Ministerul Afacerilor Externe (MAE) apreciaza sprijinul acordat procesului electoral din Romania de catre congresmanul american Christopher Smith si ii ofera acestuia detalii pentru "o intelegere cat mai exacta" a OUG 45, dupa ce, intr-o scrisoare adresata premierului Victor Ponta, republicanul si-a exprimat ingrijorarea fata de schimbarea legii electorale, transmite Mediafax.

"Apreciem atentia acordata constant de congressman-ul Christopher Smith evolutiilor democratice din Romania si sprijinului acordat procesului electoral menit sa conduca la alegerea unui nou presedinte", precizeaza, joi, MAE, in urma scrisorii trimise de republicanul Christopher Smith premierului Victor Ponta.

Ministerul de Externe il asigura pe oficialul american de atasamentul Guvernului roman fata de valorile si principiile democratiei.

"Intelegand ingrijorarea exprimata de domnia sa privind ultimele modificari ale legislatiei electorale din Romania prin Ordonanta de Urgenta nr. 45 pe 2014, apreciem ca ar fi util sa oferim domnului congressman o serie de detalii si informatii pentru a facilita o cat mai exacta intelegere a acestei noi reglementari electorale, care vizeaza asigurarea unui cadru legislativ menit sa asigure organizarea si desfasurarea unor alegeri libere si corecte", se arata in precizarile MAE.

Astfel, Ministerul ii transmise acestuia ca Guvernul Ponta a fost si este deschis dialogului cu opozitia si ca "a redus semnificativ numarul ordonantelor de urgenta, oferind Parlamentului rolul firesc in procesul de legiferare".

MAE explica faptul ca necesitatea modificarilor din OUG 45 a fost determinata de experienta alegerilor precedente, care au aratat ca sunt "necesare unele ajustari ale cadrului legal privind alegerile prezidentiale din Romania".

Ministerul sustine ca Guvernul a fost nevoit sa faca schimbarile prin ordonanta de urgenta, pentru a asigura intrarea in vigoare la timp a noilor reglementari. Totodata, MAE spune ca nu este prima data cand cadrul legal electoral este modificat prin ordonanta de urgenta, dand ca exemplu modificarea legislatiei electorale in 2006. In plus, OUG 45 a fost declarata constitutionala de catre Curtea Constitutionala, pe 16 septembrie.

De asemenea, MAE atrage atentia ca OUG nu a fost adoptata in timpul campaniei electorale, asa cum precizeaza Smith in scrisoare.

Congresmanul american Cristopher Smith i-a adresat o scrisoare premierului Victor Ponta, exprimandu-si ingrijorarea fata de modificarea legii electorale in perioada campaniei electorale si prin ordonanta de urgenta si spunand ca aceasta genereaza dubii privind motivatia si momentul ales.

In scrisoarea trimisa premierului la sfarsitul saptamanii trecute, Smith, membru al Comisiei de afaceri externe, afirma ca aceste masuri pot avea consecinte asupra colaborarii politice interne dupa scrutin.

"Modificarea procedurilor pe durata unei campanii electorale nu poate face decat sa starneasca dubii in legatura cu momentul si motivatia unei asemenea actiuni si poate avea consecinte asupre cooperarii politice si bunei guvernari dupa alegeri. Sunt ingrijorat ca, daca vor fi aplicate, aceste modificari electorale vor afecta capacitatea celui care castiga alegerile de a lasa in urma divergentele de campanie si de a-i indruma pe romani sa se concentreze asupra problemelor si provocarilor reale pe care dumneavoastra impreuna cu noi trebuie sa le abordam", scrie Christopher Smith.

Christopher Smith i-a solicitat lui Ponta ca, pentru a intari respectul fata de democratie, legislatia electorala sa urmeze cursul firesc, al dezbaterii in Parlament si nu pe cel al adoptarii prin ordonanta. In opinia congresmanului american, modificarea legilor electorale se realizeaza cel mai bine pe baza spijinului intregului spectru politic.

El isi incepe scrisoarea exprimandu-si aprecierea pentru atasamentul pe care Romania il manifesta fata de valorile si principiile libertatii si democratiei in intreaga lume si fata de faptul ca SUA si Romania au fost solidare in cazul incalcarii de catre Rusia a principiilor si angajamentelor OSCE prin anexarea ilegala a Crimeei si prin amestecul in problemele interne ale Ucrainei.

"Va multumesc pentru ca va faceti timp pentru a lua act de ingrijorarile exprimate in legatura cu modificarile propuse la legislatia electorala din Romania si astept continuarea stransei cooperari dintre SUA si Romania bazata pe valorile comune, inclusiv respectul fata de procesele democratice si de alegeri libere si corecte", scrie congresmanul american.

Republicanul Christopher Smith este membru al Camerei Reprezentantilor din 1980, fiind la al 17-lea mandat. El activeaza in Comisia pentru afaceri externe. La inceputul anilor 2000, Smith a avut mai multe luari de pozitie cu privire la libertatea de exprimare in Romania, politicile referitoare la romi si a cerut pedepse severe pentru traficantii de fiinte umane. Tot el este cel care in 2000 aprecia ca o eventuala revenire la putere a lui Ion Iliescu ar putea readuce in actualitate problema coruptiei, ceea ce i-a adus critici din partea PDSR si acuzatia ca l-ar fi calomniat pe fostul sef al statului. In 1995, Smith, la acea vreme co-presedinte al Comisiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (CSCE) a Congresului SUA, a declarat ca se va opune acordarii cu regim permanent a Clauzei natiunii celei mai favorizate pentru Romania ba, mai mult, va milita pentru retragerea acesteia.

Premierul Ponta se afla in SUA, in perioada 23-25 septembrie, cu ocazia celei de a 69-a sesiuni a Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), prilej cu care se va intalni cu reprezentanti ai comunitatii romanesti si directori ai companiilor americane.

Guvernul a modificat prin OUG 45 Legea pentru alegerea presedintelui Romaniei, cea mai controversata prevedere fiind aceea potrivit careia sectiile de votare speciale sunt desfiintate, dreptul de vot putand fi exercitat la orice sectie de votare, in cazul alegatorilor care in ziua votarii se afla in alta comuna, in alt oras sau municipiu decat cel de domiciliu.

O alta modificare vizeaza instituirea unor reglementari exprese in ceea ce priveste exercitarea dreptului de vot, prin intermediul urnei speciale, in cazul persoanelor cu drept de vot aflate in penitenciare, respectiv a persoanelor cu drept de vot internate in spitale, in sensul ca cererile de votare prin intermediul urnei speciale pot fi depuse la mai multe sectii de votare din proximitatea penitenciarelor, respectiv a spitalelor, stabilite prin decizie a biroului electoral judetean sau a biroului electoral al sectorului municipiului Bucuresti.