Ziarista Emilia Sercan scrie, pe blogul ei, ca din analiza declaratiilor facute in fata procurorilor DNA se deduce ca printre martorii care au 'turnat' in dosarul licentelor Microsoft se numara Claudiu Florica, Doru Bostina, Dinu Pescariu si Eugen Bejinariu.

"De departe, cea mai spectaculoasa declaratie este cea a lui Eugen Bejinariu, care i-a turnat pe Mihai Tanasescu si Dan Nica", noteaza ziarista.

Iata mai jos cateva pasaje din articolul publicat pe Blog de Investigatii:

Prima informatie de la care pot fi identificati unii dintre cei care au dat declaratii la DNA in dosarul ¬Microsoft¬, care au dus la punerea sub acuzare a noua fosi ministri, este urmatoarea:

"Astfel, din contul Fujitsu Siemens Computers a fost platita in contul firmei Profinet, suma de circa 20.000.000 USD. Din contul firmei Profinet, pe care erau imputerniciti Stan Dragos Serban, Thomas Heinstchel si Dinu Pescariu, au fost efectuate plati catre Slytherin Marketing Ltd, iar de aici catre urmatoarele firme/persoane...." (pg. 16)

Primul martor identificat: Dragos Serban Stan

Declaratia lui Dragos Serban Stan

"Mai intai am infiintat societatea Profinet Aktiengesselschaft (domiciliu fiscal in Liechtenstein) in care eram asociati eu (n.m. - Dragos Serban Stan), Dinu Pescariu si Thomas Heinschel, societate care urma sa primeasca in baza unui contract de Asistenta Tehnica si Consultanta (negociat cu conducerea FSC Austria si aprobat de FSC Austria si FSC Germania) sumele de bani de la Fujitsu Siemens Austria, care la randul ei primea sumele de bani de la Guvernul Romaniei. Dinu Pescariu a fost cooptat in Profinet la sugestia lui Khalil, omul prin care se pastra legatura cu Nicolae Dumitru (¬) probabil pentru a garanta plata sumelor de bani catre acestia iar Thomas Heinstchel a fost cooptat ca urmare a bunelor relatii pe care le avea in lumea bancherilor din Elvetia cat si cu Fujitsu Austria." (pg. 17)

(...)

Al patrulea martor identificat: Eugen Bejinariu

Declaratia lui Eugen Bejinariu

"Personal nu am fost implicat in nici un fel in procesul de negociere sau pregatire a documentatiei referitoare la procedura de achizitie. In mod concret pot sa declar ca in saptamana urmatoare numirii mele in functie s-a prezentat la mine la birou domnul Nica si m-a informat ca anterior numirii mele fusesera demarate procedurile de achizitionare a unor licente Microsoft si se luase hotararea ca respectivul contract sa fie semnat la SGG. Probabil pentru a fi mai convingator la doua trei zile a revenit la mine la birou impreuna cu predecesorul meu in functie, domnul Serban Mihailescu care a confirmat cele anterior spuse de Nica.

Cred ca domnul Serban Mihailescu mi-a spus ca din partea SGG s-a ocupat domnul secretar de stat Ion Moraru (in prezent secretar general al guvernului, n.r.), desemnat de mine prin dispozitie verbala intrucat si inainte de numirea mea se ocupase de aceasta problema impreuna cu domnul Teodorescu si alte persoane din cadrul SGG despre care nu avea cunostinta. Conform Regulamentului de Functionare si Organizare toate documentele care imi parveneau la semnat cu exceptia OP-urilor care aveau viza directorului economic si a intampinarilor formulate in instanta, purtau obligatoriu si fara exceptie secretarului de stat Ion Moraru.

Domnul Ion Moraru a corespondat direct cu reprezentantii celorlalte ministere implicate in aceste proceduri (din informatiile pe care le detin cu doamna Adriana Ticau de la MCTI si domnul Enache Jiru de la MFP) si a participat la repetate intalniri cu acestia. Am aflat recent de la fostii subordonati dispusi sa depuna marturie in prezenta cauza despre faptul ca mult anterior numirii mele la SGG domnul Moraru Ion participase repetat la intalniri cu reprezentanti ai companiei Fujitsu Siemens Computers Romania si Microsoft, in sediul Guvernului.

Precizez ca niciodata nu mi s-a comunicat de catre functionarii SGG si nici de catre colegii ministri ca ar exista impedimente de natura tehnica sau legala in ceea ce priveste procedura de negociere si incheiere a contractului. Mai mult decat atat intreg contractul cu toate detaliile lui tehnice a fost aprobat ca atare in sedinta de Guvern. In ultimii ani, in cursul unor discutii informale ca Mihai Tanasescu si Dan Nica ar fi primit sume de bani sub forma de comisioane aferente acestui contract. Coreland comportamentul lor din perioada premergatoare contractului cu insistenta de a aduce acest subiect pe agenda sedintelor de Guvern si graba de a finaliza acest contract, precum si cu informatiile pe care le-am obtinut ulterior, pot sa ma gandesc ca persoanele mai sus mentionate au obtinut foloase in urma semnarii contractului.

Totodata din informatiile aflate in ultimii ani, precum si din informatiile publice, am convingerea ca sume de bani din acest contract au ajuns si la angajatii Fujitsu Siemens Computers."

Citeste articolul integral pe Blog de Investigatii