 112 milioane de lei.