Ministrul Sanatatii Nicolae Banicioiu a anuntat sambata ca MS este aproape de finalizarea a sase noi maternitati, doua dintre ele urmand sa fie deschise in luna octombrie, in Capitala, fiind astfel rezolvata problema privind lipsa locurilor la Terapia Intensiva pentru nou-nascuti, transmite Mediafax.

MaternitateFoto: Agerpres

"Avem problema lipsei de locuri la Terapia Intensiva pentru nou-nascuti, dar niciodata nu ne-am pus problema ca acest fapt nu se poate rezolva decat temporar sau prin solutii de moment, ci prin solutii permanente, care inseamna finalizarea construirii de maternitati", a spus ministrul Sanatatii, la lansarea primului program de e-learning pe teme de infertilitate.

Nicolae Banicioiu a adaugat ca odata cu finalizarea celor sase maternitati, se va reusi deservirea la nivel normal "a tot ceea ce trebuie pe partea de nou-nascuti in Romania".

Ministru a precizat ca primele finalizate vor fi Maternitatea Pantelimon si cea de la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti. Despre Maternitatea Pantelimon, Banicioiu a aratat ca a fost inceputa in 2005, iar cand el a preluat Ministerul Sanatatii, unitatea sanitara era finalizata aproximativ 15 la suta.

"Va pot spune acum ca speram sa o putem inaugura in 30 octombrie. Deci iata ca, atunci cand exista dorinta si implicare din partea managementului institutiei, lucrurile pot fi posibile", a mai spus ministrul.

Banicioiu a precizat ca a discutat cu ministrul Sanatatii din Grecia, Makis Voridis, prezent la lansarea programului din Romania, despre noile terapii si protocoale terapeutice pe care UE se pregateste sa le adopte.

"Dorinta noastra este sa asiguram romanilor tot ceea ce este asigurat in celelalte tari din UE. Terapii noi si acces rapid la acestea, de aceea ne-am unit eforturile cu ei (Ministerul Sanatatii din Grecia, n.r.)", a aratat Banicioiu.