Universitatile din marile centre universitare din tara ofera studentilor zeci de mii de locuri de cazare, la preturi incepand de la 50 de lei pe luna in Timisoara si de la aproximativ 100 de lei pe luna in celelalte orase din tara, potrivit unei sinteze realizate de agentia Mediafax.

BRASOV: Peste 4.200 de locuri in caminele studentesti, la preturi intre 170 si 270 lei pe luna

Studentii de la Universitatea Transilvania din Brasov au la dispozitie peste 4.200 de locuri de cazare in cele 13 camine studentesti, pretul mediu pentru un loc bugetat fiind de 170 de lei pe luna, cu aproximativ 12 la suta mai mare fata de anul trecut.

Potrivit prorectorului Universitatii Transilvania din Brasov, Daniel Munteanu, unitatea de invatamant superior pune la dispozitia studentilor 4.234 de locuri in cele 13 camine din cele doua campusuri studentesti -Memorandului si Colina-, fiind astfel acoperite circa 90 la suta din cererile de cazare.

La Universitatea Transilvania vor studia peste 20.000 de studenti, aproximativ 6.500 dintre acestia fiind din afara judetului. O parte dintre cei care vin din afara judetului nu indeplinesc conditiile pentru a primi un loc in camin, iar altii prefera sa stea in chirie, astfel ca aproximativ 5.000 de studenti depun, de obicei, cereri de cazare.

"Aparent, cele 4.234 de locuri de cazare ar fi insuficiente, dar din experienta anilor trecuti, dupa primele doua etape de cazari si prin transferul locurilor ramase disponibile la unele camine, reusim sa acoperim cam 90 la suta din cereri. Eu zic ca nu vor fi probleme", a declarat Daniel Munteanu.

In ceea ce priveste preturile pentru cazare, acestea au crescut in medie cu 12 la suta pentru studentii la locurile bugetate, pretul mediu fiind de 170 de lei pe luna, si cu 22 la suta pentru studentii la locurile cu plata, respectiv 270 de lei pe luna, potrivit sursei citate.

"Din cauza cresterii cheltuielilor am fost nevoiti sa operam o majorare a tarifelor de cazare pentru studenti. Preturile difera de la un camin la altul, in functie de conditii si dotari, cu circa 5 lei", a mai spus prorectorul universitatii brasovene.

Exista si studenti care beneficiaza de reduceri sau scutiri de la plata cazarii sau a mesei de la cantina, cum este cazul unui grup de studenti de la Inginerie care se ocupa benevol de mentenanta tuturor calculatoarelor din facultati sau studenti care ajuta la cantina studenteasca.

Potrivit prorectorului universitatii, unitatea de invatamant a stabilit criterii clare pentru cazarea studentilor in camine. Astfel, studentii nu vor avea voie sa aiba mai mult de trei restante in prima sesiune a anului universitar, iar domiciliul stabil al acestora sa fie la o distanta mai mare de 30 de kilometri de Brasov.

Priam etapa de repartizare a locurilor de cazare va avea loc sambata si duminica pentru studentii din anul I, masteranzi si doctoranzi, iar in perioada 29-30 septembrie este programata cazarea studentilor din ceilalti ani.

In 2 octombrie, conducerile faultatilor vor face o analiza a locurilor ramase libere si vor organiza o noua repartizare, care se va desfasura in perioada 3-4 octombrie.

Inainte de inceperea noului an universitar, s-au facut investitii de circa 150.000 de euro pentru igienizari, modernizari ale intrarilor in camine, reparatii si reamenajari ale unor camere, dezinsectie si deratizare. In plus, urmeaza ca in perioada urmatoare sa fie facuta o lucrare mai ampla la una din centralele care alimenteaza o parte din camine, investitie care se ridica la circa 100.000 de euro. Toate investitiile au fost realizate din fondurile universitatii.

Odata cu venirea studentilor, chiriiile cresc cu 15-30%. Oferta include si minicamine private amenajate in vile, unde o camera costa intre 350 si 550 de lei. La Brasov, studentii care nu gasesc un loc in caminele facultatilor pot opta pentru minicamine private, amenajate in vile, unde preturile pentru un loc incep de la 350 de lei si ajung la 550 de lei, cu toate utilitatile incluse.

Astfel, un brasovean si-a construit in urma cu trei ani inca un etaj la vila sa din cartierul Florilor, amenajandu-l in regim de camin studentesc, cu cinci camere mobilate, cu dus propriu si bucatarie comuna, utilata. Chiria este de 350 de lei pe luna de persoana, in acest tarif fiind incluse costurile energiei termice, internet si cablu TV, studentii urmand sa plateasca o parte din factura la energia electrica, in functie de consum. Barbatul spune ca in prezent mai are libera o singura camera, insa este convins ca si aceasta va fi ocupata in scurt timp. El isi face publicitate in principal prin cunoscuti.

Studentii care invata la Brasov pot alege si varianta inchirierii unei garsoniere sau a unui apartament de bloc.

Diferenta intre chiria pentru o garsoniera si cea pentru un apartament cu doua camere este mica. Astfel, preturile pentru o garsoniera incep de la 120 de euro pe luna si pot ajunge la 300 de euro in locuinte de lux, aflate in zone centrale, iar pentru doua camere chiria variaza intre 150 de euro pe luna, in cartierul Florilor, de exemplu, si 300 de euro in centrul istoric.

Apartamentele cu trei camere sunt inchiriate la preturi cuprinse intre 230 si 300 de euro, in functie de zona si dotari.

Totusi, o problema a studentilor care vor sa locuiasca intr-un apartament este aceea ca multi proprietari nu primesc studenti de teama ca acestia fie nu au bani sa plateasca lunar chiria sau cheltuielile curente, fie nu intretin locuinta si mobilierul.

CLUJ: Aproximativ 12.000 de locuri in camine oferite studentilor, unele in conditii "ca acasa"

Universitatile de stat din Cluj-Napoca pun la dispozitia studentilor aproximativ 12.000 de locuri de cazare in camine, in camere cu doua sau mai multe locuri, dar si in apartamente in care conditiile sunt "ca acasa", tarifele lunare situandu-se intre 100 si 280 de lei, la fel ca anul trecut.

Universitatea "Babes-Bolyai" (UBB), cea mai mare institutie de invatamant superior din Cluj-Napoca, ofera 5.204 locuri de cazare in 17 camine, cazarile incepand vineri dimineata pentru studentii de anul I.

In caminul A2, din complexul studentesc Hasdeu, studentii au la dispozitie camere cu doua paturi, cu baie si bucatarie inclusa, cele de la etaj avand si balcon.

"Camerele au acces la internet. Pe fiecare etaj exista un oficiu, cu mobilier de bucatarie, aragaz", a declarat administratorul caminului.

In alte camine ale UBB, camerele sunt cu doua pana la cinci paturi, toate beneficiind de sali de lectura si internet gratuit.

Tarifele pentru anul universitar 2014 - 2015 au ramas nemodificate fata de cele de anul trecut si sunt cuprinse intre 100 de lei pe luna in camera cu cinci paturi cu baie comuna pe palier si 250 de lei pe luna in camera cu doua paturi, cu baie si bucatarie.

UBB are inscrisi circa 40.000 de studenti.

Universitatea Tehnica Cluj-Napoca (UTCN) dispune de 4.808 locuri de cazare in sapte camine in campusurile din Observator si Marasti.

"Punem la dispozitie camere cu doua sau patru locuri, cu baie proprie in fiecare camera, cu oficii pe fiecare palier dotate cu plite electrice, masini de spalat pe fiecare palier. De asemenea, exista sali de lectura pe fiecare palier, si acces gratuit la internet. Caminele au un sistem de paza privat, cu supraveghere video", au declarat reprezentantii universitatii.

Cazarea in caminele UTCN este cuprinsa intre 110 si 155 de lei, in functie de camere, tot la nivelul anului trecut.

UTCN are inscrisi circa 20.000 de studenti, din care 9.000 sunt din afara Clujului.

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV), unde invata circa 6.000 de studenti, pune la dispozitia studentilor 1.338 locuri de cazare in cinci camine, cu acces gratuit la internet si televiziune prin cablu.

Constantin Bordea, reprezentant al universitatii, a mentionat ca studentii care se cazeaza in caminele institutiei au si parcari gratuite.

"Caminul 8 din Hasdeu, de exemplu, are 394 de locuri, sunt camere cu cate doua paturi cu baie inclusa, iar oficiile de pe fiecare palier sunt dotate cu frigider, aragaz cu hota, masa de transat carne si de servit. In caminul Agronomia II, de pe str. Motilor, avem apartamente cu doua camere, cu baie si bucatarie inclusa, cu toate facilitatile moderne, exact ca acasa", a spus Bordea.

Tarifele au ramas aceleasi ca si anul trecut si sunt cuprinse intre 105 lei si 195 de lei.

Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF), unde sunt inscrisi peste 6.200 de studenti, ofera 550 de locuri de cazare in sase camine studentesti din complexurile Hasdeu si Observator, in camere cu doua pana la patru paturi.

Tarifele sunt cuprinse intre 130 de lei in camera cu patru paturi si baie pe hol si 280 de lei in camere cu doua paturi, cu baie si bucatarie incluse, la fel ca anul trecut.

Universitatea de Arte si Design (UAD), unde invata circa 1.000 de studenti, ofera cele mai putine locuri de cazare dintre universitatile clujene - 75 - in doua camine, pe str. Albac si Al. Vaida - Voevod, tarifele fiind cuprinse intre 120 si 170 de lei.

"Sunt camere cu doua locuri, unele cu baie comuna si oficiu pe palier, dar sunt si camere cu baie inclusa. Sunt camine cu wi-fi", au afirmat reprezentantii universitatii.

Studentii care nu prind locuri in caminele puse la dispozitie de universitati se pot caza in camine private, care au tarife mai scumpe. De asemenea, cei care nu doresc sa locuiasca in camine, pot opta si pentru inchirierea unor garsoniere sau apartamente.

Chiriile inaintea inceperii anului universitar s-au majorat la Cluj-Napoca cu 15 la suta fata de lunile iulie - august, indiferent de zona, dar studentii care prefera aceasta varianta dispun de o mai mare intimitate.

Chiria unui apartament cu doua camere este de la 330 de euro, iar in cazul unui apartament cu trei camere ajunge la 400 de euro. O garsoniera se inchiriaza cu circa 180 - 200 de euro.

Pe de alta parte, sunt si cazuri in care studentii cauta apartamente cu patru camere unde, pentru o camera, chiria poate ajunge la 100 - 120 de euro.

"Daca se grupeaza patru studenti, fete sau baieti, pot inchiria un apartament cu patru camere cu preturi cuprinse intre 400 - 450 de euro in cartierele Manastur sau Zorilor si fiecare va avea o camera proprie la dispozitie. E cea mai ieftina varianta. Sunt si apartamente de lux, care ajung si la 1.000 de euro, dar pentru studentii pretentiosi", a declarat un agent imobiliar.

In caminul studentesc privat "Enjoy", situat in cartierul Gheorgheni, tarifele au ramas neschimbate fata de anul 2013, fiind cuprinse intre 270 de lei si 390 de lei.

"Cele 48 de camere cu doua pana la patru paturi au toate dotarile necesare, apa calda si termoficare, grup sanitar, oficii pentru servirea mesei complet dotate, cablu TV, internet, serviciu de paza, serviciu de curatenie", se arata pe site-ul caminului.

SUCEAVA: Locurile in camine, insuficiente, desi numarul cererilor de cazare a scazut

Doar jumatate din numarul cererilor de cazare in camine la Universitatea "Stefan cel Mare" pot fi onorate, chiar daca numarul solicitarilor depuse in noul an universitar a scazut fata de anul precedent, tarifele de cazare ramanand la acelasi nivel.

Prorectorul Universitatii "Stefan cel Mare" Suceava, prof.univ.dr. Stefan Purici, a declarat, joi, ca numarul studentilor inmatriculati in anul I este mai mic decat cel inregistrat in anul universitar precedent, precizand ca aceasta scadere se inscrie in tendinta generala inregistrata la nivel national.

Purici a aratat ca, potrivit unui raport al MEN, din anul universitar 2007-2008 numarul total al studentilor din invatamantul superior din tara s-a redus la aproape jumatate, precizand ca la universitatea suceveana erau inmatriculati in total aproximativ 11.000 de studenti in anul 2008, iar numarul acestora a ajuns acum la aproximativ 9.000 de studenti.

El a spus ca Universitatea "Stefan cel Mare" Suceava dispune de 1.100 de locuri de cazare in spatiile proprii, iar alte 200 de locuri sunt asigurate in camine ale institutiilor de invatamant preuniversitar sucevene in baza parteneriatelor incheiate de universitate cu unitatile liceale din municipiul Suceava.

Prorectorul Universitatii sucevene a precizat ca numarul cererilor de cazare a scazut, in acest an fiind inregistrate 2.000 de astfel de cereri, fata de 2.800 inregistrate anul trecut.

Purici a mai spus ca in acest an capacitatea de cazare din campusul universitar a crescut usor prin transformarea corpului de cladire N al universitatii in camin, suplimentandu-se astfel spatiul de cazare cu 40 de locuri. El a explicat ca acest camin va fi destinat, in special, studentilor din strainatate care vor studia la Universitatea "Stefan cel Mare" Suceava prin mobilitati in cadrul programului Erasmus.

Profesorul a precizat ca tarifele de cazare difera de la un camin la altul, in functie de numarul locurilor din camera, dar si de dotarile de care dispun, explicand ca studentii beneficiaza in camerele caminelor din campusul universitar de conexiune la internet, acces la TV, frigider, bai proprii, dar si acces la oficii destinate prepararii hranei.

El a mai spus ca studentii care vor fi cazati in caminele C3 si C4 au acces si la spatiile cu destinatia spalatorie.

Sursa citata precizeaza ca regimul de taxare pentru cazarea in caminele universitare este diferentiat, pornind de la statutul studentului.

"Studentii care studiaza in regim bugetat sau fara taxa vor plati lunar pentru un loc in caminul C1 suma de 140 de lei si 210 lei in caminul C4 in camerele cu trei locuri si 220 de lei in camerele cu doua locuri, in timp ce studentii care studiaza in regim cu taxa trebuie sa achite lunar 270 de lei in caminul C1 si pana la 370 de lei in caminul C4 in camerele cu doua locuri si 350 de lei in camerele cu doua locuri in caminul C3", a spus Purici.

Prorectorul a precizat ca studentii orfani de ambii parinti, studentii bursieri ai statului roman si studentii care studiaza in regim fara taxa si care au parintii cadre didactice vor achita lunar pentru cazare sume cuprinse intre 90 de lei in caminul C1 si 170 de lei in caminul C4.

Purici a aratat ca, in prezent, se fac demersuri pentru realizarea documentatiei necesare in vederea obtinerii finantarii de la MEN pentru modernizarea caminului C1 din campus.

El a precizat ca si cantina universitatii care are o capacitate de 400 de locuri este pregatita pentru noul an universitar, tarifele fiind mentinute la acelasi nivel ca in anul academic precedent.

Prorectorul Universitatii "Stefan cel Mare" Suceava a subliniat ca numarul studentilor din Republica Moldova, 120, care vor invata in anul I la studii de licenta si masterat in universitatea suceveana este mai mare decat anul trecut.

Purici a spus ca este pentru prima data cand la programele doctorale s-au inscris si au fost admisi cu bursa doi studenti din Republica Moldova, unul va urma doctoratul in domeniul stiintelor economice, iar altul in domeniul stiintei calculatoarelor.

TIMISOARA: Peste 12.000 de locuri in camine pentru studenti. Tarifele, intre 65 si 300 de lei

Peste 12.000 de locuri de cazare in camine sunt puse la dispozitia studentilor de cele patru universitati de stat din Timisoara, tarifele lunare fiind cuprinse intre 65 si 300 de lei, la acelasi nivel ca anul trecut.

Potrivit reprezentantilor universitatilor de stat din Timisoara, in acest an universitar, in Timisoara sunt disponibile peste 12.000 de locuri de cazare in camine.

In cele zece camine ale Universitatii de Vest din Timisoara (UVT) sunt disponibile 2.700 de locuri. Cereri au fost mai multe, astfel ca 40 la suta din studentii care au solicitat loc in camin vor fi nevoiti sa isi caute locuinte cu chirie.

"Avem zece camine si 2.700 de locuri ceea ce inseamna ca acoperim 60 la suta din cereri. Taxele nu s-au modificat de doi ani, sunt cuprinse intre 65 si 100 de lei, in functie de conditii si de numarul de studenti dintr-o camera", a declarat corespondentului MEDIAFAX Florin Jurca, purtatorul de cuvant al Universitatii de Vest din Timisoara.

Potrivit sursei citate, caminele Universitatii de Vest din Timisoara sunt dotate cu internet, cablu TV, sali de lectura, masini de spalat, bucatarii si televizoare.

La Universitatea "Politehnica" din Timisoara (UPT) toti studenti care solicita loc de cazare in camin, vor primi, in conditiile in care in cele 16 camine ale institutiei de invatamant superior sunt disponibile peste 5.500 de locuri.

"Dam locuri de cazare pentru oricine solicita, avem suficiente in cele 16 camine de care dispune universitatea. Cei din anul I stau cate patru in camera, iar din anul II, in functie de rezultatele la invatatura stau cate doi, trei sau patru in camera", a declarat purtatorul de cuvant al UPT, Adina Palea.

Potrivit sursei citate, fiecare camera de camin are mobilier, cablu TV si internet, iar tarifele variaza intre 95 si 160 de lei pe luna, la fel ca anul trecut.

Cele mai multe camine ale Universitatii de Vest si ale Universitatii "Politehnica" sunt situate in Complexul Studentesc din Timisoara.

Universitatea de Medicina si Farmacie "Victor Babes" din Timisoara are sapte camine cu 2.500 de locuri, toate cererile studentilor de cazare fiind rezolvate.

"Avem sapte camine cu 2.500 de locuri, iar toate cererile studentilor privind cazarea au fost rezolvate. Tarifele sunt cele de anul trecut", a declarat responsabilul cu cazarile studentilor de la aceasta universitate, Filip Fiat.

Potrivit acestuia, studentii care au intrat pe locurile fara taxa vor plati 300 de lei pentru un loc de cazare in camin, iar studentii de pe locurile bugetate vor plati 75 de lei.

Caminele Universitatii de Medicina din Timisoara sunt situate chiar in apropiere de centrul orasului, langa Universitate.

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara (USAMVBT) dispune de 1.400 de locuri in cele cinci camine situate in campusul de langa universitate, la iesirea din Timisoara spre Arad. Deocamdata, cererea a fost mai mica decat oferta, fiind inregistrate 1.300 de cereri de cazare in camine.

"Avem 1.400 de locuri in camine, insa in prima etapa am inregistrat 1.300 de cereri de cazare. In aceasta prima etapa de cazare intra automat cei din anul I, plus cei care au depus cereri de cazare in lunile mai-iunie. Locurile ramase libere in urma primei etape, se redistribuie in cea de-a doua etapa studentilor care mai depun cereri intre timp", a declarat responsabilul cu cazarile de la aceasta universitate, Olimpia Iordanescu.

Tarifele de cazare sunt la fel ca anul trecut, fiind cuprinse intre 50 si 300 de lei.

In total, in Timisoara sunt disponibile peste 12.000 de locuri de cazare in camine, numarul studentilor fiind de aproximativ 40.000 de studenti.

Studentii care nu reusesc sa obtina locuri in camine pot inchiria apartamente sau garsoniere in municipiu la preturi cuprinse intre 150 si 300 de euro pe luna.

Pretul de inchiriere al unei garsoniere in Timisoara este de 150-300 de euro pe luna, in functie de dotari si de cartierul in care aceasta se afla. De exemplu, o camera intr-un camin de nefamilisti cu dotari minime, dar care se afla in Complexul Studentesc, se poate inchiria la 150 de euro lunar.

De asemenea, un apartament cu doua camere se inchiriaza cu aproximativ 200 de euro pe luna, in functie, de asemenea, de dotari si de cartier, iar apartamentele cu trei camere se inchiriaza cu 250 de euro pe luna.