Primarii primesc de alegeri, la a doua rectificare bugetara din 2014, peste 1,16 miliarde lei, prin suplimentarea sumelor defalcate din TVA, la care se adauga inca 1 miliard lei (prin PNDL) si circa 100 de milioane lei pentru investitii in camine culturale si sali de sport, prin taierea cofinantarii fondurilor UE, anunta Mediafax. Sumele alocate prin proiectul de rectificare bugetara sunt cu mult peste cele prevazute la rectificarile din 2013, cand Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a primit circa 600 de milioane lei la prima rectificare, dar a pierdut peste 300 de milioane lei la a doua rectificare.

De asemenea, anul trecut, autoritatile locale au primit sume derizorii la rectificare, in principal pentru plata sumelor alocate persoanelor cu handicap. Sume suplimentare au mai fost prevazute din fondul de rezerva la dispozitia Guvernului, pentru echilibrare si pentru plata unor arierate, pentru a raspunde condisionalitatilor din acordul cu FMI.

Alesii locali au mai beneficiat de sume suplimentare de circa 1 miliard de lei, tot din alocari in plus din cotele defalcate de TVA, doar in 2012, inainte de alegerile legislative.

Prin a doua rectificare bugetara din acest an, din suma totala de 1,16 miliarde lei pe care primariile o vor incasa prin suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugata catre bugetele locale in ultimele trei luni, 50,6 milioane lei sunt alocate pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judetelor, 194,5 milioane lei sunt pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor si municipiului Bucuresti, 542 milioane lei sunt distribuite ca urmare a "solicitarilor unitatilor administrativ-teritoriale si a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice", iar 380 milioane lei sunt pentru "echilibrarea bugetelor locale", conform proiectului de rectificare.

Suplimentarea de fonduri este argumentata, in document, prin necesitatea asigurarii fondurilor necesare desfasurarii normale a activitatii unitatilor administrativ-teritoriale pana la finele anului.

In ceea ce priveste bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, condus de Liviu Dragnea, acesta creste, per sold, cu 575,2 milioane lei. Principalele influente se regasesc insa la Programul National de Dezvoltare Locala, prin care sunt finantate proiectele autoritatilor locale, cu o alocare suplimentara de peste un miliard de lei, la Programul national de constructii de interes public sau social derulat prin Compania Nationala de Investitii cu un plus de 83,6 milioane lei, si la achitarea primei de stat pentru economisire in domeniul locativ restanta aferenta depunerilor de anul trecut, cu 182,3 milioane lei.

Diminuari de sume sunt efectuate in schimb la cofinantarea programelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare, cu un minus de 950 milioane lei.

Astfel, cheltuielile directe ale MDRAP cresc cu peste 1,5 miliarde lei, la care se adauga fonduri directe catre autoritatile locale de 1,16 miliarde de lei.

In totalul cheltuielilor bugetului de stat, transferurile intre unitati ale administratiei publice se majoreaza cu 2,4 miliarde lei, iar suma alocata proiectelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare se diminueaza cu 3,9 miliarde lei.

Si cheltuielile aferente programelor cu finantare rambursabila scad cu 404,7 milioane lei.