Zece tineri au protestat, vineri, in fata Liceului Teologic Reformat din Cluj-Napoca, fata de prezenta, la inaugurarea noului sediu al insitutiei de invatamant, a premierului Ungariei, Viktor Orban, declarand ca acesta este "un dictator", transmite Mediafax.

Cei zece tineri au mers pe trotuarul din fata Liceului Teologic Reformat din Cluj-Napoca in momentul in care a ajuns acolo masina premierului Ungariei, Viktor Orban, afisand doua bannere, in limbile romana si maghiara, cu mesaje de cooperare multietnica.

Pe cele doua bannere scria: "Cooperare multietnica, nu tensiune interetnica" si "Autonomia societatii civile".

Alex Bogus, unul dintre cei zece tineri, a declarat ca gestul lor este unul de protest fata de prezenta la Cluj a lui Viktor Orban, pe care il considera un autocrat si un dictator.

"Suntem un grup de cetateni nemultumiti si ingrijorati. Inaugurarea liceului renovat din Cluj-Napoca este umbrita de prezenta lui Viktor Orban, un personaj autocrat si dictator. Directia pe care o ia Guvernul Orban este autoritara si dictatoriala si merge spre extrema dreapta. Vrem sa tragem un semnal de alarma aici, in Transilvania, unde traiesc romani si maghiari, care vor cooperare interetnica, si nu tensiuni", a spus Bogus.

Potrivit acestuia, printre cei zece tineri se afla romani, maghiari si francezi.

Tinerii au fost inconjurati de jandarmi si au ramas pe trotuarul din fata scolii.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, participa, vineri, la inaugurarea noii cladiri a Liceului Teologic Reformat din Cluj-Napoca, unde va functiona o scoala profesionala.

Potrivit reprezentantilor Episcopiei Reformate a Ardealului, noua cladire a Liceului Teologic Reformat, care dateaza din anul 1895, a fost renovata in totalitate cu sprijinul financiar al Guvernului Ungariei.

Joi seara, Orban a vizitat Facultatea de Stiinte si Arte a Universitatii private Sapientia, cu predare in limba maghiara, din Cluj-Napoca.

Premierul Ungariei trebuia sa participe, in octombrie 2013, la inaugurarea noului sediu al Facultatii de Stiinte si Arte a Universitatii Sapientia din Cluj-Napoca, investitie de circa cinci milioane de euro, suportata in majoritate de Guvernul de la Budapesta, dar nu a mai ajuns din cauza unei probleme de sanatate. La inaugurare a fost prezenta sotia sa, Levai Aniko.