Psihiatrii au dat in judecata psihologii

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 3 octombrie 2014, 15:34 Actualitate | Esenţial


Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie (ARPP) a dat in judecata Colegiul Psihologilor din Romania. Exista mai multe motive de nemultumire, legate de decizii luate de Colegiul Psihologic. Printre altele, ARPP cere anularea unei hotarari date Colegiu in septembrie anul trecut, care ca activitatile de consiliere psihologica, inclusiv consiliere logopedica, si de psihoterapie se evidentiaza in registre profesionale parafate de Colegiul Psihologilor din Romania.
Vezi in articol care sunt motivele care au dus la acest inedit proces.

Hotararea prevede si ca toate actele profesionale emise de psihologi - aviz psihologic, raport de evaluare psihologica, raport de expertiza psihologica - sa fie securizate prin timbre profesionale emise contra cost de Colegiul Psihologilor din Romania.

Ce prevede Hotararea nr 3/ septembrie 2013:
 • - Activitatile de consiliere psihologica, inclusiv consiliere logopedica, si de psihoterapie se evidentiaza numai prin inscriere in registrele profesionale.
 • - Actele profesionale emise de catre psihologi sunt inregistrate in registrele profesionale si se securizeaza prin aplicarea in mod obligatoriu a timbrelor profesionale.
 • - Prin acte profesionale se intelege toate actele emise de catre psiholog, ca rezultat al activitatii sale profesionale, in urmatoarele forme: aviz psihologic, raport de evaluare psihologica, raport de expertiza psihologica sau alte acte materiale prin care se emit concluziile evaluarilor psihologice.
 • - Actele profesionale prevazute la alin. (2) sunt valabile numai in conditii de securizare, respectiv prin lipirea unui timbru profesional, in partea dreapta a actului profesional emis, deasupra caruia se aplica in mod obligatoriu, prin imprimare, stampila formei independente de exercitare a profesiei.
 • - Timbrele profesionale se distribuie catre psihologi doar de catre Colegiu.
 • - Emiterea de catre psihologi a actelor profesionale fara aplicarea timbrelor profesionale, fara aplicarea parafei profesionale a psihologului examinator si fara aplicarea stampilei formei independente de exercitare a profesiei constituie abatere disciplinara.
Surse din cadrul Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie au declarat pentru HotNews.ro ca aceasta hotarare este nefavorabila pacientilor dar si psihologilor intrucat pacientii vor plati mai mult, deoarece timbrele profesionale costa, iar psihologii nu isi vor putea exercita profesia decat daca sunt afiliati Colegiului si folosesc timbre si registre de la ei.

"Litigiul dintre psihiatri si psihologi nu are precedent in Romania. Cele doua profesii au convietuit pana acum in buna pace. Tot ceea ce se intampla are loc pe fondul unei nemultumiri cronice a unei parti semnificative a psihologilor din Romania fata de conducerea forului care, teoretic, ii reprezinta. Deci nu sunt nemultumiti doar psihiatrii, ci si un procent semnificativ al psihologilor. Acum cateva zile, conducerii Colegiului Psihologilor i s-a cerut demisia de onoare de catre reprezentantii tuturor universitatilor de stat din marile centre universitare, reuniti in Consortiul Universitaria. In opinia mea, toate problemele, inclusiv cele privind actiunea in justitie a psihiatrilor sau demersul marilor universitati, se reduc la faptul ca o persoana juridica privata de interes public, Colegiul Psihologilor, are mecanisme de functionare si de conducere neclare, emite dispozitii confuze si incearca sa inlocuiasca sistemul universitar de formare cu structuri colaterale, nonuniversitare, care nu sunt validate de ministerele Sanatatii si Educatiei", a declarat, pentru HotNews.ro, dr. Camelia Popa, psiholog clinician.

Aceasta nu este prima hotarare emisa de Colegiu Psihologilor din Romania care a fost contestata in mediul profesional. Consortiul Universitaria contesta si o alta hotarare a Colegiului (Hotararea nr. 2/2014) care spune ca psihologii pot fi formati  "catre persoane juridice de drept public sau privat, fara scop patrimonial, avizati de catre Comitetul director", deci in mediul non-academic. In plus, mediul academic contesta si proiectul de hotarare privind aprobarea Standardelor generale de organizare a formarii profesionale pentru psihologii cu drept de libera practica care detaliaza Hotararea nr 2/2014.

Potrivit unui punct de vedere facut public de Consortiul Universitaria, cele doua documente sunt nocive din urmatoarele cauze:

a) deprofesionalizarea profesiei prin posibilitatea de a accede pana la treapta de psiholog principal pe rute de pregatire profesionala non-academice (cum este cazul scolilor complementare), ceea ce nu se intampla nicaieri in Europa sau alte state civilizate;

b) restrangerea artificiala a unor drepturi, inclusiv in cazul absolventilor unor forme de educatie complementara (master / scoala complementara), prin impunerea unor cursuri suplimentare de formare continua, cum ar fi cazul psihologilor clinicieni implicati in evaluarea psihologica in situatii de trauma (sic!) sau a psihologilor din domeniul muncii-organizationale implicati in examinarile din sfera sanatatii si securitatii in munca;

c) restrangerea artificiala a unor drepturi (etichetate drept competente) care afecteaza grav nivelul de trai al practicienilor din domeniu (de exemplu, psihologii clinicieni nu mai pot fi implicati in expertiza psihologica a partilor in procesul judiciar decat daca urmeaza o alta scoala complementara de doi ani de zile / master de specialitate);

d) introducerea de competente pentru o serie de specialitati noi, fara a exista o dezbatere publica in randul comunitatii psihologilor cu drept de libera practica si a institutiilor si organizatiilor vizate direct de aceste modificari, cu privire la oportunitatea acestor schimbari;

e) limitarea dreptului de exercitare a profesiei prin impunerea unor intervale de timp maximale pentru valabilitatea atestatelor de libera practica in regim autonom (de exemplu, un psiholog practicant autonom are un atestat valabil pentru o perioada de maximum cinci ani);

f) reavizarea tuturor furnizorilor de formare profesionala si a programelor de formare profesionala, cu impunerea unor criterii restrictive, irelevante si / sau discriminatorii, indeosebi pentru programele de formare academica (de exemplu, 50 de ore de practica individuala / cursant pentru asa-zisele programe de nivel II, respectiv de 80 de ore de practica individuala / cursant pentru asa-zisele programe de nivel III); un numar de maximum 35 de cursanti / formare; imposibilitatea de a dezvolta programe de formare complementara de nivel III in doua specialitati, in contextul in care cel putin 60% dintre disciplinele din planul de invatamant trebuie sa fie relevante pentru specialitatea pentru care se solicita avizul);

g) restrangerea duratei perioadei de valabilitate a avizului primit de un program de formare la numai trei ani.

Potrivit Consortiului Universitaria acestedecizii se vor reflecta printr-o serie de consecinte daunatoare profesiei, cum ar fi:
 • cresterea nivelului de taxe / biruri impuse psihologilor cu drept de libera practica de catre Colegiul Psihologilor din Romania
 • restrangerea veniturilor psihologilor cu drept de libera practica fara nici un temei empiric, dar cu un impact negativ asupra nivelului de trai al psihologilor
 • scaderea profesionalizarii psihologiei (Romania devenind singura tara din UE in care se poate ajunge la un nivel de psiholog principal ¬ cel mai inalt nivel de expertiza -, cu o ruta academica de numai trei ani de zile ¬ studiile de licenta).
Consortiul Universitaria cere suspendarea acestui document si demisia presedintelui CPR, prof.univ.dr. Mihai Anitei si a directorului general / juridic Stefan Laurentiu.

Anul trecut, presa a afirmat ca presedintele Colegiului Psihologilor din Romania, Mihai Anitei, a indatorat ilegal Colegiul la banci si a ipotecat abuziv sediul institutiei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

21099 vizualizari

 • +8 (10 voturi)    
  sigur ca da... (Vineri, 3 octombrie 2014, 15:46)

  liviu_ [utilizator]

  sunt 100% convins ca ii dau in judecata numai pentru ca le este mila de pacienti...
  faptul ca probabil ar pierde niste b ani din toata treaba asta nu are nimic de a face...

  "Consortiul Universitaria cere suspendarea acestui document si demisia ..." - mda asta apropos de interese ascunse...

  nimeni nu se apuca sa faca asa ceva fara sa aiba un interes direct...
  nu stiu cum este mai bine pentru noi, totusi sunt destul de sigur ca psihiatrii nu se oftica acum pentru binele nostru, ci pentru al lor.
  • +1 (3 voturi)    
   mda (Vineri, 3 octombrie 2014, 20:58)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   http://www.copsi.ro/comanda-timbre-profesionale/informatii-comanda-timbre-profesionale

   la "Câte timbre pot comanda într-o lună?"

   pretul unui timbru e de 0.5 lei...
   va dati seama la o ora de consiliere care e 80-100 lei de cate ori o sa se mareasca pretu la 0.5...

   pe bune credeam ca psihiatrii stiu sa minta mai frumos...
   probabil niste razboaie pe ciolan si nimic mai mult...
   in romania oamenii nu pricep ca fiecare e pe bucatica lui si nu trebuie sa faca de toate...

   in fine. fiecare crede ce vrea dar atat costa un timbru. sa zici ca o sa fie naspa pentru pacienti ca o sa creasca preturile e deja insulta la adresa inteligentei noastre
   • 0 (0 voturi)    
    „Războiul Timbrelor” continuă, dar... (Sâmbătă, 4 octombrie 2014, 21:25)

    Marius-ChristianBurcea [anonim] i-a raspuns lui liviu_

    Nu prețul timbrelor e problema, ci modul în care conducerea executivă a CPR înțelege să reglementeze profesia de psiholog. Principalele motive pentru care unii psihologi solicită demisiile președintelui și directorului general CPR sunt:
    1. Discriminarea in randul membrilor CPR , promovarea preferentiala a membrilor unor asociatii particulare sau in baza relatiilor personale.
    2.Lipsa de transparenta financiara si decizionala.
    3. Ineficienta in promovarea profesiei de psiholog.
    4.Abuzuri in functie repetate in perioada mandatelor actualului presedinte CPR.
 • +12 (12 voturi)    
  Deci (Vineri, 3 octombrie 2014, 15:59)

  pathfinder [utilizator]

  Am ras cu lacrimi.
  Cine da in judecata pe cine?!?
  Psihiatrii pe psihologi?!?
  Astia-s nebuni...

  :J
  • +1 (1 vot)    
   intr-un spital de nebuni (Duminică, 5 octombrie 2014, 16:54)

   federal [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

   erau cativa care strangeau pisicile si le puneau intr-un cos, cu care urcau in pod, si le aruncau pe o ferestruica.

   discutie intre doi doctori care se aflau afara si vedeau ce se intampla:
   - azi cred ca va ploua.
   - de ce?
   - zboara pisicile cam jos.
 • +9 (11 voturi)    
  Recapituland... (Vineri, 3 octombrie 2014, 16:08)

  justin puscasu [utilizator]

  Exista multe feluri de smecheri in Romania, dar parca nu mai sunt altii atat de smecheri, incat sa-si "traga" singuri dreptul de a impune taxe, de a emite timbre, de a stabili cine misca sau respira in domeniul lor de interes.
  Baietii astia de la Colegiul Psihologilor merita cu siguranta mai multa atentie, din partea presei, si chiar a Parchetului.
  • +1 (3 voturi)    
   sunt sigur... (Vineri, 3 octombrie 2014, 21:03)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui justin puscasu

   la cat costa un timbru d-ala (0.5 lei) o sa-si faca fiecare cel putin 3 vile...

   este ceva de control, dar in nici un caz de castig financiar. nu unul substantial cel putin.
   oricum nu au facut aia de la colegiu faza cu timbrele de capu lor si pe langa asta psihiatrii numai de interesu pacientilor nu-i doare. probabil pur si simplu decretu asta ii face sa nu mai aiba atat de mutle atributii pe psihiatrii (a se citi mai putini bani) si d-aia sunt crizati.
   sunt niste meserii destul de apropiate ca sa fie doar o coincidenta si ca sa fie ceva fara nici un interes


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by