Comisia Europeana a luat doua noi masuri de restrictionare a folosirii conservantilor in podusele cosmetice, fiind vizati 2 conservanti din categoria parabenilor (propilparabenul si butilparabenul), precum si amestecul de metilcloroizotiazolinona (si) metilizotiazolinona (MCI/MI), se arata intr-un comunicat de presa transmis de Reprezentanta din Romania a CE. Astfel, in timp ce Comisia limiteaza concentratia maxima a doi conservanti din categoria parabenilor, interzice amestecul celorlalte doua substante in produse fara clatire cum sunt cremele de corp.

Decizia Comisiei vine in urma unei evaluari efectuate de Comitetul Stiintific Independent pentru Siguranta Consumatorilor (CSSC), un organism consultativ care realizeaza o evaluare atenta a riscurilor pe care le prezinta substantele inainte de a recomanda restrictionarea sau interzicerea acestora.

Prin adoptarea acestor masuri, Comisia limiteaza concentratia maxima a doi conservanti, propilparabenul si butilparabenul, de la limita permisa in prezent de 0,4% atunci cand sunt utilizati separat si de 0,8% in cazul amestecurilor cu alti esteri la 0,14 % in cazul in care sunt utilizati separat sau impreuna. Substantele sunt interzise in produsele folosite fara clatire destinate zonei corpului acoperite de scutec la copiii mici, cu varsta sub trei ani, deoarece, din cauza pielii iritate si a ocluziei deja existente, patrunderea in piele poate fi mai mare decat in cazul pielii intacte. Noile norme se vor aplica pentru produsele puse in vanzare dupa 16 aprilie 2015.

In al doilea rand, Comisia interzice amestecul de metilcloroizotiazolinona (si) metilizotiazolinona (MCI/MI) din produse fara clatire cum sunt cremele de corp. Masura urmareste sa reduca riscul de alergii cutanate si aparitia acestora. Conservantul poate fi in continuare utilizat in produsele care se indeparteaza prin clatire, de exemplu in sampoane si geluri de dus, in concentratie maxima de 0,0015 % de amestec in raport de 3:1 de MCI/MI. Masura se va aplica pentru produsele introduse pe piata dupa 16 iulie 2015.

Context

Conservantii sunt importanti in produsele cosmetice intrucat protejeaza consumatorii impotriva agentilor patogeni nocivi care altfel ar invada cremele si produsele pe care le folosesc zilnic oamenii. In lipsa conservantilor, toate produsele cosmetice ar avea un termen de valabilitate foarte scurt si majoritatea ar trebui pastrate la frigider.

Grupa de produse chimice cunoscute sub numele de parabeni reprezinta o parte importanta a conservantilor care ar putea fi utilizati in produsele cosmetice. Pe langa propilparaben si butilparaben, alti parabeni, precum metilparabenul si etilparabenul, sunt siguri, astfel cum a confirmat in repetate randuri Comitetul stiintific pentru siguranta consumatorilor (CSSC). Acestia sunt totodata si unii dintre cei mai eficienti conservanti.

La inceputul acestui an, Comisia a interzis utilizarea altor cinci parabeni in produsele cosmetice - izopropilparaben, izobutilparaben, fenilparaben, benzilparaben si pentilparaben - pentru ca lipseau datele necesare pentru reevaluare. Produsele introduse pe piata dupa 30 octombrie 2014 vor trebui sa nu contina aceste substante.

Produsele cosmetice sunt reglementate la nivel european prin Regulamentul (CE) nr. 1223/2009 pentru a se garanta siguranta consumatorilor si integritatea pietei interne. Indiferent de procesele de productie sau de canalele de distributie, produsele cosmetice introduse pe piata UE trebuie sa fie sigure. Producatorul este responsabil pentru siguranta produselor si trebuie sa se asigure ca acestea sunt supuse, inainte de a fi introduse pe piata, unei evaluari stiintifice de specialitate vizand siguranta.