Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, in varsta de 90 de ani, a murit, duminica noapte, la resedinta mitropolitana, trupul neinsufletit al acestuia urmand sa fie depus la Catedrala Mitropolitana din Timisoara, anunta Mediafax, citandu-l pe purtatorul de cuvant al Mitropoliei Banatului, preotul Lucian Florea. EVZ aminteste ca Nicolae Corneanu a recunoscut colaborarea cu fosta Securitate in perioada 1950-1988. De asemenea, mitropolitul Banatului a fost membru al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste, care a alcatuit asa-numitul "raport Tismaneanu".Nicolae Corneanu era si cel mai longeviv mitropolit al ortodoxiei din intreaga lume: el ocupa functia de 52 de ani si urma sa implineasca in curand 91 de ani.

IPS Nicolae Corneanu, mitropolitul BanatuluiFoto: AGERPRES

"Cu regret si durere in suflet, anuntam decesul IPS Nicolae, in aceasta seara, in jurul orei 23.00. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace", a spus Lucian Florea.

Trupul neinsufletit al lui IPS Nicolae Corneanu va fi depus la Catedrala Mitropolitana din Timisoara, unde credinciosii ii vor putea aduce un ultim omagiu.

In urma cu aproximativ doua saptamani, Nicolae Corneanu fusese internat la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara, dupa ce a acuzat o stare de rau, el fiind transportat cu ambulanta la spital. Cateva zile mai tarziu, starea de sanatate a acestuia s-a imbunatatit, astfel ca, la dorinta sa, a fost externat, reintorcandu-se la resedinta mitropolitana unde urma sa fie consultat zilnic de medici.

Si in luna iulie, mitropolitul Banatului a fost internat la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara, in urma unei hipoglicemii facute pe fondul unei raceli acute, el avand si probleme cardiace si fiind bolnav de diabet de mai multi ani.